Звичайний зяблик: як виглядає перелітний птах зяблик, розмноження, зимівля

Практично кожен житель Росії хоча б раз в житті зустрічав невелику, схожу на горобця, пташку – зяблика. Незважаючи на схожість з горобцем, розрізнити цих двох представників загону горобиних не складе труднощів. Зяблики відрізняються більш яскравим забарвленням, особливо самці. Вони можуть похвалитися перед строкатими побратимами рудої грудьми, блакитний головою і коричневої із зеленим відливом спинкою.

Самок природа наділила менш примітним забарвленням, їх оперення не дивує яскравістю фарб, воно виглядає бляклим в порівнянні з самцями. У природних умовах ці пташки рідко доживають до трирічного віку, тоді як в неволі здатні прожити більше десяти років.

Як виглядає зяблик

Варто придивитися до зовнішнього вигляду цих птахів. Багато хто відзначає їх схожість з горобцями, але забарвлення зябликів є їх відмінною рисою. Особливо виділяються самці цього виду:

  1. Зяблики – невеликі пташки. Довжина їх тіла рідко досягає двадцяти сантиметрів, а вага тридцяти грам.
  2. Дзьоб маленький і гострий, забарвлений в сірий колір.
  3. Оперення на голові і шиї блакитного або темно-синього кольору.
  4. Горло, щічки і груди мають іржавий, темно-червоний або навіть бордовий забарвлення пір’я.
  5. Лоб забарвлений в чорний колір, а хвіст у чорний з темно-зеленим відливом.
  6. Спинка має цегляна або рудувато-коричневе оперення.
  7. На кожному крилі є по дві яскраві смуги.

Восени у птахів починається період линьки і нове оперення самців стає таким же бляклим, як і у самок. Потім кольору набувають насиченість і в шлюбний період стають більш яскравими і зухвалими.

Колір дзьоба у зябликів змінюється в залежності від пори року. Взимку він набуває бурого відтінку, а навесні і влітку -голубоватий.

Забарвлення самок не дивує буйством фарб. Їх оперення забарвлене в більш бляклі кольору. Це потрібно для того, щоб зробити птицю менш помітною для хижаків. Особливо таке забарвлення допомагає в період висиджування яєць. Самка зливається з навколишнім пейзажем і не привертає увагу небажаних персон. У дівчаток-зябликів пір’я бурого кольору на спинці, груди забарвлена ??так само, як у самців. В цілому, їх забарвлення виконаний в більш стриманому тоні і має темно-зелений відлив.

Підросли пташенята покриваються таким же оперенням, як і у самок, але потім, при першій же линьки як дорослих птахів, їх пір’я набувають потрібні забарвлення, в залежності від статі

Місце проживання звичайного зяблика

Зяблики звичайні заселяють всю територію Росії, а також Європу. Ще їх можна зустріти на півночі Африки і в Азії. Орнітологи вважають заблукав воістину унікальними творіннями і це думка цілком обгрунтоване. Незважаючи на свої маленькі розміри, ці птахи здатні з легкістю перелітати великі відстані, моря і океани. Селитися зяблики воліють в лісових масивах, але завдяки великій кількості міст, цих пташок можна зустріти в міських парках, садах і скверах. До людей ставляться спокійно і давно навчилися отримувати від такого сусідства користь і власну вигоду.

перелітний сезон

Хоч зяблики і вважаються перелітними птахами, але деякі зграї воліють залишатися зимувати вдома і добре справляються з холодним зимовим кліматом. Решта птиці в кінці літа починають збиватися в групи по п’ятдесят – сто особин і у вересні відлітають в Центральну Європу, Азію, Крим і Казахстан. Там вони перечікують сувору російську зиму і навесні повертаються назад на батьківщину.

Не всі зграї здійснюють тривалі перельоти, деякі особини воліють просто перебратися в сусідні більш південні регіони і зупинитися на зиму там. При перельоті на Південь зяблики розвивають швидкість близько п’ятдесяти п’яти кілометрів на годину. Періодично птиці роблять зупинки на кілька днів, де відпочивають і годуються.

Зяблики, що залишилися зимувати в своєму рідному регіоні, теж збиваються в групи і на зимовий час переселяються з лісів на луки, поля та інші відкриті місцевості. До них часто прибиваються вьюрки або горобці і зяблики прихильно приймають їх в свої зграї.

Назва птиці зяблик походить від таких слів, як мерзнути і мерзнути, так як вони відлітають у вирій тільки з настанням холодів, а повертаються додому на самому початку весни. У наших предків було безліч прикмет пов’язаних з цими чудовими птахами, наприклад, вони вважали, що зяблик співає до заморозків, а якщо його зустріти взимку або на початку весни, то це до потепління. На латині, назва цього птаха звучить як Fringilla, що означає холоднечу.

Орнітологи ділять заблукав на:

  • Осілих.
  • Кочують.
  • Перелітних.

Спосіб життя цих птахів безпосередньо залежить від географії їх місця проживання.

Спосіб життя і характер

Зяблики дуже швидко літають, а по землі пересуваються стрибками. Ці птахи – віртуозні співаки. Вони мають приємний, дзвінким і гучним голосом, схожим на жайворонка, але відрізняється варьирующей індивідуальністю.

