Заєць русак і біляк: як виглядає, де живе, чим харчується взимку і влітку

Зайці, мабуть, найпоширеніші тварини в нашій країні. Незважаючи на те, що вони – улюблений трофей багатьох мисливців, їх чисельність практично незмінна, так як завдяки своїй плодючості, ці тварини дуже активно розмножуються.

Всього налічується близько 30 видів, всі види зайців не однакові зовнішніми рисами і звичками.

Зовнішній вигляд

Якщо брати загальний опис зайця (ссавець, сем. Зайцевих), то слід зазначити схожі у всіх видів риси:

  • довгі вуха;
  • недорозвинені ключиці;
  • довгі і сильні задні лапи;
  • короткий пухнастий хвіст.

Самки більші за самців, розмір тварин коливається від 25 до 74 см, а вага доходить до 10 кг.

Завдяки довгим заднім лапам, це тварина здатна швидко бігати і пересуватися стрибками. Швидкість бігу зайця русака, наприклад, може досягати 70 км / ч.

линька

Линяють ці звірята двічі на рік, восени і навесні. Початок і термін линьки пов’язані із зовнішніми умовами. Починається линька при змінах тривалості світлового дня, а її тривалість визначає температура повітря.

Весняна линька у більшості видів починається в кінці зими – початку весни і в середньому триває 75-80 днів. Звірятко починає линяти з голови і до нижніх кінцівок.

Осіння линька починається, навпаки, з задньої частини тіла і переходить до голови. Початок її зазвичай припадає на вересень, а закінчується линька до кінця листопада. Зимове хутро виростає більш густий і пишний, він захищає тварину від холоду.

різновиди

В Україні поширені чотири види: маньчжурський, заєць піщаник, заєць біляк і заєць русак. Розглянемо їх більш детально.

маньчжурський

Цей вид має багато спільного з диким кроликом, але все-таки сплутати їх складно, так як виглядає заєць маньчжурський трохи інакше.

Це маленька тварина завдовжки не більше 55 см і вагою до 2,5 кг. Довжина вух близько 8 см. Хутро жорсткий і густий, буро-охристого кольору. Черево і боки світліші тіла, на спині кілька темних смуг.

Ареал проживання цього виду – Далекий Схід, Корейський півострів і Північно-Східний Китай. У холодну пору у даного виду спостерігається сезонна міграція на невеликі відстані, в ході якої тварини перебираються в місця, де менше снігу.

У природі вид розповсюджений не дуже широко і промислового значення не має.

пісковик

Цей вид ще називають толай або тала. У порівнянні з русаками досить невеликий. Довжина 40-55 см, при вазі до 2,5 кг. Але хвіст і вуха довші: довжина хвоста доходить до 11,5 см, вух – до 12 см. Вузькі лапи не пристосовані до пересування по снігу. Влітку у цього виду хутро сірувато-охристий, на горлі і животі білий, на інших частинах тіла завжди залишається темним. Період линьки багато в чому залежить від середовища проживання і погодних умов.

Толай вибирає для життя рівнинні місцевості, пустелі і напівпустелі, але іноді забирається високо в гори. У Середній Азії його можна зустріти на висоті 3000 м над рівнем моря. Часто цей заєць живе в норі, кинутої іншим тваринам, сам він нори риє рідко.

Толай веде осіле життя і мігрує лише в разі сильних погіршень погодних умов або при гострій нестачі корму.

Цей вид розмножується рідше інших – 1-2 рази на рік, але так як полюють на нього нечасто, зниження чисельності не спостерігається.

Толай широко поширений в Середній Азії. Зустрічається він і в Забайкаллі, Монголії, Південної Сибіру і деяких провінціях Китаю. В Україні толай мешкає на Алтаї, в Астраханській області, в Бурятії і в Чуйської степу.

