Звичайна білка: опис виду, все особливості існування та розмноження

Білка – представник сімейства болючих, відноситься до ряду гризунів, класу ссавців. Офіційне латинське позначення роду – Sciurus. Він включає в себе 30 видів, що мешкають на території Європи, Північної і Південної Америки, помірного поясу Азії. Дізнатися все про білках можна на прикладі виду, широко розповсюдженого в Росії. Його представник – звичайна білка, або векшa.

Як виглядає звичайна білка?

Це звірятко досить маленького розміру, зі струнким витягнутим тільцем і дуже пухнастим хвостом. Довжина тулуба складає 20-30 см. Довжина хвоста приблизно на 1/3 менше. Середня вага тварини – 300 грам. Голова маленька, округлої форми, з довгими стоячими вухами, прикрашеними пензликами. На ній чітко видно великі чорні очі і округлий ніс. Лапи дуже чіпкі, з гострими зігнутими кігтями, причому задні кінцівки довші за передні. Мордочка, передні лапи і черевце тваринного покриті вибриссами – жорсткими волосками, які виконують функцію органу чуття.

У літній період хутро білки короткий і жорсткий, взимку він помітно змінюється і стає високим і густим, набуває м’якість. Біличі «шубка» має різне забарвлення залежно від сезону і місця проживання тварини. Влітку для неї характерні відтінки рудого і бурого. Взимку – сірі, коричневі або чорні тони. Закінчуючи зовнішнє опис білки, необхідно відзначити, що черевце тваринного, незалежно від пори року, завжди залишається світлим.

Різновиди (підвиди) білки звичайної

Звичні місця проживання цих гризунів – змішані лісові масиви. Популяції білки звичайної населяють європейську частину Росії, Сибір, Далекий Схід, Камчатку. Їх можна зустріти на острові Сахалін і японському острові Хоккайдо.

Зовнішній вигляд тварини, його розмір, забарвлення безпосередньо залежить від місця проживання. Наприклад, білки, які населяють гірські райони, більші за своїх родичів, що живуть на рівнинній місцевості. А для центральних районів ареалу характерно поширення особин з більш світлим забарвленням.

Залежно від місця розселення і зовнішніх відмінностей представників цього виду поділяють на підвиди. Всього їх налічується близько сорока. Ось деякі з них:

  • среднерусская білка;
  • північноєвропейських;
  • башкирська;
  • западносибирская;
  • телеутка;
  • якутська;
  • алтайська;
  • енисейская;
  • забайкальська;
  • сахалінська;
  • українська.

періоди линьки

Два рази на рік відбувається оновлення білячого хутра. Розрізняють весняний і осінній періоди. Навесні линька найчастіше доводиться на квітень і травень. Восени вона починається у вересні і триває майже до кінця сезону. Якщо в перший період звірята линяють в напрямку від голови до основи хвоста, то в другому випадку процес линьки відбувається в зворотному напрямку. Таким чином, незважаючи на дворазову зміну покриву, хвіст у тварини линяє всього один раз в році – восени.

Як у всіх ссавців, періоди білячої линьки пов’язані з гормональною активністю, яка залежить від сезонних змін. На тривалість цього процесу і якість нової шёрсткі впливають як погодні умови, так і кількість заготовленого корму.

спосіб існування

Оскільки білки – типові представниці лісового населення, природа наділила їх відповідними якостями і «навичками», необхідними для виживання в даних умовах.

Основну частину свого життя лісові білки проводять на деревах. Тваринки мають великий спритністю і здатні легко перестрибувати з одного дерева на інше. Іноді їх багатометрові стрибки нагадують політ. Добре розвинені задні кінцівки здатні забезпечити сильний поштовх, а великий пухнастий хвіст служить парашутом і кермом одночасно.

На землі маленькі створіння відчувають себе менш спокійно і пересуваються з великою обережністю, короткими стрибками. Відчувши небезпеку, вони моментально піднімаються на дерева.

облаштування житла

Для облаштування свого житла білки воліють використовувати дупло дерева. Вони його ретельно утеплюють, вистілая всередині листям, сухою травою, мохом або лишайником. Якщо ж поблизу немає відповідного дупла, білка будує гніздо самостійно, використовуючи звичайні гілки. Всередині воно також дбайливо утеплюється. Такий будиночок має кулясту форму і кріпиться серед гілок на верхівках дерев.

У зимові морози в одному гнізді збирається кілька особин, вхід закривається мохом, і, таким чином, обігріваючи один одного, тварини не замерзають.

