Зі статті ви дізнаєтеся де живе заєць-біляк, чим харчується, ким охороняється

Зайці – одні з найпоширеніших тварин в світі. Навіть незважаючи на те, що вони мають дуже цінним хутром, будучи з цієї причини улюбленим об’єктом для полювання, заяча плодючість не дозволяє зникнути цієї популяції.

Всього в світі налічується 30 видів зайців, кожен з них відрізняється своїми звичками і зовнішніми рисами. Поговоримо сьогодні про одне з них – зайця біляка.

Заєць-біляк Опис зайця

Так чому ж біляк? Взимку цей підвид зайця змінює своє забарвлення з сірого (іноді сірувато-рудого) на сніжно-білий. Лише на верхівках вух можуть бути присутніми чорні цятки.

Вага зайця становить від 1,6 кг до 4,5 кг, довжина коливається від 40 до 65 см. Тварина має акуратний хвостик округлої форми, довжина якого ледь доходить до 7 см, і шикарні вуха довжиною від 8 до 10 см. Лапки у цього виду завжди широкі, ступні і пальці, на яких покриті густою шерсткою.

Період линьки у зайців цього виду наступає навесні і восени – 2 рази в рік. У тих регіонах, де сніг випадає в невеликих кількостях – біляки забарвлення не міняють.

Самки найчастіше трохи більші за самців.

Середовище проживання

Так де ж живе цей білосніжний красень? Цей вид найбільш широко поширений в північних широтах – Північна Америка, Скандинавія, Норвегія, Швеція. У Росії біляка можна зустріти в Сибіру, ??на Камчатці та Сахаліні, на Україні – в Чернігівській, Житомирській та Сумській областях.

Біляки воліють жити в тих місцях, де їжі для них удосталь незалежно від пори року. Найбільш часто цих красенів можна зустріти на узліссях змішаних і листяних лісів, в заростях чагарників, в очеретах біля водойм, у високих степових травах. Заєць намагається влаштуватися там, де його недостанут хижаки.

живлення

Чим харчуються зайці? Біляки відносяться до розряду травоїдних тварин:

  • У літню пору ці довговухі люблять поласувати такими трав’янистими рослинами, як конюшина, злаки, листя і квіти кульбаби, деревій, золотарник і дуже багато інших лікарські рослини, які ростуть на території їх проживання.
  • Восени зайці харчуються дрібними гілками чагарників.
  • Взимку ж ці красені харчуються корою дерев, таких як осика, береза, верба і т. Д. Можуть діставати з-під снігу суху траву і кедрові шишки. Іноді їдять сухі ягоди, що залишилися на чагарниках. А також може вживати в їжу горобину, шипшина, ялівець і вільху. Якщо неподалік від місця проживання біляків є фруктові сади, то і там можна зустріти біляка, гризе кору фруктових дерев.
  • Навесні цей пухнастик знову переходить на трав’янисті рослини і молоді пагони дерев і чагарників.

Бували й незвичайні випадки – біляки-гурмани знаходили, розкопували і вживали в їжу гриби-трюфелі.

Спосіб життя

Яка манера поведінки зайця-біляка? Найвищий пік активності у них припадає на вечірню і досвітню пору.

Взимку зайці біляки виривають собі невелику нірку в снігу, де ховається в негоду або ж в світлий час доби. Влітку подібних притулків біляки зазвичай не роблять, а влаштовуються в затишному місці просто прим’яв траву.

З місця свого притулку до місця годівлі біляки в основному пересуваються по одному і тому ж маршруту. Особливо помітно це стає в зимовий час – вони настільки добре натаптивают стежки, що по ним вільно може пересуватися навіть людина.

У пошуках їжі цей довговухий здатний пересуватися на дуже великі відстані – до 10 кілометрів за одну ніч. Але якщо їжі у довговухої досить, то за ту ж ніч він може пройти всього лише один кілометр.

У зайця дуже погано розвинені зір і нюх, зате він має відмінний слух. Уміння дуже швидко пересуватися – єдиний засіб захисту в разі небезпеки.

розмноження

Біляк, як і всі його довговухі побратими, є дуже плідним тваринам. Сезон парування, як правило, відбувається в весняні та літні місяці. У самок пік плідності доводиться на вік від 2 до 7 років. Вагітність триває від 47 до 55 днів, незабаром після пологів зайчиха знову злучається. За один сезон самка здатна вивести від 2 до 4 виводків, в залежності від її віку та харчування. Окот відбувається в затишному місці на поверхні землі. Перші зайчата з’являються на світ у квітні-травні, другі в червні-липні, треті в серпні-вересні. Рідко перші малюки з’являються вже в березні, а останні в листопаді, але такі виводки зазвичай гинуть.

За один послід в середньому народжуються 5-7 зайченят, але буває доходить і до 11. Малюки народжуються покриті густим хутром, зрячими, на відміну від багатьох інших тварин, і здатними до самостійного пересування. Вага новонароджених складає всього 100-130 гр.

Перші 8 днів зайчата харчуються виключно молоком матері, після починають пробувати траву. Так як заяче молоко дуже жирне і поживне їдять діти не частіше ніж один раз на добу. Через 15 днів дитинчата вже віддаляються від матері і ведуть самостійне життя Полового дозрівання біляки досягають у віці десяти місяців.

Тривалість життя цього зайця – 17 років, але, на жаль, більшість з них не доживає навіть до 5 років – цьому виною хижаки, браконьєрство і інфекції.

чисельність

Чисельність біляків, як, втім, і його побратимів змінюється з року в рік.

  • Основна причина – широке поширення інфекційної хвороби (епізоотія). Відомі випадки масової загибелі біляків від паразитичних черв’яків. Часто зустрічаються кишково-глистяні захворювання, а також бактеріальні – туляремія і псевдотуберкулез. Епізоотія зазвичай охоплює до 100% локальної популяції зайців.
  • Друга причина – хижаки. Зайцев винищують рисі, лисиці, пугачі, беркути і т. Д.
  • Третя причина – полювання. На біляків полюють в значних кількостях заради їх красивого хутра і смачного м’яса.

Охорона цього виду

  • Заєць-біляк занесений до Червоної книги України, як зникаючий вид.
  • Внесений до Червоного списку Міжнародного співтовариства охорони природи.
  • Знаходиться під захистом Бернської конвенції.
Ссылка на основную публикацию