Блог порад на всі випадки життя

Довела до сліз. Стало відомо про дівчинку, яка під час перформансу на параді розчулила всіх

Як виглядає степової хом’як, чим харчуються польові хом’яки

Польовий хом’як – це великий вид гризунів, який селиться в дикій місцевості і не має нічого спільного з домашніми хом’яками. Він має добре розвинені пальці, які допомагають йому справлятися з риттям нір.

При зустрічі польового хом’яка з людиною, він не проявляє інтересу, більше того, поводиться агресивно по відношенню до людей.

Описати польового хом’яка можна за особливостями, які йому притаманні:

  • Маленькі вуха, а також великі, блискучі очі.
  • Має товсту голову і коротку шию. Тіло кремезне, з короткою шиєю, що переходить в голову.
  • Лапи короткі, має добре розвинені лапки з маленькими кігтями.

У цього звіра є шерсть, що складається з двох елементів. Перший це підшерсток, завдяки йому хом’як зігрівається в холодних умовах дикої природи. Йому не страшна мінусова температура зими. Основна шерсть хом’яка має світло-жовте забарвлення або бурий. Іноді зустрічаються представники з темними плямами.

Цікавою особливістю в забарвленні, є білі ступні звірка. Але кінцівки мають чорне забарвлення. В степах можна зустріти хом’яків на будь-яке забарвлення, вони бувають як білі, так і чорні тому орієнтуватися тільки на колір тваринного при його пізнанні не варто.

Самці польових хом’яків досягають до 34 сантиметрів в довжину, не враховуючи хвіст.

Місця проживання

Степовий хом’як живе на різних, великих територіях. Його сімейство поширене від Європи до Китаю. У Росії він зустрічає в Смоленській області, до тайги. Для них немає необхідності в особливих умовах для проживання, з цього його можна зустріти практично скрізь. Зазвичай він зустрічається на хлібних і пшеничних полях, а деякі вважають за краще селитися ближче до людей біля сіл.

Іноді, оселившись поруч з людиною, степові хом’яки можуть красти овочі з городу. Вони здатні пробиратися в сараї і комори. Діють як домашні миші, крадуть запаси і забирають в нори. Але проблема полягає в тому, що хом’як на відміну від миші набагато агресивніше налаштований до людини, і при зіткненні здатний накинутися. Люди часто використовують капкани для упіймання звіра, запідозривши його присутність на своєму житловому ділянці.

Більшу частину свого життя, степовий хом’як проводить в норі. Все тому, що для полювання йому доводиться проводити більшу частину свого часу в відпочинку. Нора цього гризуна може досягати до 1-2 метрів в глибину. Глибина і конструкція залежать від структури землі, наскільки її легко рити.

Житло звірка складається з житлової камери, і входів. Житлове приміщення, в якій мешкає хом’як, має три входи. Перші два входи призначаються для пересування хом’яка в будинок і назад, третій вхід в кімнаті, веде в коридор куди тварина ховає запаси і використовує їх на випадок необхідності взимку. В інші дні запаси з комори він не чіпає.

Визначити проживання хом’яка можна по будівлям, які він робить. Біля входу в нору, розташовується маленька купка землі, біля якої часто буває лушпиння від різних зерен.

Якщо засунути палицю в нору, і витягнути, на ній не повинно бути ніякого сміття. Наявність сміття: павутина, мох, трава і листя, говорить про те, що нора кинута і гризун в ній не живе.

Харчування польового хом’яка

Харчування хом’яка степового, залежить більшою мірою від того, де він мешкає. Якщо його область проживання розташовується в місцях хлібних полів, тоді і харчуватися він буде в більшій мірі зерновими рослинами. Хом’яки не уявляють з себе серйозної шкоди сільському господарству. Ці гризуни приносять користь на зернових полях, тим що поїдають дрібних паразитів, ніж надає велику послугу людині.

У раціон хом’яка входить:

  • Зернові культури
  • Овочі з городів людей
  • жуки
  • Маленьких розмірів тварини

Тваринка, яка мешкає біля сіл, буде харчуватися продуктами, вирощеними на городах. Але хом’яки не можуть збирати ці культури в якості запасів на зиму, тому нерідкі випадки, коли гризуни проникають в комори і на склади для викрадення зерна. Бували випадки нападу хом’яків на домашніх тварин, вони можуть загризти курчат, в тих ситуаціях коли поруч їх нікому захистити.

Взимку польові хом’яки впадають в зимову сплячку, сповільнюючи свій метаболізм для перенесення суворого клімату. Пробудження відбувається в лютому, коли земля починає відмерзають. Після пробудження хом’яки не відразу розкривають своє житло. Спершу він якийсь час живе в норі, доїдає свої залишилися запаси, і через місяць, він виходить назовні для пошуку їжі. Самки на відміну від самців залишають нори пізніше, ближче до часу справно.

Цей гризуни не проти підкріпиться м’ясом, але полює він не стане. В їжу він використовує м’ясо в тих випадках, коли випадково знайде вбите або поранена тварина.

розмноження

Розмноження гризунів відбувається під кінець осені. У другій половині травня, через 4-5 тижнів після спарювання, самка хом’яків йде в нору. Одна самка народжує на світло від 6 до 18 особин. Малюки народжуються лисими і сліпі, але у них вже є зуби. Діти ростуть дуже швидко, на 3 день у них з’являється пушок. Через тиждень вони відкриють очі і почнуть переміщатися по гнізду освоюючи новий світ.

Самці зазвичай доглядають за декількома самками одночасно, для того, щоб в разі поразки в боротьбі за самку був шанс на продовження роду з іншого. Матері надійно опікують своїх народжених дитинчат, вони здатні всиновлювати інших дітей і вигодовувати їх як своїх. Але малюки негативно ставляться до чужих. Вони здатні вбити усиновленої дитинчати, якщо він буде слабкий.

Хом’яки за своєю природою дуже агресивні гризуни. Інші представники сімейства гризунів, вважають за краще не попадається на очі іншим тваринам і людям, але цей звір полізе в битву при першій можливості. Вони здатні без страху кидатися навіть на великих собак.

Бувають ситуації, коли самці загризають слабких самок, коли немає періоду спарювання. Але під час спарювання, якщо на одну самку претендує кілька самців, вони вступають в сутичку, де перемагає найсильніший представник, а слабкий гине.

Один самець здатний тримати під своїм контролем 12 гектарів землі, самки трохи менше.

Вони влаштовують битви за території, коли один самець починає претендувати на яке йому сподобалося землі.

ловля хом’яків

Характер степового хом’яка дуже злий. Але в тих ситуаціях коли він був спійманий, і вирощений в неволі, він не агресивний до людини. Не можна сказати, що цей вид вимирає, навпаки, йому це вдається в розмноженні і заселення полів, тому ловити його заради штучного підтримання виду не потрібно. Але існують різного роду промисли, які спрямовані на видобуток ресурсів з хом’яків. Ловити їх необхідно навесні і восени. Робиться це до того, як настає линька, якщо спійманий хом’як має пошкодження на тілі після бійки, його бажано відпускати на волю.

Ловлять їх в капкани, встановлюючи на вході в нори, трохи закопуючи під землю. Капкан пошкоджує кінцівки тварини, але шкура залишається цілою. Ще в нори заливається вода, і в таких ситуаціях тварині врятуватися не вдається. Шкури цього гризуна використовуються в промисловості, вони високо цінуються і мають хорошу якість.

Ссылка на основную публикацию