Все про сов: види сов, чим харчується і як виглядає, спосіб життя і зовнішній вигляд і пташенята

Сова – одна з найдавніших птахів планети Земля. Згідно з відомостями вчених, вона жила на території Північної Америки ще кілька мільйонів років тому. Це дуже розумне і красиве створіння, яке мешкає в дикій природі і веде хижий спосіб життя. Нерідко сов асоціюють з чимось містичним, загадковим, одним словом, ці птахи викликають підвищений інтерес у людей. Але як живуть сови в диких умовах? Чим вони харчуються і як розмножуються?

Птах сова: опис, характеристики

Сови – це хижі птахи, які ведуть активний спосіб життя в основному ночами. Поділяються вони на два сімейства:

  • справжні сови і совині – це пугачі, вухаті сови, сплюшки і сови;
  • сипухові – звичайні і маскові сипуха.

Забарвлення цього птаха відрізняється залежно від тієї місцевості, де вона мешкає, адже її оперення допомагає маскуватися в навколишньому середовищі. Із загальних зовнішніх рис цього птаха можна виділити велику круглу голову, очі сови також мають круглу форму. Так як це хижак, то їй властиво мати довгі гострі кігті і короткий хижий дзьоб. Поворот голови може досягати 180 градусів, а часом і 270 градусів, причому це не завдає птахові ніякої шкоди. Такі унікальні здібності також пояснюються хижої природою цієї пернатої, адже вона повинна відслідковувати свою здобич. До речі, очі її розташовуються не по боках, як у всіх птахів, а спереду.

Так як сова не має можливості повертати очима в ту чи іншу сторону, вона повертається всій головой.Відят сови навколишній світ в чорно-білих тонах. Цікаво те, що кришталик ока цих птахів знаходиться не в очному яблуці, а в роговій трубці, тому ці хижі пернаті прекрасно бачать вночі.

Хижа за своєю природою сова прекрасно чує кожен шерех своєї потенційної здобичі, не дарма ж її слух в 4 рази гостріше, ніж у кішки. Варто тільки мишці або іншому дрібному гризуна пробігти далеко, як ця перната тут же вирахує його місце розташування і негайно почне полювання.

В силу того, що існують різні види цих пернатих, різниться і їх величина. Наприклад, найменшою вважається Сичик-горобець, розміри якого не перевищують 20 см в довжину, а вага складає всього 50-80 гр. А ось найбільший представник – це пугач, чиї розміри можуть бути 70 см, а вага досягати 4 кг (мінімальна вага становить 2 кг).

Ці пернаті мають дуже сильні і спритні лапи, це пояснюється їх природою, адже полюють вони на дрібних гризунів, ловлячи їх на льоту за допомогою чіпких пазурів. Птах підлітає до своєї здобичі практично непомітно, її політ безшумний завдяки особливому оперення:

  • перші пір’я (їх ще називають зовнішніми) мають пилкоподібну і зазубрену форму;
  • третє і четверте оперенье має довшу форму.

Хвіст цього птаха має трохи загнуті стернові пера, за формою він короткий і закруглений. Сови дуже швидко літають, розвиваючи швидкість до 80 км / год, і розмах їхніх крил може досягати 200 см.

Цікавий факт: тривалість життя сови набагато довше, якщо птах міститься в неволі. Так, мешкаючи в розпліднику, цей птах може прожити 40 років в той час, як в дикій природі – не більше 10-ти років. Це пояснюється тим, що часто ти птиці гинуть від голоду або можуть стати жертвами інших, більш великих хижих птахів, таких, як яструб або беркут.

Навколишнє середовище сов

Ці птахи мешкають по всій планеті, вони живуть на всіх материках за винятком Антарктиди. Сова може жити в степу і пустелі, в лісі, в горах і морських узбережжях. Вони часто зустрічаються в сільській місцевості, але цілком можуть жити і в великих мегаполісах.

Популяція цих пернатих в основному віддає перевагу для життя закриті місцевості, винятком є ??лише болотні сови і ще деякі різновиди. Селяться вони, як правило, в дуплі старих дерев, в ущелинах скель, а також на горищах будинкових будівель. Ведуть осілий спосіб життя, лише іноді мігруючи з місця на місце в силу певних обставин.

