Види птахів: які бувають, їх назви, характеристики та відмінні риси

Нашу планету заселяють мільйони самих різних птахів. Всі вони по-своєму гарні, унікальні і корисні і мешкають на всіх територія нашої землі. Вмістити інформацію про кожен вид крилатих в одну статтю, зрозуміло, не вдасться. Але ми спробуємо дізнатися про всі найпоширеніших і цікавих представників даної групи.

Найкрасивіші

Кожен птах прекрасна по-своєму, але є і ті з них, хто, безперечно, є еталонами красоти і яскравості.

  • І найвишуканішої і благородної птахом у всьому світі вважається золотий фазан. Це дійсно чудове створення. Самки золотих фазанів нічим не примітні, а ось представники чоловічої статі популярні й улюблені всіма заводчиків і людьми, які цікавляться декоративними птахами. Батьківщиною їх є Китай, де замість свого благородного назви, ці птахи називаються досить просто – золотими курками. Їх яскраве пір’я, яке покриває все тіло, можуть бути самих різних кольорів, а хвіст дуже довгий і з цікавими візерунками на ньому.
  • райдужні тукани відносяться до сімейства дятлоподібних і є не тільки найкрасивішими, але і найбільш великими представниками, адже їх вага може досягати цілих сорока кілограмів. Ареалом проживання для райдужних туканів служить Мексика і Колумбія. Відмінною їх особливістю є величезний дзьоб, який чи не найбільше їх самих. Його довжина може досягати двадцяти сантиметрів.
  • Незважаючи на свій досить незвичайний вид, тупики все ж визнані дуже красивими птахами. Їх цікава забарвлення, що включає в себе чорний, білий і червоний колір виглядає дуже лаконічно і привабливо, а самі птахи дуже милі і забавні. В повітрі врожай цей вид робити не може через неможливість піднятися досить високо, але над морем, не вище десяти метрів, вони літають дуже швидко. До того ж тупики – прекрасні плавці і нирці. Найбільше їх кількість зареєстровано в Ісландії. Неймовірно, але на одному острові мешкає шістдесят відсотків всіх представників цих птахів.
  • крила блакитний сойки пофарбовані в благородний синій, який дуже і дуже гарний. На голівці птах має невеликий гребінець з пір’їнок. Зустрічаються вони в США і Канаді. Незважаючи на свою привабливу зовнішню складову, сойки не самі мирні птиці. Вони часто грабують і руйнують гнізда інших крилатих, щоб поживитися їх яйцями. Характерною особливістю в поведінці блакитних сойок є їх незвичайно гучний голос, який вони використовують для неймовірно гучних криків – попереджень про те, що небезпека зовсім близько.

найнебезпечніші

Сильні крила, спритність, потужні лапи, довгі кігті, бездоганний слух і зір – всім цим природа нагородила хижих птахів. Список назв птахів, які є найбільш небезпечними і борються за своє існування всіма можливими способами, а також полюють не гірше великих хижих тварин, виглядає наступним чином:

  • вінценосний орел, що мешкає в Африці, є найнебезпечнішим представником крилатих. Він має надзвичайно гострим зором, а його лапи і кігті настільки сильні, що птах може полювати на тварин, які будуть в п’ять разів більше її самої. У раціон вінценосних орла входять антилопи, лисиці і мавпи.
  • хоча африканські вухаті грифи в більшості своїй і харчуються падаллю, вони дуже великі й агресивні, тому при бажанні зграєю можуть напасти на досить велика тварина, і тоді йому навряд чи вдасться втекти.
  • південноамериканська гарпія, що мешкає в Південній Америці, не тільки дуже небезпечна, але і красива. Її сріблясті пір’я і характерний хохол на голові надають птахові величний вигляд. Харчується вона муравьедами, мавпами, лінивцями, не гребує поїданням рептилій, а також своїх побратимів.
  • філіппінський орел має цікаву зовнішністю і, більш того, є символом Філіппін. Це не тільки дуже сильна птах, а й особливо рідкісна. У його щоденний раціон входять мавпи і невеликого розміру ссавці. Філіппінські орли ретельно охороняються державою, яке є їхньою батьківщиною, а також занесені до Червоної книги.
  • Найважчим орлом вважається Белоплечий. Назву свою отримав завдяки білосніжним пір’ям, які покривають їхню верхню частину крила. Полює на маленьких тваринок і на рибу, але іноді дозволяє собі харчуватися падаллю.
  • пугачі, можливо, найбільш поширені хижі птахи на землі. Території, заселені ними досить великі. Зустріти пугачів можна і в Європі, і в Азії, і в Північній Африці. Полюють ці птахи вночі, а їхні жертви – це безхребетні тварини, дрібні ссавці та риба.

