Звичайний їжак: опис і характер, де живуть їжаки, скільки їдять і скільки живуть звірята

У цій статті мова піде про неймовірно милому тварину, яка складається в загоні комахоїдних і сімействі їжакових. Це їжак звичайний. Незважаючи на свій зовнішній милий вигляд, звір є хижаком. Зустріти його можна практично в будь-якому занедбаному саду, але в основному вночі. Отже, розберемося, що собою являє тварина їжак? Скільки років живе цей милий звірок?

Їжак звичайний: опис і характеристика

Цей звір всім добре знайомий. Ще з дитячих казок ми все знаємо милого, доброго звіра, якого часто можна зустріти на своєму шляху. Називається їжак звичайний так завдяки латинської фразі, яка характеризує тварина як “колючий бар’єр”.

Середовище проживання

Видів Єжов, насправді, існує більше 20, але всі вони схожі між собою. Тіло їжака не перевищує 20 сантиметрів. Очі звіра схожі на маленькі намистини, до речі, зір у їжака не дуже хороше. А що стосується нюху і слуху – тут їжаку можна позаздрити, незважаючи на те, що у тварини досить маленькі вуха і ніс.

Є помилкова думка, що їжаки і дикобрази – це родичі. По факту це абсолютно не так. Вони хоч і мають подібності, але родичами їжаків є, швидше за кроти і землерийки. Не завжди, схожу тварину перебуває в родинних зв’язках з їжаком. Наприклад, відомий морський їжак не має нічого спільного зі звичайним їжачком, хоча і називаються вони однаково.

Їжак – це хижак, який їсть комах. В середньому звір важить близько 800 грам, але перед тим, як впасти в сплячку він може набрати запас ваги до 1200 грам. Самки їжака завжди менше самців. Задні кінцівки їжака довші, ніж задні. На кожній лапі знаходяться гострі кігті. Хвіст звірка дуже маленький і практично непомітний.

Голки їжака всередині пустотілі. Довжиною вони, як правило, не більше 3 сантиметрів. Під кожною з них знаходяться м’язові волокна, які допомагають їжаку втягувати і розправляти голки. Протягом року у їжака можуть вирости нові голки. Шубу тваринка не скидає ніколи, вона оновлюється протягом року самостійно. Скидання може статися лише у хворої тварини.

Один дорослий їжачок несе на собі до шести тисяч голок, молодий – до трьох тисяч. Животик звірка покритий дрібним, рідкісним і темним волоссям.

Знаменитої фішкою їжаків є те, що при небезпеці він згортається в клубок. Ця можливість звірка пов’язана зі здатністю кільцевих м’язів при скороченні розтягувати шкіру. Згорнутим в клубок їжак може пролежати довгий час, поки небезпечна ситуація не мине.

Живуть їжаки лише на двох континентах:

  • Євразія;
  • Африка.

Улюблені місця проживання цих колючих тварин – трав’яні зарості, береги річок, ліси і занедбані сади. Не живуть їжаки тільки на болотах і в хвойному лісі. Єжи – одинаки. Вони завжди живуть на одній території, по якій постійно кочують у пошуках їжі.

Дуже часто можна зустріти їжачка біля житлових масивів: в парках, садах, полях. Так трапляється тоді, коли настає сезон лісових і польових пожеж і їжаку просто нічого їсти. Заради виживання, він йде до людей і намагається знайти собі прожиток. Ситий, задоволений їжак, піде подалі від людської території, як тільки наїсться вдосталь.

Характер звірка і його спосіб життя

Їжак – нічний звір, вдень він, як правило, сидить в затишних місцях, які знаходить в заростях, листі і кущах. Тварина не переносить літню спеку і намагається ховатися від пекучого сонця в сухій траві або норах. Розміри житла не більше самого їжака, приблизно 25 сантиметрів. Саме в цій оселі їжак доглядає за собою, вилизуючи мовою.

Чистити голки їжак може і за допомогою лап, так як на них є пальці. Також пальцями він знімає з себе паразитів.

У боротьбі з паразитами їжаку допомагає також прийняття своєрідною ванни з кислотою. Для цієї процедури звірок знаходить прогнилі фрукти і купається в них. Через такої поведінки тварини, склався стереотип про те, що їжак любить яблука. Але гастрономічні смаки їжака зовсім інші.