види сов

Серед цих птахів орнітологи нараховують близько 214 видів, найпоширенішими серед яких є такі:

  • Сова вухата – такий птах має довжину в 36 см і розмах крил в 98 см. Оперення має сірі і бурі відтінки з цятками, груди птиці повністю білого кольору. На голові такий сови знаходяться два пучка, що нагадують вуха, вони складаються з 6-ти пір’я. Вона їсть в основному мишей, полівок та інших дрібних гризунів, а також птахів і комах. Мешкає такий вид в лісах Європи і Північної Азії;
  • Бородата сова – це великий вид сов, який в довжину досягає 80 см, розмах крил таких дорівнює 1,5 м. Забарвлення птиці димчасто-сірий, а навколо очей є темні смужки. Назва ж птиці виникло через темну смужки під дзьобом, яка нагадує борідку. Даний вид вважає за краще їсти білок та інших гризунів. Такий вид віддає перевагу гніздитися в європейській частині Росії і в Прибалтиці, а також в Сибіру, ??в Монголії і на Сахаліні. Самі сови цього виду гнізд не будують, вони освоюють старі гнізда яструбів і канюков;
  • Філін – досить великий вид, що має довжину в 75 см і розмах крил в 190 см. Самці важать близько 2,7 кг, а самки – близько 3,2 кг. Оперення цих птахів злегка рудувате, має охристі відтінки, очі круглі і яскраво-помаранчеві. Пугачі харчуються їжаками, мишами, зайцями, а також воронами і іншими птахами. Над очима є подовжені пір’ячко у вигляді пучків. Мешкає такий вид в лісових масивах Євразії;
  • Сичик-горобець – цей вид відрізняється своїми маленькими розмірами. У довжину сич досягає всього 19 см, а розмах його крил всього 40 см. Вага близько 80 гр, самці важать трохи менше самок. У забарвленні присутні сірі, коричневі і бурі кольори, розбавлені білими цятками. Голова у пугача невелика і трохи плеската, характерних вушок у нього немає. Очі такого пугача яскраво-жовті, є брови білого кольору;
  • Домовик сич – трохи більший вигляд, ніж попередній, має розмір в 25 см і вага в 170 гр. Колір оперення сіро-бурий або пісочний, а черевце повністю білого кольору з строкатими плямами. Мешкає такий вид в Південній і Центральній Європі, в Південній Азії і Північній Африці. Будинкового сича можна зустріти і на території Росії, наприклад, на півдні або в центрі, а також на півдні Алтаю і в Забайкаллі. Такі птахів воліють жити в степах і пустелях, облаштовуючи свої гнізда в норах і каменях. Харчується домовик сич гризунами, комахами та ящірками. Іноді може поласувати і дрібної птахом;
  • Сипуха звичайна – цей вид має одну характерну особливість: голова цього птаха має серцеподібну форму. Розмір цього птаха досягає 39 см, розмах крил – 95 см. Забарвлення оперення має яскраво виражений рудий відтінок з численними цятками і смужками. До речі, окрас цього птаха може різнитися від місця її проживання. На території Росії мешкає тільки в Калінінградській області;
  • Біла сова – досить великий птах вагою до 3 кг і довжиною до 70 см. Розмах крил становить 166 см. В силу особливостей місцевості, де вона мешкає, її забарвлення має переважно білий колір. А мешкає така птиця в тундрі (Північна Америка, Євразія, Гренландія, острови Північного Льодовитого океану). Харчується біла сова зайцями і горностаями, качками, куріпками, гусьми, а також рибою;
  • Яструбина сова – невеликий птах довжиною в 45 см. Живе така сова в Магаданській області, на Камчатці, в Чукотці, на узбережжі Охотського моря, а також в Північній Америці, Європі та Азії. В основному полює гризунів, але нерідко ловить і птахів (куріпки, тетерева, рябчики).

Що їсть сова

Як вже було сказано раніше, ці пернаті відносяться до хижих птахів, тому харчуються виключно тваринною їжею. Сюди можна віднести гризунів (миші, полівки, білки), дрібних птахів, а також ящірок, черв’яків, змій і комах. Іноді сови полюють і на кажанів.

Великі види полюють і на більш велику здобич, наприклад, на їжаків, куріпок, тетеруків, фазанів, а іноді навіть і на інших хижих птахів. Взимку ці пернаті можуть робити запаси в гніздах. Падлом ніколи не харчуються. Іноді в гніздах може накопичуватися по кілька десятків спійманих гризунів.

Що стосується води, то без неї сова може обходитися по кілька місяців, так як необхідну рідину вони отримують з спійманої на полюванні їжі.

Як розмножуються сови

Відносини між партнерами у цих птахів різняться в залежності від виду: одні створюють пару на все життя, інші підшукують собі нову пасію щороку. Самка висиджує пташенят також один раз на рік, весь цей час харчуванням її забезпечує самець. Іноді в силу нерівномірного харчування пташенята сови можуть мати різну ступінь розвитку, і найслабші можуть навіть загинути або бути з’їденими сильнішими.

Яйця сов неважко відрізнити від інших, так як вони мають абсолютно круглу форму і білий колір. Коли пташенята вилуплюються з шкаралупи, очі їх заліплені пухом, а годування здійснюють батьки.

Ссылка на основную публикацию