Які бувають різновиди павуків і види павутини, чим харчуються всі павуки і де вони мешкають

Павуки належать до ряду павуків, класу павукоподібних і типу членистоногих. Перші їх представники на землі з’явилися приблизно 400 мільйонів років тому. На землі існує безліч різновидів цих членистоногих. Всі вони мають різну характеристику і забарвлення, поведінку і спосіб життя.

Характеристика та опис павуків

Тіло павука складається всього з двох частин:

  1. Черевце. На ньому розташовані дихальні отвори і шерсть (павутинні бородавки для плетіння павутини).
  2. Головогрудь. Вона покрита панциром з хітину. На ній розташовуються вісім суглобистих довгих ніг. Крім ніг, тут розташовуються два ногощупальца (педипальп). Вони використовуються для спарювання статевозрілими особинами. А ще є дві коротких кінцівки з хеліцерами – отруйними гачками. Ці хеліцери є частиною апарату ротового. Число очей у цих членистоногих може бути від 2 до 8 штук, в залежності від породи.

Розміри павуків бувають різні: від 0,4 міліметрів до 10 сантиметрів. Розмах їх кінцівок може бути більш, ніж 25 сантиметрів.

Малюнок і забарвлення на різних особинах залежить від будови структурного покривів волосків і лусочок, а також локалізації та наявності різних пігментів. Саме з цієї причини павуки можуть бути одноколірними тьмяними або ж яскравими різних відтінків.

Назви видів павуків

Вченими були виявлені і описані більше ніж 42 тисячі видів павукоподібних. Приблизно 2900 різновидів цих членистоногих відомо на території країн СНД. У цій статті мова піде про кілька різновидів.

Синьо-зелений птицеед

Цей вид павуків за своїм забарвленням є найкрасивішим і ефектним. У цих членистоногих наступні характеристики:

  1. Зелений карапас.
  2. Яскраво-сині кінцівки.
  3. Червоно-помаранчеве черевце.
  4. Розмах лапок може досягати до 15 сантиметрів.
  5. Розміри тіла становлять приблизно 7 сантиметрів.

Батьківщиною цього різновиду є Венесуела, але вони можуть зустрічатися на Африканському континенті і в країнах Азії. Цей різновид павукоподібних не кусається, а тільки в разі небезпеки метає спеціальні волоски, які розташовуються на черевці.

Для життя людини ці волоски не становлять небезпеки, але опіки від них все ж залишаються. За зовнішнім виглядом опік від укусу птицееда нагадує укус кропиви. Самці цієї породи живуть всього лише протягом 2-3 років, а ось самки – 10-12.

павук квітковий

Цей різновид відноситься до павуків – бокохід. Їх забарвлення може варіюватися від чисто-білого до зеленого, рожевого або яскраво-зеленого. Довжина тіла самців досягає 5 міліметрів, а самок – до 12 міліметрів. Цей різновид поширена по всіх європейських країнах. Зустрічаються вони і на Алясці, в Японії і США. Мешкає цей членистоногих на місцевості відкритою, де велика різноманітність різнотрав’я квітучого. А все через те, що квітковий павук харчується соками спійманих бджіл і метеликів.

Граммостола Пульхра

Відноситься до павуків-птахоїдів, які в середовищі природного мешкають тільки в південних областях Бразилії і в Уругваї. Цей павук досить масивний і може в довжину досягати 11 сантиметрів. Він має характерний металевий блиск волосків і темний окрас. Воліє жити тільки серед коренів рослин. Що найцікавіше, своїх норок практично не вириває. Для цінителів екзотичних вихованців пухра часто стає домашнім улюбленцем.

Павук-оса (аргіопа брюнніга)

У цьому різновиді павукоподібних дуже цікавий забарвлення кінцівок і тільця – в біло-чорно-жовту смужку. Саме з цієї причини він носить таке ім’я. Самці павука-оси більш тьмяніше, ніж самки. Розміри тіла самців в довжину досягає приблизно 7 міліметрів, а ось самок (разом з лапками) – 4 сантиметри. Ці членистоногі широко поширені в Північній Африці, на території Поволжя, на півдні Росії, в Азії і Європі. Павук аргіопи мешкає на лісових галявинах, а також на луках з трав’яним достатком. Його павутина дуже міцна і порвати її майже неможливо. Вона може тільки розтягнутися під тиском.

