Все про те де живе лісовий вовк, його кольорі і про те, кого ж він кусає за бочок

Тварина яке лякає, дивує своєю підступністю і жорстокістю. Його огортає ореол містики, а протяжне виття змушує кров холонути в жилах. Ще з давніх часів про вовків ходить багато легенд та історій. Вивчивши де вовк живе, чим харчується і як живе, можна наблизитися до розуміння що ж це за звір.

Де жити і харчуватися вовку? його кольору

За деякими джерелами, предки цих тварин жили на Землі кілька сотень мільйонів років тому і були м’ясоїдними хижаками. На даний момент рід вовків невеликий, і крім їх самих включає в себе койотів і шакалів, хоча тільки вовче сімейство нараховує цілих 32 підвиду цих тварин. Вовк також є далеким предком домашньої собаки, яка всім нам так звична і знайома, хоча ніхто навіть і не замислюється що в цьому відданому тваринному тече кров вільного мисливця.

Історично, ці тварини жили на території Євразії та Північної Америки. В результаті діяльності людини популяція вовків значно скоротилася і розподілилася по Земній кулі. У таких країнах як Голландія, Японія, Бельгія, Франція і Швейцарія їх вид вже повністю знищений. За останніми даними, місця проживання були зафіксовані в

  • Європі
  • Азії
  • Африці
  • Північній і Південній Америці

У Росії живе кілька видів лісових хижаків, з яких найчастіше зустрічається звичайний і тундровий. Вони поширені по всій території, крім областей Курильських островів і Сахаліну. Ці тварини дуже легко пристосовуються до різного клімату. Завдяки цьому, ареал їх проживання покриває безліч різних природних зон: рівнини, скеляста місцевість, пустелі і напівпустелі, тундри і ліси.

У місцях, де живе вовк зазвичай рівнинні і гірські ділянки з помірним кліматом і негустий рослинністю. Дуже часто вони селяться неподалік від місць, де проживає людина, що дозволяє їм легко знайти собі їжу в важкі часи. Але, незважаючи на таку небезпечну близькість з диким хижаком, в природі він вкрай рідко нападає на людину.

Чим і ким харчується лісової вовк

Їх не просто так називають «санітарами лісу», але чим харчується вовк щоб заслужити таку «славу»? “Царі лісу” намагаються полювати на знесилених або хворих тварин. Щодня хижак може з’їдати до п’яти кілограм м’яса і випивати близько літра води.

Раціон харчування залежить від місця проживання тварини. В основному це копитні: в лісі – олені, лосі, кабани; в пустелях і степах – антилопи; на території тундри – північні олені. Крім цього, тварини-одинаки полюють і на більш дрібну здобич: гризунів і мишей, птахів, білок та інших дрібних тварин, можуть напасти на домашню худобу або собак. В цілому, раціон різноманітний і може включати в себе:

  • земноводних
  • кладки яєць
  • гриби
  • фрукти
  • кавуни, дині
  • ягоди

Навіть, незважаючи на те, що це дуже витривалі тварини і можуть прожити без їжі близько двох тижнів, вони часто гинуть від нестачі їжі, що значно скорочує їх популяцію.

На деяких мовах слово «вовк» співзвучне зі словами, що позначають хижака: на українському – вовк, на сербському – вук, на болгарському – Вилку. Саме російське слово походить з праслов’янського в’лк’, що означає «волочити», «тягнути». Така етимологія добре відображає його хижу натуру. Вони стайня тварини. Кожна зграя зазвичай налічує від восьми до п’ятнадцяти тварин різних вікових груп.

В деякі періоди, коли достатньо їжі, в зграї може збиратися до 30 особин. Потомство залишається з батьками на термін до 10-14 місяців, а потім залишає сімейство. Таким чином і з’являються вовки-одинаки, які згодом знаходять собі пару і створюють нову зграю або ж продовжують жити і полювати на самоті.

У вовчій зграї

Всі тварини в зграї обов’язково дотримуються її суворої ієрархії. В її чолі – ватажок, якому підпорядковуються всі інші. Він веде зграю на полювання і дозволяє виникають між іншими вовками конфлікти. У зграї є дуже цікаві звичай вітання ватажка. Висловлюючи свою відданість і повагу, члени зграї наближаються до вожака і його супутниці з щільно стиснутими хвостами і починають лизати і обережно покусувати їх голови.

У нічних мисливців дуже розвинений мову жестів, міміка і голосовий діапазон. Існує хибна думка, що вони виють на місяць, але насправді всі вони великі любителі «хорового співу». Виттям вони передають важливі повідомлення, повідомляють про своє місцезнаходження і відлякують чужинців. Зір, нюх і слух у вовків розвинені в сотні разів краще ніж у людини. Розвинений інтелект допомагає їм орієнтуватися на місцевості, уникати небезпеки, знаходити незвичайні способи полювання. Наприклад, відомі випадки коли одна частина полювали вовків ховалася в засідці, а інша наганяла на них жертву.

Небезпечний домашній улюбленець

Деякі сміливці заводять собі лісового хижака в якості домашнього улюбленця. Він легко піддається дресируванню, але виконує команди якщо тільки це цікаво йому самому. На відміну піддатливих цуценят вовка, доросла особина стає набагато агресивніше і часто намагається поборотися з людиною за місце головного в зграї. Що цікаво, тривалість життя вовка в неволі може досягати 20 років, а на природі вони живуть в середньому від 8 до 16 років.

Забарвлення і зовнішній вигляд лісового вовка

За зовнішнім виглядом всі вовчі нагадують велику собаку і опис вовка може трохи відрізнятися. Середній розмір і вага варіюється в залежності від місця проживання – чим холодніше, тим крупніше тварина. Вага зрілого хижака може бути від 30 до 62 кілограм, висота в холці 60 – 86 сантиметрів, а довжина від 100 до 150 сантиметрів. Найбільш великими видами вважаються сірий і полярний вовки, а найменші представники вовчих – аравійський вовк.

Тіло “лісового царя” більш мускулисте ніж у собаки. Хвіст також відрізняється – він довший і товстий, за що отримав прізвисько «поліно» у мисливців. Морда витягнута, з гострими вухами. У пащі хижака 42 гострих зуба, які призначені розривати плоть видобутку і перемелювати кістки. Щенята народжуються з блакитними очима. З віком, колір очей стає помаранчевим або золотисто-жовтим. Деякі особини залишаються блакитноокими на все життя.

Хутро вовка дуже густий, теплий і надійний, тому що має щільний підшерстя яка не промокає у воді. Забарвлення у різних підвидів може бути абсолютно різним і часто відповідає навколишньому середовищу. Найбільш відомі і поширені в середній смузі Росії-лісові, вони мають сіро-бурий, з домішкою охри, колір шерсті. Цей підвид часто називають среднерусским. Живуть ці вовки в лісах Центральної Росії і лісотундрі західної Сибіру. Змішання різних відтінків в забарвленні тварини підкреслює його індивідуальність і додає хижакові колориту.

Відносини з людиною

Історію розвитку відносин між вовком і людиною можна назвати дуже непростий і навіть містичною. До цих тварин завжди ставилися з великою обережністю, страхом і часто повагою за силу, спритність і безстрашність. У стародавні часи вікінги пили кров вовка перед боєм щоб підняти свій бойовий дух, а в Середньовічні часи вовків називали служителями диявола і використовували в якості містичних персонажів казок і легенд.

Зоологам невідомо все про вовків, але вивчення способу життя і звичок триває досі.

Ссылка на основную публикацию