Західний чорний носоріг, його зовнішній вигляд і вага, підвиди носорогів

Чорний носоріг відноситься до ссавців непарнокопитних тварин, належить до носорогових сімейства і є представником одним з двох видів тварин, які мешкають в Африці. Вид, до якого належить цей носоріг, занесений до Червоної книги і його стан критичний, а певні підвиди відносяться до зниклих видів. Якщо перекласти назву цієї тварини з латинської, то воно буде звучати, як «дворогий».

Зовнішній вигляд західного чорного носорога

Чорний носоріг, в дійсності, не має чорного забарвлення. Його товста шкура пофарбована в сірий колір, але так як тварина постійно хитається в грунті, дає їй зовсім інший забарвлення. Забарвлення може бути:

  • бурим;
  • цегляно-червоним;
  • темно-сірим;
  • білим;
  • чорним.

Колір шкіри залежить від того, який грунт в місцевості, де живе тварина. Чорне забарвлення мають носороги, які мешкають на територіях із застиглою лавою.

Відрізнити чорного носорога від білого африканського дуже просто, тому що вони мають відмінності в зовнішньому вигляді і поведінці. Чорний носоріг має коротку і товсту шию, яка набагато ширше, ніж його коротка голова. Шия починається за холкою і закінчується під широким підгруддям, який відокремлюється від голови і плечей, двома великими складками. Лобова частина нагадує сідло, так як вона увігнута всередину мордочки.

Верхня губа у цих тварин трохи загострена і схожа на хоботок, цим хоботком носоріг захоплює їжу. Верхня губа нависає над нижньою губою, яка має закруглену тупу форму. Губи покриваються складками, які можуть розтягуватися і розходиться. Чорні носороги мають дуже маленькі очі, навколо яких є багато зморшок. Зіниці у цих тварин довгасті. Вони мають широкі і короткі вуха, в основі яких знаходиться кілька складок. По краю вух ростуть короткі і густе волосся.

Рогу ростуть прямо зі шкіри та ніяк не пов’язані зі скелетом. Вони є білковим речовиною, до їх складу входить кератин, який є в волоссі і нігтях людини, в голках дикобраза і панцирах броненосців. Основним є передній ріг, він же і найдовший, його довжина може досягати 60 сантиметрів. А найдовший ріг був у носорога, що жив в Національному парку Кенії. Довжина роги була 1,3 метра.

Другий ріг тварини в два рази менший першого. Рогу чорного носорога спрямовані вперед і вгору, а не вертикально, це є ще однією відмінністю від його білого родича. Кінець основного роги трохи згинів назад. Спочатку ріг має форму ромба, в якому закруглені кути. Іноді у тварин цього виду не два, а 3-5 рогів. Якщо молода тварина зашкодить ріг, то він може відновитися, а ось у дорослих тварин роги не відновлюються.

Чорний носоріг – це більше тварина. Довжина його тіла може досягати трьох метрів, а висота 1,5 метра. В основному вага тварин становить дві тонни. Але існують носороги, у яких вага ще більше. Тварини цього виду мають короткий хвіст, який звисає. Кінцівки у них стрункі і акуратні, вони мають правильно розвинену підошву і копита, на яких є по три пальці. А також вони мають дві складки, які знаходяться між передніми і задніми лапами. Решта шкіра тварини рівна і гладка.

Спосіб життя

В основному чорні непарнокопиті живуть на територіях з сухим ландшафтом, і вони не залишають ці території навіть в період дуже сильних засух. Ці ссавці тварини сильно прив’язані до території, де поселяються, і, як правило, не залишають її все життя. Але є носороги, які, кочують, шукаючи воду і їжу. Чорні носороги є поодинокими тваринами, самки і самці живуть окремо. Дитинчата довгий час живуть з самкою, особливо потомство жіночого роду. Коли чорні носороги виходять на прогулянку, то самка слід за своїм потомством, а у білих – навпаки. Іноді можна зустріти невеликі клани, в які входить не більше дванадцяти особин. Самки, які не мають дитинчат, з’єднуються в групи.

