Які тварини мешкають в Північній Америці: середовище проживання, різновиди, чисельність

Територія материка знаходиться майже в усіх кліматичних зонах, тому тварини Північної Америки дуже різноманітні. Деякі з них настільки рідкісні, що Ви можете не знати про їхнє існування. Їх рідкість часом обумовлена ??полюванням браконьєрів. Тому деякі тварини Північної Америки вже занесені в Червону книгу.

Ареал мешкання тварин Північної Америки

  • У тундрі можна зустріти білого ведмедя, північного оленя, вовка і зайця.
  • У тайзі тваринний світ цікавіший. Там мешкає американський лось, куниця, норка, скунс, видра. Тут також можна зустріти бурого і чорного ведмедя, вовка, рись і росомаху. Серед гризунів тут зустрічаються щур ондатра і канадський бобер.
  • У широколистяних та змішаних лісах живуть бабаки, землерийки, хом’яки. Також, тут можна зустріти опосумів.
  • На південному сході північної Америки живуть алігатори і алігаторова черепахи. Серед земноводних тут можна зустріти жабу-бика.
  • Безкраї рівнини материка населяють бізон і антилопа-вилорог. У Кордильєрах зустрічаються степові козли і барани, а також можна зустріти ведмедя-грізлі.

Деякі тварини Північної Америки знаходяться на межі зникнення. Для цього тут були створені національні парки і заповідники.

Тваринний світ Північної Америки

Ссавці Північної Америки

Американська норка. Це хижак з родини куницевих. Довжина такого тваринного зазвичай не більше 50 см. Харчується норка гризунами, комахами, земноводними, рибою. Американська норка відмінно плаває і пірнає. Постійного житла у неї немає. Зазвичай вона шукає готові нори і живе в них. Кількість таких нір може досягати 8. Селиться вона зазвичай вздовж озер і річок. Ворогами американської норки є рисі, лисиці, ведмеді, дикі собаки і видри. Норка має стабільну чисельність через величезну ареалу проживання. Але в деяких районах її знищують через набіги на птахоферми.

Барибал. Інша назва – американський чорний ведмідь. Вони найбільш поширені на американському континенті. В основному чорні ведмеді живуть в Канаді. У США вони живуть на півночі країни і Алясці. Раціон барибал на 85% складається з рослинної їжі. Харчується фруктами, ягодами і падлом. Також вживає в їжу рибу, мед і комах. Ворогом для чорних ведмедів вважається ведмідь-грізлі.Несмотря на те що на них йде полювання, цей вид поширений, а популяція збільшується.

Білий ведмідь. Найбільший хижак північноамериканської тундри – білий ведмідь. Вони мешкають в снігах і льодах Північного Льодовитого океану. Білого ведмедя вважають найближчим родичем бурого ведмедя. Цей хижаки харчується моржами, рибою, тюленями і морськими зайцями. Звір в їжу зазвичай вживає тільки сало і шкуру жертви. У білих ведмедів дуже малий потенціал до розмноження. Самка може принести потомство раз в три роки. При цьому на світ народжуються 1-3 дитинчати. На сьогоднішній день білий ведмідь занесений до Червоної книги. Цьому посприяли браконьєри і забруднення середовища перебування тварин в результаті викачування нафти.

Бурий ведмідь. Цей хижак є одним з найбільших представників наземних хижаків Північної Америки. Бурий ведмідь є одним з найнебезпечніших в світі тварин. Він живе в густих лісах, а зимує глибоко в них. З першого погляду ведмідь досить незграбний, але насправді він дуже спритний, може високо стрибати, плавати і швидко бігати, а також залазити на дерева. Бурий ведмідь може знайти собі їжу в будь-який час року. Він харчується фруктами, овочами, ягодами, бобовими, грибами, птахами, гризунами, комахами. Також він дуже любить рибу.

Восени тварина набирає вагу і влаштовує барліг. Взимку він впадає в сплячку. Але в разі поганого харчування влітку, ведмідь може шукати їжу і взимку. У цей період він дуже небезпечний, може напасти на травоїдних і навіть на людину. Люди століттями полювали на бурого ведмедя. Його м’ясо дуже смачне, а жир багатий вітамінами. Шкура хижака цінується особливо. Але сам ведмідь на людей не нападає, він, навпаки, намагається триматися подалі від поселень людей.

Вовк. Вовки живуть зграями, чому займають деяку територію. Хижаки люблять відкриті місця, а лісових масивів уникають. Харчуються вовки в основному домашніми і дикими парнокопитними. Тому їх місця проживання зазвичай недалеко від ферм. Своїх родичів вони попереджають про небезпеку різними звуками, а особливо виттям.