У темний час доби їжаку допомагає орієнтуватися в просторі його гострий нюх. Звірятко досить активний і за ніч може пройти відстань у три кілометри. Тварина пересувається досить повільно, але для його розмірів, можна сказати, що швидкість в 3 метра в секунду є для нього стрімкою. Як це не дивно, їжак відмінно плаває і навіть вміє стрибати.

Їжак досить мирне тварина, яке незважаючи на це має безліч ворогів. це:

  • вовк;
  • лисиця;
  • хижі птахи;
  • змії.

Якщо їжак зустрічається з ворогом, то спочатку він нападає на нього, щоб вколоти, після чого згортається в колючу кулю. Противник колеться об гострі голки і зрозумівши, що їжак неприступний – йде.

Є методи обману їжака, якими користуються любителі поласувати цим звірків. Наприклад, пугач завжди нападає на їжачка несподівано і тихо. Звірятко просто не встигає відреагувати. До того ж, лапи пугача захищені від уколів їжака. Лиса, яка полює на їжачка, постарається загнати його до водойми і там нападає, так як пливе їжак не може згорнутися в клубок.

Якщо напад станеться від змії, то в сутичці, швидше за все, переможе їжак. Він схопить ворога за хвіст і втягне її під себе, сворачиваясь в кулю. Цікаво те, що їжаки, насправді, не мають чутливості до отрут багатьох змій. Також їжаків »не бере” синильна кислота, миш’як і опіум.

При настанні осені, звір починає наїдатися і накопичувати жирові запаси, які допоможуть пережити зимову сплячку. До речі, їжаки, які живуть в теплих регіонах, в зимову сплячку не впадають.

Сплять їжаки в своїй нірці, при цьому сповільнюються всі процеси в організмі звірка, і навіть скорочується кількість серцевих скорочень. Як тільки температура повітря стає теплою, вже до середині квітня їжачок прокидається. Якщо жирових запасів їжакові буде мало, то цілком можлива його загибель.

Свої володіння звірі люто стережуть від недоброзичливців. Розмір володінь самки може досягати до 10 гектарів, а самця – в два рази більше. Досліджуючи свою ділянку, їжаки фиркають і чхають.

живлення

В основному їжачок харчується комахами, хробаками і земноводними та іншими дрібними рептиліями. А також їжак їсть личинки комах, равликів, і навіть не погребує тим, щоб розорити пташине гніздо і з’їсти яйця або вилупилася потомство.

Треба сказати, що звір цей – неймовірна ненажера. Це не примха, а необхідність. Жирові запаси – життєво важлива умова для виживання. Доповнити свій раціон колючий звір може ягодами і деякими фруктами.

Особливо необхідна їжаку їжа, після пробудження від зимової сплячки. Для того щоб заповнити сили, тварина може з’їсти за один раз третину своєї ваги. Живучи в неволі звіри дуже люблять м’ясо, хліб і навіть зернові каші. Помилковою є думка про те, що їжачок любить молоко. Він не тільки його не любить, воно для звірка небезпечно, так як лактоза просто не переноситься маленьким організмом.

Розмноження, потомство і тривалість життя тварини

Період спарювання наступає ранньою весною або влітку. Самку потрібно завоювати в бою з іншими самцями. Під час конфлікту самці кусаються, б’ються і голосно фиркають один на одного. Вподобану самку їжак вибирає за запахом.

Вагітність їжачихи триває від 40 до 56 днів. Малюки народжуються один раз на рік. В одному посліді, як правило, чотири дитинчати. Тільки що народжені їжаки зовсім не мають голок і повністю сліпі. Але, через кілька годин, починають з’являтися м’які колючки, які через добу стають грубіше і більше. Єжи розвиваються так:

  1. формується колючий покрив на шкірі;
  2. малюки виробляють навик згортатися клубком;
  3. пройшовши перші два етапи у малюків відкриваються очі.

Один місяць від народження їжаки харчуються виключно материнським молоком. Живе їжачиха з малюками в підготовленому заздалегідь притулок, яке споруджується з листя і сухих гілок. Якщо лігво хто-небудь виявляє, то їжачиха змінює місце і переносить гніздо з метою безпеки.

Ідуть від матері ежата через два місяці від народження. Статевозрілим їжак стає при досягненні віку 1 рік.

Тривалість життя звичайного їжака становить від 3 до 5 років.

Ссылка на основную публикацию