Ці тварини харчуються рослинами – всякими молодими пагонами, бобовими плодами, гілками і колючками. Харчуючись такою їжею, вони не помічають її жорсткості, гострих шипів і їх дуже їдкий сік. Їх найулюбленішим “блюдом” є акація. Їжу, тварини дістають за допомогою верхньої губи, яка за своєю будовою рухлива.

Щодня ці тварини ходять на водопій. Щоб до нього добратися вони можуть пройти близько дванадцяти кілометрів. У період посухи носороги користуються ямами, які залишаються після слонів. Ці тварини харчуються двічі на день, а сплять по дев’ять годин вночі. А в день, коли дуже жарко, вони купаються в грязі або відпочивають під деревами в тіні. Коли носороги відпочивають, то єгипетські чаплі, буйволової птиці і водяні черепахи видаляють з їх шкіри різних паразитів і кліщів.

У цих непарнокопитних дуже поганий зір, вони з великими труднощами можуть побачити дерево або людини, які знаходяться в п’ятдесяти метрах від них, з цієї причини при зустрічі з носорогом потрібно завмерти і не робити ніяких рухів. А ось слух у них непоганий і дуже добре розвинений нюх, завдяки цьому тварини добре орієнтуються в місцевості. Незважаючи на свою велику вагу, вони можуть дуже швидко бігати, розвиваючи швидкість до 48 кілометрів на годину. Вони не вміють долати перешкоди і плавати. Ці дивні тварини дуже товариські. Часто можна почути, як вони фиркають, але коли їм боляче або страшно вони видають гучні звуки, які схожі на свист.

Незважаючи на товариськість, тварини дуже агресивні і можуть нападати на будь-який предмет, який рухається. Ці рогаті звірі не бояться інших мешканців савани і навіть підпускають їх близько до себе, але тварини, які трапляються на шляху носорога, можуть сильно постраждати, так як розлючений носоріг досить небезпечний. Між самцями іноді може виникнути суперництво за самку або за територію. Але частіше б’ються самки і самці. А, наприклад, з антилопами, зебрами і буйволами вони живуть в світі. Коли тварини йдуть до водопою і носоріг не хоче поступатися дорогою слону, то зав’язується бійка і часто в ній перемагає слон. Основним суперником чорного носорога є слон.

Завзятими ворогами непарнокопитних є леви, нільські крокодили і гієни. Але нападу на дорослих тварин трапляються вкрай рідко. Зазвичай це відбувається, коли носоріг валяється в багнюці, тоді він стає легкою здобиччю. В основному вороги нападають на дитинчат. Люди теж є ворогами цих тварин, так як часто полюють на них, щоб добути трофеї. Середня тривалість життя носорогів становить близько сорока років.

розмноження

Розмноження носорогів не залежить від сезону. Самки починають спаровуватися і народжувати потомство, коли досягають семирічного віку, але статева зрілість у них наступає в чотири роки. Самці готові до розмноження в молодому віці, але відбувається це у них в 10-12 років. Носороги не живуть парами і сходяться тільки для розмноження. Вагітність самки триває п’ятнадцять місяців. В основному на світ з’являється тільки одне дитинча, який дуже швидко встає на ноги. Самка годує своє потомство молоком. Це може, тривати до двох років. Виробляти потомство самка може не частіше, ніж один раз в чотири роки.

підвиди

Існує чотири підвиди:

  1. Південно-центральний підвид. Мешкає в Південній Африці, Танзанії і Зімбабве. Цей підвид найчисленніший.
  2. Південно-західний підвид. Його можна зустріти в Південній Африці та Намібії. Носороги цього виду схильні жити на посушливих і напівпосушливих територіях. Чисельність виду критична.
  3. Східноафриканський підвид. Особини цього виду живуть в Танзанії і Кенії. Цей підвид на межі вимирання.
  4. Західноафриканський підвид. З 2011 року цей підвид вважається вимерлим, а до цього жив в Камеруні.

На даний момент 98% цих тварин живуть в Південній Африці, Замбії, Зімбабве, Танзанії, Кенії та Намібії. Велика частина тварин проживає в національних парках, де ніколи не змінюється ареол їх проживання.

Ссылка на основную публикацию