Пісні заблукав складаються з трисекундній наспівів. Між ними птах робить невеликі паузи. Молоді особини відрізняються простотою виконання, але поступово вчаться у більш зрілих особин, набираються досвіду і покращують свої навички.

Орнітологи відзначають, що зяблики різних регіонів відрізняються один від одного своїм звучанням. Якщо зяблик є кочівником і періодично змінює місце проживання, то через деякий час після перельоту, його пісні стають схожі на пісні нових сусідів. У кожного зяблика свій репертуар, в який входить максимум десять композицій, птах виконує їх по черзі.

За допомогою зябликів можна передбачати погоду. Фахівці виявили закономірність – якщо птах виконує пісню, що нагадує звуки «рю-рю», то найближчим часом піде дощ. Співати зяблики починають відразу ж після повернення з зимівлі, а закінчують в липні.

Перед відльотом у вирій птахи співають тихо і дуже рідко або не співають зовсім. Зяблики, які містяться в домашніх умовах, починають свої пісні в середині зими.

Останнім часом багато любителів співочих птахів прагнуть обзавестися зябликом. Але ці створіння не призначені для утримання в домашніх умовах. Зяблики – дикі птахи, вони дуже незатишно почуваються в клітці, відчувають стрес і не припиняють спроби вибратися назовні. В таких умовах обмеженого простору у зябликів можуть початися проблеми з очима або ожиріння. Та й підібрати корм для таких птахів досить проблематично.

раціон

В їжу зяблики вживають рослини і різних комах. Ці птахи мають міцним дзьобом, сильними лицьовими м’язами і особливим будовою неба, що дозволяє їм без праці розкушувати тверді шкарлупки і панцири жучків.

У раціон входять:

  • Насіння бур’янів, шишки.
  • Молоді нирки і листочки з кущів і дерев.
  • Квіти і ягоди.
  • Різні комахи.

Часто працівники сільського господарства звинувачують заблукав у псуванні посівів, але цих птахів можна з упевненістю назвати помічниками. Вони у великих кількостях знищують насіння бур’янів, ніж надають значну користь полях з культурними посадками і лісових масивів.

розмноження

З зимівлі зграї самок і самців повертаються окремо. Пташки-хлопчики прилітають раніше, щоб зайняти себе територію для майбутнього гніздування. Потім самці починають співати пісні, схожі на цвірінькання пташенят, заманюючи таким чином самочок в свої володіння.

Період розмноження у зябликів починається на самому початку весни. При виборі території самці вибирають окремі ділянки, які мають свої межі і відрізняються за площею. Дорослі особини щороку вибирають одні і ті ж місця. Зяблики уважно стежать за межами своїх володінь і забрів конкурент негайно висилають геть. Часто молодняк влаштовує бійки з більш зрілими самцями, щоб відбити їх територію або звузити межі.

У шлюбний період самці зябликів поводяться як справжні забіяки. Вони лаються і б’ються між собою, співають пісні навперебій один одному. Самка вибирає вподобаного самця і підлітає до нього ближче. Потім вона приступає до знайомства. Для того, щоб познайомитися з вподобаним кавалером дівчинки-зяблики надходять так:

  1. Підгинають свої лапки.
  2. Піднімають крильця і ??хвостик.
  3. Закидають голову вгору.

Всі ці дії супроводжуються тихим попискування, на зразок «зи-зи». Знайомиться таким чином птахи можуть прямо на землі або на гілках дерева.

Приблизно через місяць птиці приступають до будівництва гнізда. Головною в цій справі є самка, самець же фігурує як помічник. Орнітологи з’ясували, що для створення житла самці доводиться літати за матеріалами не менше як тисячу триста разів. Гнізда зяблики будують практично скрізь, але найчастіше їх можна побачити на висоті чотирьох метрів, серед гілок дерева.

Приблизно один тиждень триває будівництво гнізда, готова конструкція нагадує чашу діаметром до ста сантиметрів. Для будівництва житла птиці використовують:

  • Траву.
  • Тонкі коріння.
  • Гілочки і прутики.
  • Мох.

Всі матеріали скріплюються між собою павутинням.

Стінки гнізда дуже міцні, їх товщина може досягати двох з половиною сантиметрів. Зовнішню частину житла, птиці обробляють мохом і корою дерев. Усередині гнізда є перина, що складається з пуху, пір’я і шерстинок тварин. Так виходить тепле і добре замасковане притулок.

Самки відкладають по три – шість зелених з червоними цятками яєць. Поки вона займається висиджування пташенят, відповідальність за догляд і годування матері бере на себе самець. Приблизно через два тижні після кладки з’являються пташенята. Спочатку у них гола червона шкіра і трохи темного гармата на голівці і спині.

Спочатку малюки абсолютно безпорадні, і батьки самостійно добувають їм їжу і вкладають пташенятам прямо в клювики. В цей час ні в якому разі не можна наближатися до гнізд цих птахів, так як вони можуть полетіти і більше не повернуться. В такому випадку, пташенята приречені на голодну смерть або смерть від хижаків.

Ближче до середині червня пташенята вже покриються своїм першим оперенням, наберуться сил і стануть здійснювати спроби вильоту з гнізда. Батьки приблизно місяць будуть супроводжувати і допомагати їм в польотах.

Гинуть зяблики найчастіше від неуважності і необережності, від лап хижаків або людей.

Ссылка на основную публикацию