Види мавп з назвами, основні характеристики кожного представника

З історії відомо, що мавпи з’явилися в мезозойську еру 200 млн років тому. Протягом довгих років ці істоти мало змінилися. Мавпи отримали назву примати, т. Е. Першорядні, головні.

Мозок мавп трохи менше людського, але більше розвинений, ніж у інших тварин. Тому ці ссавці дуже розумні.

Зовнішні характеристики мавп

Очі глибоко посаджені, вирячені, зіниця невеликий. Рот великий, вирячені вперед. Зуби утворюються в 2 етапи: у маленьких особин з’являються молочні зуби, в дорослому віці молочні змінюються постійними. Вуха великі, відстовбурчені вперед.

Кінцівки передніх лап у багатьох видів мавп схожі на людські. Перший палець протиставлений чотирьом іншим. На кінчиках пальців присутні нігті. Спина згорблена.

Зростання залежить від породи ссавця. Він варіюється від 15 см (карликові) до 2,5 метра (Горила). Шерсть густа, неоднорідна. Забарвлення коричневий, чорний, сірий, каштановий.

Види крихітних мавп

  • Карликова ігрунка.

Вважається найменшою представницею мавп. Довжина игрунки 11? 15 см, вага від 100 до 150 грам. Вона з легкістю поміщається в долоні. Місце проживання – Колумбія, Еквадор, Перу. Шерсть рудого відтінку, густа. За рахунок неї звірок здається в 2 рази більше. Живе на деревах, веде денний спосіб життя, дуже спритна і мобільна. Ігрунки занадто охайні і приділяють велику увагу очищенню вовни один у одного. Харчуються деревним соком, комахами, фруктами. На фото видно всю красу цих маленьких приматів.

  • Тамарін.

Довжина тіла становить 31 см. Хвіст досягає в довжину до 44 см. Вага 300 грам. Характерна особливість цих мавпочок полягає в наявності борідки і вусів. Забарвлення буре, жовтуватий, бурий з чорними вкрапленнями. Живуть в Америці і Колумбії. Живуть сім’ями в кронах дерев. Харчуються комахами, яйцями птахів, рослинами, фруктами.

  • Білячі мавпи.

Ці примати живуть в Південній Америці в лісах, що знаходяться поблизу водойм. Довжина тіла 25? 35 см, вага 1 кг. Хвіст довгий – 40 см. Забарвлення сірувато-жовтий. Дуже рухливі, можуть з легкістю стрибати на 5 метрів. Вдень сплять, а вночі сплять. При небезпеки видають пронизливий крик і нерухомо застигають на місці. Недосвідчений людина не зможе помітити білячу мавпу навіть «у себе під носом». Харчуються яйцями і пташенятами, фруктами, горіхами, молюсками.

види мавп

Види середніх мавп

  • Капуцин.

Живуть в Південній Америці. Довжина тіла 50? 70 см. Вага 4? 5 кг. Ці мавпочки надто тямущі і дуже полохливі. На верхівках дерев, де вони мешкають, капуцини знаходять собі прожиток. Вони їдять жаб, комах, крадуть яйця птахів. Капуцини легко піддаються дресируванню, тому користуються успіхом у любителів мавпочок. Можуть прожити до 50 років.

  • Мавпа-ревун.

Живуть в Бразилії, Центральній і Південній Америці. Максимальне зростання 70 см. Вага 5? 8 кг. Хвіст довгий і чіпкий, в довжину досягає майже довжини тіла – 60? 70 см. Щоранку, подібно півнів, вони видають гучні звуки для залякування ворогів. А також, ці звуки привертають самок і показують суперникам, що це їх територія. Харчуються мавпи-ревуни листям, рослинами і фруктами. Полюють на птахів, комах і навіть великих змій.

  • Мавпа-павук або паукообразная мавпа.

Живуть в Бразилії, Мексиці, Південній і центральній Америці. Зростання становить 40? 60 см. Довжина хвоста досягає довжини 90 см. Вага 5? 10 кг. Сплять тільки вдень, вночі сплять. Рятуючись від хижака, він може багато часу провести на вершині дерева. Харчуються дикої дулею, рослинами. Чи не відмовляться особини і від апетитних фруктів. Живуть вони максимум 40 років.

