Землерийки, їх зовнішній вигляд, спосіб життя і звички

Різновид мишей, які риють землю, приносить певну користь сільському господарству, оскільки знищує велику кількість шкідливих комах, не чіпаючи рослини. Ці тварини називаються землерийки, і часом помітити їх присутність в городі або на дачі досить складно, оскільки вони практично не залишають за собою слідів, а вхід в їх нірку помітити важко через його невеликих розмірів.

Як виглядає землерийка: види, особливості

Зовні миша з довгим носом дуже нагадує звичайну полівку. Однак, якщо придивитися, можна буде помітити цілий ряд істотних відмінностей. Залежно від різновидів звірята бувають від 2 до 200 грамів, а довжина тіла може варіюватися в діапазоні від 3 до 18 сантиметрів.

У порівнянні з тулубом, голова у представників цього виду досить велика, на передній частині мордочки можна побачити загострений хоботок. Лапки істоти досить короткі, на кожній розташовується по 5 пальців. Хутро є досить густим, оксамитовим. Також може варіюватися і довжина хвоста, він може бути або дуже коротким, або довгим, що перевищує довжину всього тіла.

З боків і біля кореня хвоста розташовуються залози, які виділяють особливий секрет, який володіє гострим запахом. У тому випадку, якщо тварина – самка, на його животі буде розташовуватися від 6 до 10 сосків, які необхідні для вирощування потомства.

Найбільш часто можна зустріти три види землерийок:

  • бурозубка звичайна;
  • бурозубка крихітна;
  • бурозубка карликова.

Звичайна бурозубка проживає в будь-яких місцевостях і ландшафтах, її розміри можуть досягати 9 сантиметрів. Хоботок притуплений, а забарвлення тіла може варіюватися від сірої до кавової. Саме цей звір є найпоширенішим представником сімейства землерійкові.

Крихітна бурозубка в довжину може досягати не більше 55 мм, мордочка і хоботок досить короткі. Забарвлення значно змінюється влітку і взимку, в останньому випадку вона стає значно яскравіше.

Карликовий звірок зустрічається рідше, його розміри не перевищують 34-45 мм, мордочка досить витягнута. Забарвлення сіра, відрізняють звірка також білосніжні зуби.

раціон тварини

Після того, як ви дізналися, що різновид мишей, які риють землю, називається землерийка, варто ознайомитися з тим, що вони вважають за краще вживати в їжу. Раціон досить різноманітний, в нього входять:

  1. Гусениці.
  2. Личинки хруща.
  3. Павуки.
  4. Черви.
  5. Мокриці.
  6. Довгоносики і інші.

У тому випадку, якщо тварина відчуває нестачу в їжі, воно здатне переходити на інші джерела живлення. Зокрема, можуть вживатися насіння хвойних і плодоносних дерев.

Обмінні процеси в організмі тварини відбуваються дуже швидко, тому жирові запаси не накопичуються. З цим пов’язано те, що звір не впадає в зимову сплячку.

Місця проживання

Різновид мишей, які риють землю, проживає в норах. Також нерідко трапляється, що звір не риє нору для себе, а займає чуже житло, яке не використовується. Як правило, близько нори тварина займає ділянку в 70 метрів, який щодня оглядає на предмет наявності їжі.

Тваринки агресивно охороняють свою територію, і в тому випадку, якщо на ділянку забредает сторонній, між ним і власником ділянки трапляється люта сутичка. Нерідко в процесі битви землерийка гине, а переможець займає її територію і полює на ній. Така агресія пов’язаний з тим, що почуття голоду займає у тварин цього виду вирішальну роль, тому ділянку землі і право добувати на ньому їжу відстоюються ціною життя. Таким чином, зіткнення нерідко трапляються з:

  • мишами;
  • ящірками;
  • іншими землерийки.

Термін життя істоти недовгий, він становить всього 1,5-2 роки. Але це в тому випадку, якщо зимовий період був благополучно перенесений.

Тварина є легкою здобиччю для інших хижаків. Миші, які риють землю, можуть уникнути небезпеки за допомогою своєї спритності та особливого мускусного секрету, який виділяється з залоз у хвоста. Цей запах не переноситься лисицями, кішками та іншими хижаками. Однак, на лелек, гадюк і хижих птахів дію цього секрету не поширюється.

Розмноження представників сімейства землерійкові

Миші, які риють землю, розмножуються після пережитої зими. Вагітність триває, як правило, близько 2-3 тижнів. За один послід самка приносить до 5-6 дитинчат. Самка ховає своїх дітей в спеціально облаштованих норах.

У віці трьох тижнів молодняк покидає нору і розходиться по території. У цей момент звірки важать всього 5-6 грамів. До осені їх вага збільшиться до 10 грамів. Деякі представники сімейства землерійкові не доживають до зими, а метою вижили стає перезимувати і розмножитися наступної весни. Самки живуть довше самців на 1 місяць.

Звички і особливості землерийок

Різновид мишей, які риють землю, відрізняються цікавими звичками, а також відзначається кілька особливостей, які спостерігаються в жодного іншого тварини. Варто звернути увагу на наступне:

  1. Спосіб пересування матері з дитинчатами.
  2. Молоді особини у віці 4-х тижнів починають зменшуватися в розмірах.
  3. Деякі землерийки – отруйні.

Варто почати з способу пересування, який використовується самками для перенесення свого потомства в інші нори. Перший дитинча міцно хапається за основу хвоста матері, другий дитинча – за основу хвоста першого і так далі. Цей спосіб використовується звірками для того щоб не загубитися.

Також ще одна особливість була відкрита А. Деннелем, польським зоологом, який зауважив, що в той момент, коли молоде покоління підростає і стає практично одного розміру з дорослими особинами, воно починає зменшуватися в розмірах. Це явище було названо на честь першовідкривача.

Крім усього іншого варто знати, що куцохвоста бурозубка, яка зустрічається переважно в Канаді і США, є отруйною. Всього пара її укусів здатна повністю знерухомити жертву. Також на отруту бурозубки проявляється реакція і у людини – Укушена, наприклад, рука сильно опухає. Це явище є унікальним, адже серед ссавців отрута в наявності лише у качкодзьоба і єхидни. Якщо ви хочете краще пізнати, як виглядає миша землерийка, фото зможе вам допомогти. 

Ссылка на основную публикацию