Як дізнатися павука каракурта і убезпечити себе від його укусу

Каракурт? складене назва: “кара”? чорний, “курт”? черв’як (з тюркської), наукова назва? Latrodectus tredecimguttatus. Павук отримав іншу назву “чорна вдова” за темне забарвлення тіла і миттєве поїдання партнера після спарювання.

Особливою прикметою цього павука є червоно-помаранчеві відмітини на черевці, іноді облямовані білим контуром.

Цілком естетичний на фото, без пуху, що характерно для павукових різновидів, він не обов’язково викликає почуття огиди або здатний нагадати про небезпеку. З віком тварини плями можуть зникати, що стосується євроазіатських самок, на відміну від австралійських і американських, які завжди плямисті, тому слід уникати чорних павуків в регіонах їх проживання.

Більш докладний опис павука: кулясте черевце, головогрудь, чотири пари ніг, дві пари щелеп. Верхні щелепи самки закінчуються гачками, на іншій стороні яких розташовані отруйні залози. Іноді у статевозрілої самки замість червоно-помаранчевих точок з’являються жовті смуги. Довжина тіла становить 1? 2 см, ноги? до 3 см.

Однією з відмінностей виду є статевий диморфізм: довжина самки відноситься до довжини самця, як 20: 7 мм. За кровотворення відповідає не червоний гемоглобін (залізо), а синій гемоцианин (мідь), тому у чорних павуків блакитна кров.

Існує інший вид каракурта? білий. При однаковому статурі з чорним, у нього немає колоритною забарвлення, як можна бачити на фото, але укус його не так отруйний, і частіше небезпечний для дітей і людей похилого віку.

Місця проживання

Павук воліє теплі степові, полустепной, лісостепові зони Південної Європи, Середньої Азії (Іран, Афганістан), Північної Африки, півдня Росії, Киргизії, Азербайджану, Казахстану, зустрічається в Донецькій області України. Поширені зони проживання в Росії? Крим, Алтайський, Краснодарський краї, Новосибірська, Астраханська, Ростовська області.

У спекотні роки каракурти були помічені на широті Підмосков’я в процесі міграції. Але зазвичай Чорної вдови не пережити суворі кліматичні умови, і такі випадки поодинокі. Для проживання павук каракурт вибирає степ, орну землю, площі поблизу ярів, пустки, солончаки.

Він уникає відкритої місцевості, густої трави, вологих ярів, спекотної пустелі. Прийнятні для нього нерівні кам’янисті поверхні, схожі із середовищем проживання тхорів і лемінгів. Іноді каракурт зустрічається на занедбаних будівництвах, але і сучасний двір? не виняток. Гинуть павуки каракурти з настанням заморозків восени.

живлення

Цей павук харчується комахами, спійманими його мережами. Жертвами стають членистоногі, що мешкають поблизу з чорною вдовою: коники, жуки, мухи, гедзі, сарана, цикади та інші безхребетні.

Ловляться ці комахи частіше в горизонтальні мережі. Плетіння павутини при цьому не схоже на круглий візерунок з трапецій, а більше виглядає як випадковий хаотичний малюнок. Жертву павук паралізує отрутою, після чого витягує з неї рідкі складові.

розмноження

У липні? Серпні павуки влаштовують спарювання. Самець привертає самку ароматними феромонами. Безпосередньо після шлюбних ігор паучиха поїдає чоловіка і відправляється на кладку яєць в затишні куточки, в якості яких підійдуть мишачі нори, тріщини земної кори, стіни глинобитних будинків, вентиляційні дренажні системи. Там самка розміщує свої кокони. Зазвичай кількість яєць досягає 130 штук. З приходом осені самка гине.

Яйця, приховані коконом, надійно зберігаються всю зиму, а в квітні вивільняються за допомогою вітру, поширюючись по рівнинній місцевості, розширюючи горизонти існування виду.

Дитинчата з’являються швидко, через днів десять, але не залишають укриття, поки не з’їдять залишені матір’ю припаси. Потім вони переходять на поїдання один одного. Залишаються лише сильні особини, що вижили, які і вибираються з кокона на наступну весну, і в червні? Липні стають статевозрілими.

Періодично сильні спалахи розмноження павука каракурта відбуваються інтервалами 10? 25 років.

вороги каракуртів

Стада овець, що пасуться і свиней? несприятливий явище для павуків: харчуючись травою, вони витоптують великі площі одночасно знищуючи каракуртів.

Оси сфекс поїдають павуків подібним їм самим способом: впорскуванням отрути і висмоктуванням.

Жуки-наїзники відкладають яйця в кокони каракурта, і потім їх личинки знищують павуче потомство.

Ежам укуси каракуртів не шкодять, і їжаки не відмовляються поласувати ними.

укуси

Укуси каракурта смертельні, і в 15 разів більше отруйні в порівнянні з укусом гримучої змії, отрути якої досить на умертвіння 75 осіб з 100 укушених. Але самі павуки не нападають. Бажано побачити павука на фото, щоб запам’ятати, як він виглядає.