біляк

Опис зайця біляка: це досить великий представник сімейства Зайцева. Скільки важить заєць? Середня вага біляка 2-3 кг, може доходити і до 4,5 кг. Довжина тіла від 45 до 70 см, вух – 8-10 см, хвоста – 5-10 см. У цього виду широкі лапи. Завдяки покритим густою шерстю ступень, заєць взимку з легкістю пересувається навіть по пухкому снігу. Забарвлення залежить від пори року. Влітку шкурка сіра – темна або з рудуватим відливом, з бурими цятками. Голова темніше тіла, живіт білий. Взимку у біляка шкурка стає чисто білого кольору. Линяє двічі на рік, восени і навесні.

Де живе заєць біляк? В Україні заєць біляк населяє велику частину території від західного Забайкалля і верхнього Дону до тундри. Також великі популяції цього виду живуть в Китаї, Японії, Монголії, в Південній Америці та в Північній Європі.

Для життя вибирають невеликі ліси, розташовані поблизу від водойм, сільгоспугідь та відкритих просторів, місць, багатих трав’янистими рослинами, ягодами. Ведуть осілий спосіб життя, займаючи територію від 3 до 30 га, мігрують лише в разі сильної негоди і брак кормової бази. Дальні і масові міграції біляка спостерігаються лише в тундрової зоні, де сніговий покрив взимку настільки високий, що їжа зайця (низкорастущие рослини) стає недоступною.

Розмножуються 2-3 рази на рік, в посліді буває до 11 зайчат. Тривалість життя зайця в дикій природі від 7 до 17 років.

русак

Заєць русак більший, ніж біляк. При довжині тіла 57-68 см, він важить від 4 до 7 кг. Довжина вух 9-14 см, хвіст зайця – 7-14 см. У русака більш довгі і вузькі лапи, ніж у біляка.

Цей заєць влітку сірого кольору з охристим, бурим або рудуватим відтінком. Взимку сірий заєць, що живе в середній смузі, практично не змінює свій колір, лише стає трохи світліше. Тварини, що населяють північні райони, стають практично білого кольору, залишається лише темна смуга на спинці.

Де живе заєць русак? В Україні русаки населяють всю європейську частину, район Уральських гір, в Південній Сибіру, ??Хабаровському краї і території поруч з Казахстаном, в Закавказзі на Кавказі і в Криму.

Також популяції русака населяють Європу, США, Канаду, Передню і Малу Азію.

Чим харчується заєць русак? Так як він ставиться до травоїдним тваринам, раціон складається з зелених частин рослин: конюшини, кульбаби, мишачого горошку, деревію, злаків.

Русак – степовий заєць, для життя він вибирає відкриті простори, рідко живе в лісовій місцевості і в горах. Тваринки ведуть осіле життя, займає територію від 30 до 50 га. Сезонні міграції відбуваються тільки у русаків, що живуть в гірській місцевості. Заєць русак взимку спускається з гір, а влітку знову забирається на височини.

Розмножуються в залежності від місця проживання і погодних умов, від 1 до 5 разів на рік. У виводку від 1 до 9 зайчат. Скільки років живе заєць? Середня тривалість життя русака – 6-7 років.

Місця проживання

Зайці поширені практично повсюдно. Їх популяції численні і населяють всі континенти. Антарктида – єдине місце на землі, де ці звірки не живуть.

Спосіб життя і звички

Цей вухатий звір веде присмерк нічний спосіб життя. Протягом дня тварина відпочиває на дневках. Правда в місцях, де спостерігається висока чисельність косих, повадки зайця змінюються і, найчастіше, він проявляє активність днем.

На відміну від кроликів косою не риє глибоких нір. Заяча нора – це невелике заглиблення в землі, під кущами або корінням дерев. Лежання ці звірята вибирають в залежності від місцевості і стану погоди. У теплу ясну погоду вони можуть влаштуватися на лежання практично в будь-якому місці, якщо поруч є хоча б невелике укриття. Взимку пошук місць для лежання взагалі не викликає особливих проблем, так як сплять зайці прямо на снігу.