літають птиці

Всім відомо, що існують і такі птахи, які не можуть піднятися в повітря. На щастя, це анітрохи не заважає вести їм комфортний спосіб життя, а нам милуватися цими створіннями. Існує кілька причин, за якими деякі пернаті не можуть літати, як всі інші птахи. Перша причина криється в занадто малих кістках і відсутності кіля, а друга в тому, що маса деяких птахів занадто велика для польотів.

Всім відома птиця страус не вміє літати, але зате є відмінним бігуном за рахунок своєї добре розвиненою мускулатури і довгих ніг. Слід зазначити, що це найбільша нелітаючий птах на землі. Влаштовані крила страуса досить примітивно, а також володіють крихкою структурою. Хоч розмах крил і може досягати декількох метрів, цього виявляється мало для підняття в повітря тіла, маса якого варіюється від сімдесяти до ста п’ятдесяти кілограмів.

ему зовні схоже на вищеописаних страусів, однак, набагато менше. Їх маса може досягати п’ятдесяти п’яти кілограмів, а висота птиці становить близько двох метрів. Ему досить хороші бігуни, здатні розвивати швидкість до п’ятдесяти кілометрів на годину. Чому ж вони не можуть літати? Справа в тому, що крила цього птаха дуже малі і погано розвинені. Цікавою особливістю є наявність невеликих кігтиків на кінці кожного крила. Незважаючи на неможливість сховатися від хижаків в повітрі, ему прекрасно захищають себе від безлічі небезпек за допомогою сильних ніг і гострих кігтів.

казуари також досить великі і їх маса може досягати шістдесяти кілограмів. Відмінною рисою їх є яскравого кольору голова і шия, які надають птахові досить незвичайний і в той же час привабливий зовнішній вигляд. Території, на яких вони мешкають знаходяться в Новій Гвінеї і на деяких австралійських острівцях. Вони займають друге місце за величиною, віддаючи перше страусів.

В цілому казуари неагресивні і намагаються триматися подалі від людей і населених пунктів, проте, якщо до них підійти на дуже близьку відстань, то птиці візьмуться активно себе захищати, і їх кривдникові буде непереливки, адже не докладаючи особливих зусиль, казуар може вбити нападника, використовуючи свій кіготь-кинджал на нозі. На щастя, зіткнення між людиною і цієї великої птахом трапляються не так часто.

зовнішня складова птахів нанду робить їх схожими на страусів, однак, спостерігаються і істотні відмінності в їхньому вигляді. Голова відрізняється більш круглою формою, а пір’я багатьом красивіше страусиних і у деяких особин пофарбовані в білий колір. Нанду можуть похвалитися не тільки потужними ногами, завдяки яким вони розвивають швидкість до шістдесяти кілометрів на годину, а й своїм умінням перепливати досить великі водойми.

ківі, дійсно, унікальна птах. Вона дуже маленька, з довгим дзьобиків, скуйовдженим оперенням і смішний манерою пересування. Гострим зором цей вид похвалитися не може, однак, їх слух і нюх на висоті.

найменші

Різноманітність представників пернатих дійсно вражає. Вони можуть бути такими величезними, як страуси, масою в сто п’ятдесят кілограмів, так і зовсім крихітними, масою в кілька грамів.

  • Колібрі-бджілка – найменша пташка на світлі. Її довжина не буває більше шести сантиметрів, а важить малятко всього кілька грам! Живуть вони виключно на Кубі і вважають за краще селитися в густих лісах. Але не тільки зовнішність і розміри колібрі вражають нашу свідомість. Їх організм влаштований дуже незвично. Справа в тому, що метаболізм у колібрі дуже і дуже швидкий, адже для того, щоб заповнювати величезні запаси енергії, яку вони витрачають за день, крихітка доводиться збирати нектар з більш ніж півтори тисячі квіток. Малюки колібрі харчуються кожні сім хвилин, в іншому ж випадку, вони стають багатьом слабше і припиняють свій розвиток.
  • важить короткоклювка всього шість грам, а довжина її тільця становить вісім сантиметрів. Живе цей вид в Австралії, заповнюючи собою все евкаліптові ліси.
  • За свої невеликі розміри корольків ласкаво називають північними колібрі. Довжина тіла трохи менше десяти сантиметрів, а важать малюки якихось сім грам. Незважаючи на свої крихітні розміри, це вид дуже витривалий. Корольки можуть переживати сувору погоду і вміють добувати їжу в самих важкий умовах. Ці пташки дуже симпатичні, а завершують їх образ яскраві чубчики на голівці. Спів корольків незвично, але в той же час дуже красиво.
  • охристі колібрі справжні красуні. До того ж це єдиний вид, який ми можемо спостерігати в Росії, на острові Ратманова. Основний же територією проживання колібрі є ліси Північної Америки.
  • рогаті колібрі найбільші представники свого виду. Довжина тіла становить дванадцять сантиметрів. Забарвлення дуже приваблива і яскрава. Живуть ці пташки в Бразилії.

Ссылка на основную публикацию