У перші хвилини укус не відчувається і уражене місце виглядає, як невелика садно. З плином часу цей симптом починає зникати. Біль проявляється через 2? 3 години, а іноді вистачає 30 хвилин, щоб людина відчула ломоту, тяжкість, нездужання.

Симптоми укусу:

  • ломота тіла, в більшій мірі м’язів грудей, живота, попереку;
  • утруднення дихання, здатне завершитися зупинкою серця;
  • частий пульс, задишка, запаморочення, тремор;
  • слабкість і блювота;
  • нервове виснаження, депресія;
  • помутніння свідомості, порушення сприйняття;
  • блідість обличчя;
  • сльозотеча;
  • пітливість;
  • тяжкість в області грудей.

Своєчасне лікування забезпечує поліпшення стану днів через двадцять. Астенія і слабкість іноді зберігаються місяців до двох.

Надзвичайно небезпечні укуси каракурта в період розмноження і після кладки яєць, коли концентрація їх отрути підвищується. Велику загрозу вони представляють для осіб з низьким імунітетом і болючою алергічною реакцією.

Самці каракурта не здатні прокусити шкіру людини і деяких тварин, тому не є небезпечними.

Дії після укусу:

  • так як прокусити шкіру павук здатний лише на півміліметра, дієвим виявляється негайне припікання шкіри (в перші 2 хвилини, але не пізніше 10), щоб отрута не зміг поширитися по всьому організму;
  • іноді рішенням стає накладення льоду на уражену область тіла до надання допомоги, щоб стримати швидкість поширення отрути, а також знерухомлення і повний спокій, пацієнта;
  • терміново звернутися в лікарню для прийому протиотрути, яке є в регіонах проживання чорної вдови.

Одноразова доза сироватки коштує близько 37 тис. Рублів. На той випадок, якщо немає протиотрути, допустима ін’єкція перманганату калію (5 мл 0,1%) з таким же компресом в місці укусу або сульфату магнію 10-15%, що полегшить страждання хворого. Непогані результати дають новокаїн, хлорид кальцію, гидросульфат магнію.

Допоміжними заходами після прийняття протиотрути є:

  • гаряча ванна для зняття м’язового болю;
  • рясне пиття для розчинення токсинів;
  • розтирання спиртом;
  • клізми;
  • болезаспокійливі і снодійні препарати на допомогу відновленню потерпілому (Анальгін, Димедрол, кетанол);
  • антигістамінні засоби, що знижують набряклість (Супрастин, Агістам, Лоратадин, Кларитин).

Без медичного втручання можлива смерть через добу або двоє. Число смертей після укусу каракурта складає 4? 6%, що відбувається з причини пізнього надходження в стаціонар, схильності людини до інтоксикації, включаючи захворювання і слабкість імунітету.

каракурт

укуси тварин

Найбільш чутливі до укусу каракурта коні і верблюди, наслідком для них може стати смертельний результат.

Рептилії, амфібії, собаки, вівці, свині, їжаки? не сприйнятливі до укусу каракурта.

обставини укусу

Найчастіше напад павука відбувається при порушенні гнізд або ловчих мереж тваринного, коли тіло людини притиснуті до павука. Це можливо під час збору квітів, косіння трави, відпочинку на землі, при ночівлі на природі.

Спостерігаються випадки проникнення павуків в сараї, дровітні дров, сільські будівлі та вбиральні. Якщо житло каракурта затоплено в період злив, не виключено його проникнення в будинок у пошуках нового оселі.

Захист від укусу

Правила для запобігання контакту з павуком:

  • для стоянки під час відпочинку вибирати місцевість, непридатну для проживання каракурта (виключаючи безліч нір гризунів, рослинності з павутиною, заглиблень в грунті);
  • не ходити босоніж в місцях можливого поселення чорної вдови;
  • не ночував в степовій зоні на голій землі, застосовувати брезент і надувні матраци;
  • під час розчищення місця для відпочинку, зборі дров для багаття необхідно надягати рукавички і заправляти штани в чоботи;
  • при виявленні павука на одязі не чіпати руками, а збити клацанням, струсити;
  • не рекомендується зміщувати камені і гуляти вночі по кам’янистій місцевості;
  • намети краще закривати, а вирушаючи на нічний відпочинок, перетрушувати спальні мішки і перевіряти намети, що стосується і взуття;
  • не стикатися з внутрішньою стіною намету;
  • обкопати намет, спорудивши канавку навколо;
  • дикі трави в дачній місцевості можуть бути обжиті каракуртами і тарантулами, непоганим умовою стане і залишена на грядці взуття.

Повертаючись до опису варварського звичаю павукові-каркуртов вбивати самців, що відслужили своє, хотілося згадати спостереження дослідника професора Павла Іустіновіч Мариковський, який вів записи в щоденнику з натури і фіксував поведінку павуків на фото. Не один день триває настирливе шлюбне залицяння з боку відразу декількох самців. Вони заважають самиці приймати їжу, влаштовують бійки, і якщо вона вбиває їх завчасно, самців це анітрохи не бентежить. У підсумку, самка змушена покинути житло разом з незавершеними її залицяльника, але такі заходи? тимчасові.

Ссылка на основную публикацию