Косий бігає дуже швидко, під час бігу часто робить довгі стрибки і може різко змінити напрямок руху. Такий спосіб пересування допомагає звірку врятуватися від переслідуючих його хижаків. Вухаті хитруни прекрасно вміють заплутувати сліди. При найменшій загрозі звірок нерухомо завмирає до тих пір, поки не вважатиме, що йому більше нічого не загрожує.

Багато хто задається питанням, чи вміють зайці плавати. Хоча воду вони не люблять і намагаються триматися подалі від неї, плавають вони непогано.

Це практично безголосих тварина, навіть в шлюбний сезон вони поводяться тихо, лише зрідка подаючи голос. І тільки поранений заєць видає гучний крик, що нагадує крик немовляти.

живлення

Раціон косого дуже різноманітний. Що їсть заєць, залежить від сезону, погодних умов і місця проживання.

влітку

Влітку цей травоїдний звір вживає в їжу більше 500 видів рослин, вважаючи за краще їх зелені частини. Також любить поласувати баштанними, овочами і фруктами. Тварини часто вибираються на поля і здійснюють набіги на городи і сади. Восени в їх раціон входить все більше твердої їжі. Пожухла трава, коріння і гілки чагарників стають їх основною їжею.

взимку

А чим харчуються зайці взимку, коли зелені немає?

Чим більше шар снігу, тим важче вухатому добувати їжу. Високий рівень снігу здатний приховати практично всі, що їдять зайці взимку. Від голоду звірята рятуються, перебираючись ближче до населених пунктів. Виручають їх в суворі зими копиці сіна, замерзлі ягоди на чагарниках і плоди паданци, які звірята відкопують з-під снігу.

Деревна кора складає більшу частину раціону в холодну пору року. Зазвичай косою вибирає дерева м’яких порід: осику, березу, вербу і інші.

навесні

Навесні раціон стає істотно різноманітніше за рахунок нирок, молодих пагонів і свіжої трави. Щоб заповнити дефіцит поживних речовин, вухатий вживає в їжу камінчики, землю і навіть кістки тварин.

розмноження

Від погодних умов безпосередньо залежить, коли почнеться спаровування зайців. У теплі зими гон може початися і в січні, а після морозних зим – на початку березня.

Спілкуються в шлюбний період ці звірята, вистукуючи певний ритм передніми лапами по землі. Самці змагаються за увагу самок, сходячись в видовищних поєдинках.

До розмноження молоді особини готові вже в рік. Потомство більшість видів виробляє кілька до п’яти разів на рік, в середньому 2-5 дитинчат в одному посліді. Незважаючи на те, що зайчата народжуються розвиненими і зрячими, перші дні вони практично не рухаються, причаївшись в норі.

Самка залишає виводок майже відразу після пологів і лише зрідка повертається, щоб нагодувати дитинчат. Так як потомство у самок з’являється одночасно, будь-яка зайчиха, наткнувшись на голодних дитинчат, обов’язково їх нагодує. Така поведінка легко пояснити. Зайчата не мають запаху, на відміну від дорослих особин і чим рідше самка знаходиться поруч з ними, тим менше у дитинчат шансів стати здобиччю хижака.

Полювання

Полювання на зайців популярна в нашій країні. Цей звір є об’єктом хутрового промислу і спортивного полювання. У великих кількостях цих тварин добувають заради хутра і смачного, поживного м’яса.

Полювання починається в жовтні до снігопадів і триває всю зиму. Є багато способів полювання: троплением, на засідках, по пороші, з собаками і “в узерку”.

У косого в природі безліч ворогів окрім мисливців. Полюють на нього хижі птахи, вовки, рисі, койоти і лисиці. Зберігати чисельність цим тваринкам допомагає висока плодючість.

Відео

Рекомендуємо до перегляду цікаве відео про “прудконогих” і “вухатих”.

Ссылка на основную публикацию