Хижаки можуть проходити до 1000 км, переслідуючи здобич. Вони відмінно орієнтуються на місцевості. Головним ворогом вовка є людина. У деяких країнах вовк перебуває під охороною. На Україні, Росії та Білорусі вовк вважається ворогом і на нього відкрито полювання в будь-який час року. У Європі ж, навпаки, вовк занесений до Міжнародної Червоної книги і знаходиться під охороною.

Горностай. Горностай належить до сімейства куницевих. Ареал проживання звірка розташований в тундрі, лісостепу і тайзі. Зазвичай тваринка не любить забиратися в гущавину лісу, він вважає за краще жити поблизу з водоймою. Він любить самотність, тому уникає відкритих просторів. Харчується горностай гризунами, бурундуками, хом’яками, а також він ласує птахами і їх яйцями, комахами і ящірками. Горностай знаходиться під загрозою зникнення. Він занесений до Міжнародної Червоної книги.

Ведмідь грізлі. Ця тварина є одним з найбільш агресивних в світі. Якщо він підніметься на задні лапи, то його зростання сягатиме 3 метрів. Харчується ведмідь рослинами, рибою і дрібними тваринами. Взимку хижак впадає в сплячку на шість місяців без їжі і води. Хоч хижаки і не їдять людей, але їх все-таки варто побоюватися. У грізлі погано розвинений зір, тому він може Вас переплутати з будь-якою іншою здобиччю. Ведмеді грізлі протягом останніх десятиліть мали невелику чисельність, тому стали створюватися національні парки і заповідники. В деякий місцях вони настільки розплодилися, що стали дозволяти сезонну полювання. На сьогоднішній день ведмідь-грізлі занесений до Червоної книги.

Єнот полоскун. Цей хижий звір відноситься до сімейства єнотових. Таку назву звірок отримав через його звички перед вживанням всередину мити свою їжу. Єнот мешкає в змішаних лісах поблизу водойм. Він харчується гризунами, комахами, пташиними яйцями, рибою і рослинною їжею. Тварина переважно веде нічне життя, а вдень спить. Шкура єнотів дуже цінується. Їх винищують також багато фермерів не тільки за псування сільського господарства, а й з-за того, що єноти є яскравими рознощиками інфекції. Але незважаючи на все це чисельність єнотів не викликає побоювань.

Канадська рись. У цього хижака добре розвинений слух і зір. Вона мешкає на Алясці, в Канаді та штатах Вашингтон, Монтана і Колорадо. Звичайним раціонів для канадської рисі є заєць-біляк. Ворогами для рисі є бурий ведмідь, вовк, сова і койот. Від поганої погоди хижак ховається в печерах і на деревах. Канадська рись перебуває під загрозою зникнення через частого браконьєрства і знищення середовища проживання.

Пума. Відноситься до сімейства котячих. Полює тварина зазвичай ночами. У раціоні у нього абсолютно будь-які тварини, а тому числі і домашні. Цих тварин тривалий час винищували, але зараз полювання на пум суворо заборонено.

Росомаха. Росомаха вважається найбільшим представником ласок. На вигляд схожа на маленьке ведмежа. Росомаха відома невтомним апетитом. Це дуже небезпечний звір. Зазвичай тварина харчується падаллю, але часом і нападає на інших тварин. Вона відмінно пересувається по землі, дерев і добре плаває.

Скунс. Маленький звірок “славиться” своїм захисним ефектом. Як тільки тварина відчуло небезпеку, воно випускає два струмені рідини жахливо нестерпний запах. Це захист може також на час засліпити ворога. Харчується скунс різноманітною їжею. Їх раціон складають рослини, комахи, птахи, дрібні гризуни і дрібна риба.

Руда рись. Тварина є грізним хижаком, шерсть якого покрита плямами. Ареал проживання знаходиться в лісі і горах. Рись вважається відмінним мисливцем. У неї дуже добре розвинений зір, слух, вона гнучка і пластична.

Рептилії Північної Америки

  • Гримуча змія. Це різновид отруйної гадюки. Він харчується мишами і хом’яками. Свою здобич змія ковтає цілком. Якщо Вам здається, що гримуча змія заснула, стережіться – вона приготувалася до нападу.
  • Американський алігатор. Ці рептилії досить широко поширені на південному сході США. Алігатори можуть досягати довжини більше 4 метрів. Але в основному вони не мають великих розмірів. Деякі люди люблять підгодовувати тварин, що може закінчитися смертельним результатом.
  • Жілатье. Ця рептилія є досить великий і єдиною отруйною ящіркою в світі. Цей хижак живе в пустелі, а при захопленні видобутку випускає свою отруту. На щастя, для людини він не небезпечний.

Ссылка на основную публикацию