Цікаво, що біляче гніздо має два отвори, які служать основним і запасним виходом. Другий розташований з боку стовбура, щоб звірятко міг легко втекти в разі небезпеки.

Як правило, білка має не одне, а кілька жител одночасно, використовуючи різні гнізда для відпочинку, виведення потомства і зимівлі. Будиночок, де живе білка, швидко атакується паразитами. У зв’язку з цим звірята змушені часто змінювати місце свого проживання.

склад раціону

Основним харчуванням для білок є їжа рослинного походження. Їх основне меню виглядає наступним чином:

  • свіжі і сушені гриби;
  • насіння шишок;
  • горіхи;
  • жолуді;
  • фрукти;
  • ягоди;
  • пагони, нирки, кора дерев.

Ранньою весною, коли такого корму бракує, звірята вживають в їжу комах, жаб, яйця птахів і навіть самих пташенят.

Білки дуже запасливі. Вони завжди заздалегідь готуються до приходу холодів і збирають, а потім ховають корми в дуплах або ущелинах стовбурів, між корінням дерев, в спеціально приготованих норах. Зазвичай звірки не пам’ятають про місцезнаходження своїх схованок і можуть або виявити їх випадково, або скористатися запасами сусідів.

міграційний період

При несприятливих для життя умовах білки змушені залишати обжиту територію і відправлятися на пошук нового місця проживання. Причиною таких міграцій може бути нестача кормів, посуха чи лісова пожежа.

Тварини, як правило, не об’єднуються, а переміщаються поодинці, широкою смугою. Цим крихітним створінням іноді доводиться долати відстані в сотні кілометрів. Часом білки змушені перетинати населені пункти, перепливати річки і затоки. В дорозі багато особини гинуть від голоду і холоду, стають жертвами хижаків, тонуть.

особливості розмноження

Процес спаровування білок зазвичай відбувається два рази на рік – навесні і восени. Але іноді самці вдається вивести за рік і три посліду. Під час шлюбного періоду біля неї збирається до 6 самців. Вони прагнуть повною мірою проявити свої бійцівські якості і можуть вести себе досить агресивно по відношенню один до одного. Найсильніший отримує право залишитися з самкою.

Після спарювання самець зазвичай зникає і не приймає участі в догляді за потомством. Але бувають випадки і більш відповідального ставлення, коли батько сімейства все ж допомагає піклуватися про малюків.

Білка дуже старанно готується до материнства. Після спарювання вона починає облаштовувати затишне містке гніздо для майбутніх діток. Вагітність протікає до 38 днів. Білченята народжуються сліпими і без шерсті, їх вага не перевищує 10 грам. У весняний період кількість дитинчат невелике – до 4 особин. Восени дебела самка здатна виносити до 10 бельчат.

Приблизно півтора місяці новонароджені вигодовуються материнським молоком, а вже в двомісячному віці стають самостійними. Статева зрілість настає приблизно в 9 місяців.

Білки мають яскраво вираженим материнським інстинктом. Це проявляється не тільки по відношенню до власного потомству. Спостерігаючи за життям цих істот, зоологи відзначили цікавий факт, що доросла самка легко бере під свою опіку чужих осиротілих дитинчат і піклується про них не менше, ніж про рідних.

Скільки живе звичайна білка?

У природних умовах білка рідко переживає чотирирічний рубіж. Велика смертність спостерігається серед молодих особин. В першу ж зиму значна їх частина гине. Вороги білки – це лісова куниця, соболь, лисиця, а також хижі птахи – сови і яструби. Крім того, звірята часто гинуть від голоду і хвороб.

У неволі звичайні білки живуть набагато довше. При створенні умов, близьких до природних і забезпеченні тварин повноцінним харчуванням їх вік може досягати 12 років.

Інші види білок

Крім білки звичайної, до роду Sciurus відносяться і інші види, поширені по всьому світу, за винятком Австралії. Широко відомі такі:

  • перська;
  • вогненна;
  • краснохвостая;
  • аризонская;
  • Гвіанське;
  • японська;
  • болівійська;
  • строката;
  • желтогорлая;
  • білка Аллена;
  • білка Річмонда;
  • перуанська червона і ін.

Білки є не тільки прикрасою наших лісів і парків. Роблячи кормові запаси, вони розносять насіння на великі відстані, що сприяє росту нових дерев і оновленню лісу. Тваринки представляють великий інтерес для мисливців в якості джерела цінного хутра. Крім усього іншого, ці тварини по-своєму розумні і здатні довіряти людині. Потрібно тільки дуже уважно і дбайливо ставитися до цим чудовим створінням, таким милим і беззахисним.

Ссылка на основную публикацию