Каёмчатий мисливець

Ці павукоподібні широко поширені на континенті євразійському. Зустрічаються вони уздовж берегів водойм з повільно текучою або стоячою водою. Часто селяться в садах з високим рівнем вологості, в тінистих лісах або на заболочених лугах. Довжина тіла самок може варіюватися від 14 до 22 міліметрів, а ось самець практично ніколи не виростає більш ніж до 13 міліметрів. Забарвлення майже чорний або жовтувато-коричневий. З боків черевця розташовуються білі або світло-жовті смужки.

тарантул апулійські

Ці павуки належать до сімейства павуків-вовків. Вони поширені в південній Європі: дуже часто їх можна зустріти в Іспанії і Італії, в Португалії вони риють нори глибиною в 0,5 метрів.

Розмір всього його тіла в довжину складає 7 сантиметрів. Зазвичай особини забарвлені в рудий колір, рідше – в тони коричневі. На їхньому тілі є одна поздовжня смужка і кілька поперечних світлого тону.

«Рогатий павук» або павук – кругопряд шипастий

Вони поширені в субтропіках і тропіках, в Австралії, на Філіппінах. в центральній Америці і в південній частині США. Розміри тіла самок в ширину можуть досягати 10-13 міліметрів, а в довжину – 5-9. Довжина всього тіла самців становить всього лише 3 міліметри. Лапки у них короткі, а по їх краях знаходиться 6 шипів. Ці павуки мають дуже яскраве забарвлення: чорний, червоний, жовтий, білий. На їх черевці розташовується малюнок з точок чорного кольору.

павук павича

У забарвленні цього різновиду можна зустріти майже всі кольори веселки: жовтий, зелений, блакитний, синій, червоний. У самок більш бліда забарвлення. Розмір всього тіла дорослої особини становить 5 міліметрів. Саме своїм забарвленням приваблюють самці самок. Живуть вони в Австралії – в Новому Південному Уельсі і Квінсленді.

павук усміхнений

Іншими словами, його ще називають павуком зі щасливим обличчям. Для людини він абсолютно нешкідливий. Він поширений на Гавайських островах. Вся довжина його тіла становить 5 міліметрів. Забарвлення різний – блакитний, помаранчевий, жовтий, блідий. Цей різновид харчується маленькими мошками, а їх яскраве забарвлення допомагає з пантелику збивати ворогів (зокрема, птахів).

Чорна вдова

Ці членистоногі дуже отруйні і небезпечні для людського життя. Навколишнє середовище – Північна Америка, Австралія, рідше – Російська Федерація. Вся довжина тіла самок дорівнює приблизно 1 сантиметру, а от самці набагато менше. Тіло має чорний колір, а на черевці є пляма червоного кольору у формі пісочного годинника. Самці мають трохи інший забарвлення: коричневий з білими смужками. Укус цього членистоногого небезпечний, і може спричинити за собою летальний результат.

каракурт

Ці павукоподібні смертельно небезпечні і відносяться до роду чорної вдови. Все тіло самки може досягати розмірів від 1 до 2 сантиметрів, а ось самець в довжину досягає всього лише 7 міліметрів. На череві у цього павука розташовується 13 цяток червоного кольору. У деяких різновидів ці плями мають облямівки. А ось у деяких особин статевозрілих плями відсутні зовсім, саме з цієї причини їх тільце повністю блискуче чорного кольору. Ці павуки можуть жити в північній Африці, на півдні Європи, в Приазов’ї та Причорномор’ї, на півдні України і Російської Федерації, в країнах середньої Азії, в Астраханській області, в Киргизії. А ще його помічали на півдні Уралу, в Курганській, Оренбурзькій, Волгоградській та Саратовській областях.

Де павуки мешкають

Живуть павуки повсюдно і по всіх куточках землі вони поширені. Не можна їх зустріти тільки в тих районах, які цілий рік перебувають під панциром льоду. Число підвидів в країнах з жарким і вологим кліматом набагато більше, ніж в холодному або помірному. Ці членистоногі є жителями наземними (виняток становить лише кілька підвидів). Вони живуть в побудованих нірках або гніздах, проявляючи свою активність тільки в нічний час.

