Блог порад на всі випадки життя

Довела до сліз. Стало відомо про дівчинку, яка під час перформансу на параді розчулила всіх

Які тварини мешкають в тундрі і які там ростуть рослини

Світ тундри надзвичайно суворий в своєму кліматі, але в той же час володіє привабливою красою. Його багатство пейзажів незліченно, а тварини, пристосовані до тутешніх умов, вражають своєю грацією. Тундра – це природна екосистема, розташована на півночі земної кулі. Зона, де процвітає життя, знаходиться в центральній частині Північного полюса. Зимою температура тут коливається в районі -35 ° С, а влітку не піднімається вище + 12 ° С.

Сукупність екосистем тундри (биом) активно розвивається, всупереч важким кліматичних умов. Фауна тутешніх місць рясніє великою різноманітністю. Звірі багато часу проводять в сплячці або шукають більш теплі регіони.

Тварини і рослини тундри: список

Світ флори тундри представлений дуже мізерним чином:

  • Мох – невеликий чагарник, що не перевищує 5 см у висоту. Рослина зовсім не володіє квітками і кореневою системою. Мох вбирає значну кількість води, що дозволяє зберегти баланс рідини на території тундри.
  • Лишайники – родичі мікроскопічних грибів і водоростей. Є головним компонентом у раціоні оленів, які за рахунок особливого ферменту здатні їх перетравлювати. Лишайниками також годуються комахи і безхребетні.
  • На південних кордонах тундрових областей виростають карликові берези і верби. Влітку можна спостерігати цвітіння лютиков, маків і незабудок. В кінці літа плодоносять ягідні рослини.

Фауна північних областей не так різноманітна, як в місцевостях з теплим кліматом, але рясніє такою ж жагою до життя. Всі тварини в тундрі відмінно пристосовані до холодних зим, так як мають густу шерсть. Для кожного з них мудра природа припасла джерело їжі, що дозволяє зберігати власну популяцію. Які тварини живуть в тундрі, світі холоду і небезпек?

  • Тут мешкають хижаки: песці, тундрові вовки, горностаї.
  • Можна бачити ссавців: косатка, морський лев, тюлень.
  • Тундра прихистила величезна кількість гризунів: лемінги, ховрахи.
  • У тутешньому холодному світі процвітають великі звірі: білий ведмідь, вівцебик, лось і північний олень.

Наведемо деяких представників тваринного світу тундри.

північний олень

Людина, подружившись з цим велетнем, освоював крайні простори землі. Дикий північний олень трохи більший за свого одомашненої родича. Ці звірі живуть громадами розміром в кілька тисяч особин. Їх міграційний шлях завжди залишається постійним з покоління в покоління. У кожен сезон кочування вони долають близько 500 кілометрів.

Будова їх копит створено для того, щоб пересуватися по пухкому сніжному покриттю. Спеціальні поглиблення на кінцівках, які за формою нагадують совок, допомагають північного оленя добувати собі їжу (мох і ягель). Ці прекрасні тварини добре плавають і з легкістю справляються з великими водоймами.

У раціоні північних оленів можна виявити різноманітні ягоди, трави та гриби. Ці звірі іноді гризуть роги одноплемінників, щоб відновити втрати солей при міграціях. Дитинчата вже на наступний день після пологів дають собі раду на ногах і смокчуть материнське молоко. Серйозну небезпеку для слабких особин і новонароджених представляє тундровий вовк.

песець

Цих тварин тундри можна виявити на всьому просторі регіону Арктики. Полярні лисиці дуже люблять поїдати дрібних гризунів і яйця пернатих особин. У важкі часи песець НЕ погребує і мертвої плоттю. Вони можуть слідувати за білими ведмедями в надії поласувати останками їх вечері. Ягоди і деякі трави також входять в раціон цих хитрунів.

Полярні лисиці будують нори для житла і укриття. Для місця будівель годяться схили невеликих пагорбів або простір на березі річок. Нори оснащені кількома виходами для непередбачених ситуацій. Лисиці наділені густим пухом на лапах і тілі, який допомагає їм не втрачати необхідне тепло в екстремальних погодних умовах. Тіло песця невеликого розміру, а хвіст, навпаки, колосальний. Полярна лисиця використовує його в якості додаткового джерела тепла.

вовк

Звір має неймовірну витривалістю: він може цілий тиждень жити без усякої їжі і пробігати за добу близько 20 кілометрів. Але коли ця тварина тундри наздоганяє свою здобич, від неї не залишиться і кігтики. Полюють вовки зграєю, а ролі загоничів і тих, хто здійснює напад, строго розподілені. Вовки наділені відмінним нюхом, слуховим апаратом і прекрасно бачать на значній відстані. Велика зграя полює на дитинчат оленів або на їх слабких особин.

Вовки мають неперевершеною силою і хитрістю. Цей звір намагається триматися осторонь від людини. Самка і самець зустрічаються лише одного разу, в сезон парування (початок-середина весни). Проте вони ніколи не зраджують один одному.

косатка

Ця тварина тундри відносять до сімейства дельфінових, де воно є найбільшим представником. Морський хижак чудово пристосований до проживання в жорстоких умовах Арктики.

Косатку відрізняє великий розум і кмітливість. Незважаючи на те що ці ссавці живуть у всіх океанах планети, вони все ж вважають за краще холодні води.

Косатки починають мігрувати, якщо в тундрових світі виявляється брак їжі. Хижим косатки необхідно достаток в харчуванні, так як жировий прошарок дозволяє зберегти тепло в організмі. У раціон входять:

  • великі тюлені;
  • дельфіни;
  • кити й акули невеликого розміру;
  • кальмари, восьминоги і черепахи;
  • гризуни, що живуть в морях і річках.

Довжина торса дорослої особини досягає восьми метрів, вага налічує близько семи тонн. Косатки об’єднуються в сімейства, що налічують близько півсотні індивідів. Вони здатні залишати їжу своїм рідним і не залишають розташування зграї на тривалий час.

лемінги

Ці гризуни дуже маленького розміру стали відомі за рахунок своєї надзвичайної плодючості, якої вони заповнюють перманентне винищення власної популяції хижаками тундри. Лемінги дуже ненажерливі і за добу з’їдають кількість корму в два рази важче своєї ваги. Вони відрізняються згасає енергією і зовсім не впадають в сплячку. Двадцять годин гризуни їдять, решту часу відведено короткого сну.

Туди, де цих звірків предостатньо, стікаються величезні популяції інших тварин тундри. Самі лемінги кочують на нові місця, якщо вид перенаселена область. Житлом для них служать маленькі норки з декількома виходами.

Морський лев

Ссавець відрізняється невеликими вухами, широкої і довгою формою передніх ластів, які є основним інструментом для переміщення у водному середовищі. Тіло морського лева покриває густий вовняний покрив. Тривалість життя тварини складає від 20 до 30 років.

Для виживання морським левам необхідно значну кількість харчування. Вони ласують рибою, представниками головоногих і двостулковими. Ці тварини можуть полювати на великій глибині завдяки особливостям фізіології. На сушу морські леви відправляються для того, щоб відпочивати, грітися на сонці і розмножаться.

Збережемо світ тундри

Флора і фауна північних областей надзвичайно вразлива, тому завдання людини полягає в забезпеченні збереження представників арктичних широт. Сьогодні створюється більша кількість заповідників, куди відправляють тварин, занесених до Червоної книги.

Ссылка на основную публикацию