Блог порад на всі випадки життя

Довела до сліз. Стало відомо про дівчинку, яка під час перформансу на параді розчулила всіх

Види, місця проживання і спосіб життя звичайної котячої акули

Всі ми знаємо, що моря населяють небезпечні хижаки на зразок акул. Вони завжди вселяли страх і жах в людини. Але чи знали ви, що існує котяча акула? Дослідники стверджують, що хоч вона і є хижаком, вона не представляє небезпеки для людини, так як її ікла занадто дрібні, хоч їх і багато. Де живе цей представник виду і що він із себе представляє? На ці та багато інших питань ви знайдете відповіді в даній статті.

Зовнішній вигляд і розміри звичайної котячої акули

Акула кішка – є одним з представників сімейства котячих акул, в якому числиться близько 60 видів. Розмір її не перевищує 1.5 метрів в довжину, а вага її становить до 15 кілограм.

Першим цей вид виявив і описав Карл Лінней в 1758 році. Найчастіше цей вид плутають зі зірчастої котячої акулою, яка дуже схожа, але має більші розміри.

Звичайна котяча акула має невеликі розміри в порівнянні зі своїми родичами. У цього представника плавник знаходиться на хвості і має великий розмір. Нижня лопать досить слабо розвинена, втім, як і у всіх акул. Плавці розташовані на задній стороні тулуба. Ніздрі котячої акули захищаються за допомогою спеціальних клапанів, які розділені невеликою перегородкою. Забарвлення акули досить гарний: так, пліч і спина мають темно-пісочний колір і прикрашені дрібними темними плямами. Черево акули володіє світлим кольором, майже що білим. Шкіра акули нагадує наждачний папір, так що чіпати її не потрібно. Ікла акули мають вкрай маленькі розміри, але їх багато і вони дуже гострі. У самців, на відміну від самок, щелепи більш масивні.

Чому її назвали кішкою?

Назва звичайна котяча акула було отримано за те, що представники цього виду акул відмінно бачать в повній темряві і живуть нічним життям.

Чи становить небезпеку для людей?

Для людини цей вид є абсолютно безпечним. Не було зафіксовано жодного випадку прояву агресії акули до людини. Найчастіше вони лише намагалися відплисти подалі. А ось для неї, люди є вкрай небезпечними, так як деякі рибалки займаються її виловом. Хоча, якщо вона трапляється в мережі випадково, то найчастіше її відпускають назад. А також вчені використовують тіла котячих акул для своїх досліджень. Так як цей вид акул є найпоширенішим серед пластінчатожаберних. За результатами досліджень міжнародного союзу охорони природи, цей вид має статус «Зухвалий найменші побоювання».

Місця проживання

Представників цього виду акул можна зустріти біля берегів Атлантичного океану, а також в Середземному і Мармуровому морях. У Чорному морі також зрідка зустрічають котячу акулу, в основному біля берегів Туреччини. Місцем проживання є глибина від 10 до 800 метрів. В основному живе на глибині до 100 метрів. У міру дорослішання і збільшення в розмірах, акули переміщаються ближче до берега, а як тільки вони стають здатними до розмноження, то перебираються на край континентального шельфу.

Спосіб життя

  • Живуть представники цього виду в основному в нічний час доби. Під час полювання вони повільно плавають по своїй території і вистежують жертву. Для вдалого полювання у них є: гнучке тіло, здатне вивертатися різними способами, блискавична реакція і гострі зуби. Вдень вони відпочивають, перебуваючи на дні, а самки знаходять собі укриття на мілководді. Раціон харчування складають різні бентичні безхребетні або ракоподібні. Також вживають в їжу голкошкірих, молюсків, черв’яків і дрібних риб. З віком їжа у них змінюється, так молодші представники вживають ракоподібних, а дорослі їдять молюсків і раків-самітників.
  • Ведуть свою діяльність зазвичай поодинці, лише в рідкісних випадках можна побачити відразу кілька представників виду. Збираються разом в основному лише для полювання на більших жертв. Так, дослідниками одного разу був зафіксований випадок, коли близько десяти котячих акул разом атакували восьминога.
  • Добре приживаються в домашніх умовах. Так, їх можна часто зустріти в акваріумах у колекціонерів. Представники цього виду дуже невибагливі і спокійно житимуть навіть в невеликому акваріумі.

розмноження

Розмноження у котячих акул відбувається шляхом відкладання яєць. Нерест йде на протязі всього року. За один раз самка може відкласти від двох до декількох десятків яєць. Яйце має твердої роговий захистом. Довжина яйця становить приблизно п’ять сантиметрів, а ширина близько двох сантиметрів. Ембріон міститься в яйці від півроку до року, все залежить від температури води, в якій він знаходиться. Тільки що народилися дитинчата мають розміри до 10 сантиметрів в довжину. Тривалість життя складає приблизно 12 років.

За рахунок великої плодючості, цей вид не ризикує зникнути з лиця Землі найближчим часом. Люди також майже не нищить котячих. Так як ловлять їх в основному для своїх акваріумів, а в їжу вживають вкрай рідко. Так як печінка даних представників виду є дуже токсичною і отруйною для людини. Єдиними, хто вживає цю рибу в їжу, є країни Адріатичного узбережжя.

Різновид котячих акул

Існує безліч різновидів представників котячих.

  • Плямиста або чорнорота – також називають пілохвост, мешкає переважно в Адріатичному і Північному морях. Верхня частина плавника має щербини, за це її і назвали пілохвост.
  • Звичайна – мешкає в основному біля берегів Африки і Норвегії. Відноситься до звичайних представникам сімейства, має розміри близько метра завдовжки.
  • Каліфорнійська або роздувається – місцем проживання, виходячи з назви, є берега Каліфорнії. Роздувається її назвали за те, що при попаданні в легені повітря, вона починає роздуватися.
  • Австралійська коралова – ареалом проживання є узбережжя Австралії. Харчується в основному молюсками, володіє темними плямами і світлими лініями сідлоподібної форми.
  • Чорно-плямиста – також мешкає в водах Австралії, живе в основному на глибині до п’яти метрів. А також є ще один представник – Тасманійських плямиста мешкає біля берегів Південної Австралії.
  • Австралійська плямиста – проживає дуже далеко від берегів, так що має зовсім іншим ареалом проживання на відміну від своїх родичів.
  • Мадерійская чорна – мешкає на північній частині Атлантики, а також в помірних водах Тихого океану. Не має особливих відмінностей від своїх родичів.
  • Демон – є самим невивченим видом серед котячих. Її вдалося виловити всього два рази біля берегів Китаю. Володіє майже повністю чорним кольором з довгим хвостовим плавцем. Вважається, що вона мешкає дуже глибоко на дні.
Ссылка на основную публикацию