Павуки-птахоїди та інші види мигаломорфних мешкають в кронах екваторіальних чагарників і дерев. Види «посухостійкі» воліють ущелини грунту, нори та інші укриття на рівні землі. Павуки-землекопи живуть колоніями, розміщуючись в індивідуальні норки глибиною 0,5 метра. Деякі різновиди мигаломорфних закривають свої поселення спеціальними заслінками, які зроблені з шовку, рослинності або грунту.

Павуки-сінокоси дуже люблять розселятися по темним і вологим печер, в покинутих старих сараях і погребах, в лігвищах, які закинули тварини. Долгоножек можна зустріти в житлових будинках на південних теплих вікнах, що висять головою вниз.

А ось павука-скакуна можна зустріти де завгодно:

  1. У гірській місцевості.
  2. В пустелі.
  3. В лісі.
  4. На цегельних і кам’яних стінах будинків.

Каракурта можна зустріти на полинових пустищах і полях, де часто отарами толочаться свині і вівці, на кам’янистих схилах ярів, на берегах зрошувальних штучних каналів.

Павуки – бокохід більший час в своєму житті проводять в очікуванні здобичі, сидячи на квітах. Але деяких представників цього сімейства можна зустріти на лісовій підстилці або корі дерев.

Воронкова сімейство свою павутину в своєму розпорядженні на гілках чагарників або високої трави.

А ось павуки-вовки більше воліють трав’янисті сирі луки і лісисту заболочену місцевість. Там їх в опалому листі можна зустріти у великій кількості.

Павук водяній свої гнізда будує під водою, прикріплюючи його за допомогою павутини до донних різних предметів. Він наповнює все своє гніздо киснем і застосовує його як водолазний дзвін.

Чим павуки харчуються

Це істоти дуже оригінальні. Харчуються вони дуже цікавим способом. Протягом тривалого періоду деякі різновиди цих членистоногих можуть не їсти. Цей період може займати від 7 днів до 1 місяця, в деяких випадках – до 1 року. Але якщо павук все ж почав їсти, то від його їжі практично нічого не залишиться. Дуже цікавим є той факт, що маса їжі, яку всі павуки з’їдають за 12 місяців, може в кілька разів перевищувати масу всього населення на нашій планеті.

Павуки живляться різними продуктами. Все залежить від різновиду і розміру. Одні можуть спорудити пастку за допомогою сплетеною павутини. Цю пастку дуже складно побачити комах. Травний сік впорскується в спійману видобуток, який зсередини її роз’їдає. Мисливець через деякий проміжок часу в свій шлунок втягує утворився коктейль. А деякі види просто плюються під час полювання клейкою слиною, яка після притягує видобуток до мисливця.

Головною стравою цих членистоногих є комахи. Маленькі типи харчуються кониками, тарганами, борошняними хробаками, метеликами, цвіркунами, мухами та комарами. Павуки, що живуть в нірках і на поверхні грунту, в їжу вживають прямокрилих і жуків, а деякі різновиди здатні до себе в оселю затягнути дощового черв’яка або равлика, а вже там спокійно приступити до трапези.

види павутини

У світі є кілька видів різної павутини. Вони такі:

  1. Кругла. Найпоширеніша. У ній налічується мінімальне число ниток. Через такого плетіння вона малопомітна, але і не кожен раз ідеально пружна. З її центру розходяться радикальні нитки-павутинки, які з’єднані спіралями з липким підставою.
  2. Конусоподібна. В основному її плете павук Воронкова у високій траві, а сам, чекаючи на здобич, ховається в її вузькому підставі.
  3. Зигзагоподібна.
  4. Гігантська. Її розміри варіюються від 900 до 28 тисяч сантиметрів квадратних.

А ще павутину поділяють за типом і принципу її прилипання:

  1. Липка. Йде лише на приготування перемичок в мережах ловчих. Від неї дуже важко відлипнути.
  2. Міцна. Використовується для плетіння мереж, якими буде проводитися процес полювання.
  3. Побутова. З неї ці членистоногі роблять дверки для житла і кокони.
Ссылка на основную публикацию