Жайворонки: опис польового жайворонка, місця проживання, звички птахів в природі

Жайворонки – невеликі пташки розміром з горобця. Вони мешкають на всіх континентах, але більшість видів цього сімейства є ендеміками Африки або гніздяться в Євразії. Окремі представники мешкають в Америці (жайворонок рогатий) і в Австралії (жайворонок яванський).

Жаворонкова

Сімейство Жаворонкова відноситься до Горобцеподібні. Воно складається з особин малих і середніх розмірів. Характерними ознаками є:

  • велика голова;
  • міцна статура;
  • коротка шия;
  • широкі, довгі крила.

Дзьоб у пернатих цього сімейства різниться між собою, в залежності від виду і роду. Захисний забарвлення птахів допомагає маскуватися на тлі навколишнього їх місцевості.

У сімействі Жаворонкова налічується до 19 пологів, що складаються з 80 видів. Всі ці птахи – чудові співаки. Спів їх дзвінке і мелодійне.

Близько 50 видів цих птахів занесені до Червоної книги, 7 з них – під загрозою вимирання.

Ці пернаті віддають перевагу відкритим простору. Вони селяться на луках, в полях і степах, в пустелях або напівпустелях. Але є і такі види, які зустрічаються в горах або на лісових галявинах.

На території Росії налічується 14 видів Жаворонкова:

  • білокрилий;
  • двупятністий степової;
  • лісової або дзига;
  • малий польовий;
  • короткопалий або європейський малий;
  • монгольський;
  • чорний;
  • польовий;
  • чубатий;
  • сірий;
  • степовий;
  • солончаковий;
  • японський польовий;
  • індійський.

Найпоширеніші з них – лісовий і польовий жайворонки.

жайворонок польовий

За величиною польовий жайворонок трохи більше звичайного горобця. Він виглядає непомітно. У нього неяскраве пір’я, що сприяє захисної маскування. Спинка пташки має землисто-бурий окрас, з чорними і бурими плямами. Черевце жовтувато-сіро-біле. На голівці невеликий чубчик. На крильцях по дві слабко виражені світлі смуги. Хвостик буро-сірий, крайні кермові – білі. На кінці хвоста неглибока вирізка. Самці відрізняються від самок умінням співати і розміром. Вони трохи більше.

Природними областями проживання польового жайворонка є узлісся і луги, вкриті травою. Для пристрою гнізд найбільш їм підходять поля, засіяні злаковими рослинами.

Гніздо цієї пташки влаштовано досить примітивно. Знаходиться воно найчастіше в невеликій ямці серед трави на поверхні грунту. В якості будівельного матеріалу використовуються стеблинки і корінці трав’янистих рослин. Зсередини гніздо обкладається шерстю, пухом і кінським волосом, зібраним для цих цілей. Житло своє птиці намагаються максимально замаскувати.

Займається будівництвом гнізда самка. У травні вона відкладає яйця (до 6 штук) і протягом 14 днів висиджує їх. Пташенята з’являються абсолютно незрячими. Тіло їх вкрите дрібним пушком. Малюки перебувають в гнізді десять днів. Потім вони залишають рідний дім, але ще не можуть літати і самостійно годуватися. Тому кілька тижнів, проживаючи в заростях трави, серед стебел пшениці і жита, вони отримують корм від своїх батьків, поступово набуваючи необхідні для самостійного життя навички.

Основною їжею для польового жайворонка є насіння злакових і трав’янистих рослин. Також в їх раціон входять дрібні комахи, різні личинки, лялечки і павучки. Щоб нормально працював шлунок, пташки клюють невеликі камінчики.

Жайворонок ніколи не видобуває їжу в польоті або на занадто високих стеблах рослин. Він знаходить корм тільки на землі. Спрагу пернаті вгамовують росою. Ці пташки дуже люблять купатися в піску або пилу.

Жайворонки польові відносяться до перелітним птахам. На зиму з північних районів вони відлітають в південні. Зимують на півночі Африки, на півдні Азії і в країнах Західної Європи. Відліт на зимівлю починається у вересні, а вже в жовтні в переліт відправляються всі особини. Летючі на північ птиці цього виду триматися розрідженими зграйками високо в небі. Перед заходом сонця вони опускаються на проталини, залишаючись там на всю ніч, а рано вранці з піснями і криками спрямовуються далі.

До місць гніздування польовий жайворонок прилітає рано, як тільки на відкритих місцевостях з’являються проталини. Спочатку птиці продовжують триматися зграєю, але потім розбиваються на пари.

Пісні польових жайворонків небагаті звуками, але дуже мелодійні. Пташка комбінує запас нот, які знаходяться в її розпорядженні. Вона співає так довго і голосно, переливаючись дзвінкої дзвіночками треллю, що здається, ніби це дзвенить блакитне небо, розжарене весняним сонцем. Зазвичай співає жайворонок на льоту, піднімаючись колами вгору. Потім він швидко опускається, продовжуючи змахувати крилами, не роблячи кіл. При цьому пісня його стає все більш уривчасто, в ній починають переважати свистячі звуки. Припиняє співати пташка на відстані близько 20 метрів від землі. Вона розпускає крила і різко планує вниз.