  • Бабуїн.

Живуть бабуїни в Південній і Східній Африці. Довжина тіла становить 70? 80 см. Вага коливається від 30 до 45 кг. Забарвлення жовтувато-коричневий. Павіани харчуються рослинами, фруктами, листям, корою. Кращим обідом для бабуїнів є спіймані газелі, антилопи. Бабуня живуть кланами, на чолі яких завжди стоять ватажки. Якщо бабуїн голодний і поруч знаходиться людський будинок, він із задоволенням залізе в будову за їжею. Вони дуже спритні і, помітивши ворога, швидко забираються на дерево для укриття. Тривалість життя павіанів становить 40 років.

  • Колобус.

Товстолоба мавпи (колобуси) живуть в густих лісах Ефіопії, Сенегалу, Нігерії, Гвінеї. Ці примати можуть підніматися на висоту до 3 тис. Метрів. Вони рідко спускаються з дерев і ведуть нічний спосіб життя. Зростання колобуси максимум 70 см, вага – 12 кг. Хвіст виконує функцію п’ятої кінцівки. Забарвлення чорно-білий, спина рудого відтінку. На вигляд ці примати дуже красиві і величні. Особливість мавпочок – це відсутність великого пальця на руках. Харчуються колобуси листям дерев, корою, фруктами.

  • Лангур.

Лангури відносяться до сімейства марна. Зростання 75 см, максимальна вага 20 кг. Харчуються примати фруктами, рослинністю. Стрибки лангурів досягають в довжину десять метрів. Місце проживання Таїланд, Тибет, індію. Лангури можуть жити в місцевостях де випадає сніг.

  • Макака.

Макаки живуть як в лісах, так і в горах, і навіть в містах. Зростання особин 40? 70 см, вага максимум 14 кг. Забарвлення коричневий, жовтий, бурий, чорний. Макаки відмінно пристосовуються до міського життя. Піддаються навчанню. У дикій природі живуть зграями від 10 до 20 особин. У кожного своя функція в сімействі. Живуть особини в Непалі, Північній Індії, Китаї. Харчуються дрібними тваринами, листям, фруктами.

  • Гібон.

Живуть гібони в Південно-Східній Азії. Вага приматів 6? 9 кг, зріст 40? 90 см. Харчуються гібони соковитими фруктами, рослинністю, яйцями і пташенятами, комахами. Живуть примати сім’ями: батьки і дитинчата. Коли молодий самець дорослішає, він іде в гущавину лісу шукати собі обраницю. Але є і такі екземпляри, які не хочуть йти з сімейного вогнища. Батькові доводиться виганяти своє чадо.

великі мавпи

  • Орангутан.

Живуть на Калімантані і Суматрі. Зростання великих особин досягає 130 см, вага 90? 120 кг. Орангутанги живуть одинаками або гаремами. У одного самця може бути кілька самок, і інші представники цієї породи не мають права заходити на територію. Якщо ж такий сміливець з’являється, то обидва самця розбігаються до різних деревах і починають їх сильно трясти. Це може тривати кілька годин, поки один з них не сумнівайся. Харчуються орангутанги бананами, сливами, листям і корою.

  • Горила.

Горила є найбільшим представником з усіх порід мавп. Зростання примата досягає 2 метра, а вага 280 кг. Мешкає цей вид в Центральній Африці. Харчуються примати лише рослинністю. Живуть групами: 2 самця, кілька самок і дитинчата.

Горили мають страхітливий вигляд, але самі по собі вони доброзичливі. Якщо самці відчувають небезпеку, вони починають бити в груди руками, сильно гарчати. Так вони захищаються від ворогів. Тривалість життя горил 50 років.

Існує ще безліч підвидів цих ссавців. Всі підвиди розрізняються залежно від місцевості проживання, екологічної обстановки, погодних явищ, харчових переваг.

Ссылка на основную публикацию