Звичайна летяга: середовище проживання і спосіб життя, харчування і розмноження летючої білки

Своїм зовнішнім виглядом летяга звичайна має багато подібностей з короткоухих білкою. Між цими двома видами існує всього одна відмінність – у летяги звичайної між передніми і задніми лапами знаходиться шкірна (літальна) перетинка. Саме вона відіграє роль так званого парашута при стрибках і дозволяє звірку з легкістю переміщатися з одного дерева на інше, використовуючи повітряні потоки і вибираючи при цьому траєкторію.

Під час польоту летяга може маневрувати за рахунок напруги перетинки, а також змінювати напрямок на 90 °. Перед посадкою тварина приймає вертикальне положення, а потім чіпляється за стовбур дерева усіма лапами. Літаюча білка може долати відстані близько 60-70 метрів, що насправді дуже багато для тваринного з настільки маленькими розмірами.

У своїх розмірах цей мініатюрний звірок трохи поступається білку звичайної. Довжина тіла може досягати від 12 до 23 сантиметрів, лапки – 3-4 сантиметри, хвіст – 11-13 сантиметрів, маса – 125-170 грамів. У порівнянні з тілом, хвостик у цієї тваринки досить великий і покритий густою пухнастою шерстю, а вушка маленькі закруглені і без пензликів – всього 18 міліметрів. Голова округла з великими і опуклими очима чорного кольору. Це пояснюється нічним способом життя цієї тварини. Область навколо очей оточена чорним обідком.

Кінцівки у летяги звичайної досить короткі, причому задні довші, ніж передні. Кігті гострі і сильно вигнуті. У летючої білки густішою і м’яке хутро, ніж у звичайної білки. Верх тіла має сіро-сріблястий забарвлення, нерідко присутній бурий відтінок, а низ – зазвичай білого кольору. У зимовий період шерсть особливо пишна і варіюється від світлих відтінків сірого до темних.

Середовище проживання

Летюча білка як вид досить широко поширена практично по всій лісовій смузі Росії. У Сибіру її можна зустріти в високостовбурних лиственничниках, в Західному Сибіру для місця свого проживання за краще соснові бори і березові гаї. А також її можна зустріти на території Фінляндії, Китаю, Кореї, Естонії і Латвії. У хвойних лісах зустрічається рідко. Мешкає переважно в листяних і змішаних лісах з дуплистими деревами. Найчастіше це ольшаники або вологі ліси-березняки. Живуть білки-летяги і в високостовбурних гірських лісах, які знаходяться високо в горах.

Завдяки природному забарвленню летяг, вони можуть легко зливатися з навколишнім середовищем і залишатися непомітними в будь-який час року. В якості житла ці звірята воліють використовувати природні дупла дерев, старі гнізда білок і сорок, ущелини скель або влаштовувати свої гнізда на самих верхівках приблизно на висоті 3-12 метрів від землі. Це забезпечує білкам надійний захист від хижаків, а також хороший огляд, який сприяє збільшенню тривалості польотів.

Спосіб життя

Летюча білка, як і білка звичайна більшу частину життя проводить на деревах і вкрай мало часу перебуває на землі. Це і є головним фактором, що захищає її від хижаків, які хочуть поласувати цим мініатюрним звіром. Практично весь час білка проводить в пошуках їжі і активна в усі пори року. На інших тварин, які не виявляють до неї інтересу, реагує абсолютно спокійно, так як їй не властиві агресивні риси поведінки.

Спосіб життя у білок-летять – нічний і сутінковий. Гнізда, в яких вони мешкають, переважно мають круглу форму і складені з сухої трави, м’якого моху та лишайників. Найчастіше летяги селяться по двоє, виняток становлять лише годують самки з потомством, тому що вони більш агресивні і схильні до захисту своєї території.

Про знаходженні цих тварин в лісі можна дізнатися переважно по купках посліду, схожого на мурашині яйця яскраво-жовтого кольору, так як сліди на землі вони залишають вкрай рідко і їх легко можна сплутати з білячими. Голос білки-летяги можна почути пізно ввечері, він нагадує низьке стрекотіння.

живлення

Основа раціону звичайної летяги:

  • молода хвоя;
  • кедрові горіхи;
  • нирки листяних порід;
  • верхівки пагонів.

Влітку в цей перелік також входять ягоди і гриби. Рідше ці звірята харчуються молодий корою дерев:

  • клена;
  • берези;
  • і ви;
  • осики.

Але їх головні ласощі – березові і вільхові сережки. Ними летяга звичайна запасається на зимовий період, складаючи в дуплі. Її раціон в цілому залежить від місця проживання. Взимку активність цих тварин різко йде на спад. Під час морозів вони знаходяться в своїх гніздах або дуплах, поїдаючи заготовлені запаси корму, але в сплячку не впадають.

розмноження

Про розмноження виду звичайної летяги звичайної відомо небагато. Вагітність у самок триває 4-5 тижнів. Один раз в рік народжується по 2-4 дитинчата. Перший виводок – в квітні-травні, другий – на початку липня. Народжуються сліпими, прозрівають після двох тижнів життя. Приблизно на 36-41 день вперше самостійно залишають гніздо, а з 45 дня здатні здійснювати свої перші прицільні стрибки. Період після 50 дня життя вважається досягненням зрілого віку. З цього моменту виводок повністю стають самостійними і переходить на дорослий раціон.

У неволі летяги живуть від 9 до 13 років, в природі – 5 років. Різниця в термінах полягає в тому, що на них полюють багато хижаки. Їх основними ворогами вважаються куниці, великі сови, рідше – соболі.

чисельність

Полює на цих тварин заборонено, так як їх чисельність обмежена. Звичайна летяга знаходиться під посиленою охороною і занесена до Червоної книги. У неволі їм важко приживатися, так як для здійснення стрибків потрібно великий простір. Хутро досить-таки густий і м’який, але малоцінних, так як легко руйнується, що ускладнює його експлуатацію.

Ссылка на основную публикацию