Спів жайворонка триває від світанку до сутінків. Іноді його можна почути і в місячні ночі. У той час як самець співає, самка просто сидить на землі або годується. Самі малопомітні, і на відміну від особин чоловічої статі, вони рідко трапляються на очі.

Польові жайворонки приносять користь сільському господарству. Вони у великих кількостях винищують турунів, листоїдів, щелкунів, довгоносиків та інших жуків. Також вони поїдають мурах, гусениць, клопів і сарану. Крім того, вони становлять конкуренцію мишам. Птахи не лущать зерна з зростаючих класів, а подирає падалицю. У великих кількостях пернаті поїдають насіння бур’янів на полях.

жайворонок лісовий

Юла або лісовий жайворонок – птах невеликого розміру, зовнішністю дуже схожий на свого польового побратима. Оперення має такий же забарвлення, як і у польового жайворонка – непомітний. На голові ледь помітний чубчик. Відмінність полягає лише в розмірах. Лісовий дещо менше. І хвіст у нього помітно коротше.

Природною зоною лісового пернатого співака проживання є лісові зони. Це: темні зарості, галявини, чагарники, галявини, вирубки.

Нерідко дзига сідає на гілки дерев, чого інші види жайворонків не роблять. Влаштовуючи своє гніздо, птиця часто вибирає місце біля підніжжя дерева, пенька або куща. Споруджується воно з нещільно складених сухих травинок. З тонких стеблинок і невеликої кількості кінського волоса сплітається лоточок.

Кладка зазвичай складається з 4? 5 яєць жовтуватого або червонувато-білого кольору з невеликими сірими або чорно-бурими плямами. Найчастіше на рік буває 2 кладки.

Цей вид відрізняється від польового своїми звичками. Велику частину часу дзига знаходиться в кроні дерев, розташувавшись на високій гілці. Переслідуючи комаха, пташка швидко бігає по землі. Ранньою весною, носячи по деревах, пернатий артист неголосно, але мелодійно співає: «юлі-юлі-юлі-юлі», за що і отримав свою назву.

.

чубатий жайворонок

Чубатий жайворонок воліє вибирати місця для проживання по сусідству з населеним пунктом: на пустирях, городах, біля руїн старих будівель.

Основні зовнішні дані чубатого жайворонка:

  • вага близько 45 г;
  • довжина тіла? 180? 190 мм;
  • великий чубчик на голові;
  • сіро-бурий окрас оперення з плямами і охристим відтінком на спині;
  • черевце вохристо-біле з чорно-бурими плямами на верхній частині грудей і зобі.

Чубатий жайворонок є наземної птахом. Він дуже рідко злітає над будівлями і уникає сідати на чагарники і дерева. Пташка швидко бігає по землі, піднімаючи і опускаючи великий хохол, поглядаючи на всі боки. Крилами користується рідко, віддаючи перевагу пересуванню по землі за допомогою ніг, однак, при потребі літає добре. Забарвлення птиці допомагає злитися з вигорілій на сонці рослинністю і стати абсолютно непомітним.

В кінці зими жайворонки паруються. Навесні вони з піснею злітають в повітря і після нетривалого польоту сідають поблизу місця, де будується гніздо.

чорний жайворонок

Чорний жайворонок своїми розмірами, забарвленням і статурою відрізняється від більшості інших видів. Це досить великий птах, з товстим і сильним дзьобом. Довжина її тіла – 200 мм, вага – 60 г.

На відміну від всіх інших видів жайворонків і більшості інших птахів сімейства горобиних, цей представник пернатих має чорне оперення. Його плечі і пір’я з боків і на хвості, а також малі махові облямовані блідою смужкою. На тлі чорного забарвлення спина і боки здаються покритими півмісяцевими білявими цятками.

До весни світлі облямівки пір’я оббиваються, і жайворонок здається абсолютно чорним. Загальний вугільно-чорне забарвлення доповнюють чорні ноги і темно-карі очі. Виділяється тільки сіруватий дзьоб.

Житла чорного жайворонка обмежені. Він гніздиться в напівпустелях, полинових степах, в Казахстані і солончаках нижньої течії Волги.

Це кочові птахи. Вони збираються в зграї восени і роблять широкі кочівлі, які закінчуються в березні. У цей час можна почути пісні чорного жайворонка на місцях гніздування. Співає він, сидячи на купині, опустивши крила і піднявши хвіст. Незабаром після піснеспіви можна побачити, як за самочкой ганяється кілька самців. У чорного жайворонка, на відміну від інших видів, кількість особин чоловічої статі помітно переважає над жіночим.

Найчастіше гніздо потроюється недалеко від води. Це нетривке, грубе спорудження з торішніх стебел, розташоване в поглибленні грунту.

Цікаві факти про жайворонках

  • Кожен самець має свій тембр голосу і свій творчий хист, ці пернаті легко наслідують голосам інших птахів і можуть вивчити людську мову.
  • Пісня жайворонка триває 10? 12 хвилин, потім співак відпочиває.
  • При виявленні в повітрі небезпеки ці птахи каменем падають вниз і губляться в стеблах рослин.
  • За старих часів жайворонків вважали вісниками весни, які можуть під час довгої посухи випросити дощ.
Ссылка на основную публикацию