Все про полярному (арктичному) вовка: спосіб життя, поведінку, особливості

Полярний вовк – ссавці, яке мешкає в Артіко і тундрі. Вони зазвичай білого або жовтуватого кольору, вони дуже граціозні і величні. У них є свої особливості зовнішнього вигляду, поведінки, способу життя і походження. Розглянемо все про цих дивних тварин.

Для початку розберемо основні критерії цих ссавців. Це великі тварини.

Критерії північних вовків:

  • Зріст: близько 1 метра.
  • Довжина: до 1,5 метра.
  • Вага: до 80 кг.
  • Швидкість: до 60 км / ч.

Особливості північних вовків

Цей підвид має великий ряд особливостей, які відрізняють його від інших. Ці особливості роблять полярних вовків незвичайними і унікальними.

  • Хвіст ватажка завжди піднятий, хоча у інших жителів зграї він опущений.
  • Полярні вовки здатні пройти 2 тис. Кв. кілометрів в пошуках їжі.
  • Ці вовки не люблять сварок, серйозні сутички бувають вкрай рідко.
  • Це єдиний підвид, який зберіг своє місце проживання.
  • Полярний вовк може до тижні обходитися без їжі.
  • Місцеві оленярі і пастухи дуже побоюються цих тварин, ходять чутки, що самка може відвернути людину, щоб зграя напала на стадо оленів.
  • За однією з версій, відбулися ці вовки від самоедской аборигенної собаки.

Зовнішній вигляд і поведінка

Полярні вовки повністю білі, з густою шерстю. Це великі тварини, їх довжина близько 1,3-1,5 метра, висота в холці майже 1 метр, вага досягає 85 кг, самці більші за самок. У цих тварин дуже густа шерсть, це обумовлено тим, що в їх житлах дуже холодно, а їх шуба – прекрасний захист від холоду. Крім того, їх шерсть світла, рудувата, а це може бути гарною маскуванням. Хвіст у полярних вовків пухнастий.

Поведінка цих тварин складне, воно соціальне, адаптоване до важких умов проживання. Крім того, це сімейні тварини. Наприклад, якщо зграя знайшла територію, де є їжа, її члени починають вити, повідомляючи іншим вовкам, що це їх місце. До речі, свою територію вони позначають за допомогою сечі.

Ще одна риса полярних вовків – розум. Їх поведінка і полювання говорять про те, що вони дуже організовані. Наприклад, під час полювання вони замінюють один одного, всі члени зграї допомагають іншим.

Ці ссавці рідко підходять до осель людей. І вже тим більше зовсім нечасто нападають на стада, що належать людям, адже вони бояться помсти.

Сварки в зграї – вкрай рідкісне явище, яке трапляється тільки в крайніх випадках. Зазвичай все вирішується мирним шляхом. Все члени зграї беззаперечно підкоряються ватажкові. До речі, сварки іноді виникають лише в разі спору двох сімейств через території. У тому випадку, якщо обидва сімейства претендує на одне і те ж місце проживання. Особи жіночої статі слухаються головну самку. Зазвичай вона дуже строга з ними.

Харчування і полювання

Арктичні вовки живуть в місцях, де дуже довга зима, тому вони навчилися пристосовуватися до будь-якої їжі, яку знайдуть. У настільки важких умовах лише деякі рослини і тварини можуть вижити. Найчастіше в цих місцях зустрічаються лемінги і полярні зайці, однак цієї видобутку вовкам недостатньо. Тому вони також полюють на більших тварин: оленів і вівцебиків.

Полярні вовки полюють на вівцебиків зграями. Хоча ті встигають вишикуватися в коло і обороняються рогами і копитами, вовки намагаються втомити стадо і дочекатися, поки коло розімкнеться. До речі, зафіксований випадок, коли зграя вигнала оленів на лід і так зловила їх.

Спосіб життя, розмноження і виховання потомства полярних вовків

Найчастіше арктичні вовки живуть сімейними зграями по 4-6 особин (зустрічаються великі зграї, в яких більше 15 особин), в неї входять дитинчата останнього і передостаннього виводка. Ватажками цієї зграї є старші самка і самець.

Головний в зграї – ватажок. Він захищає її і підтримує порядок. Його дуже поважають і все слухаються. Тільки його самка може мати дитинчат. Вона виховує потомство і стежить за іншими самками і їх поведінкою.

Парування починається в березні. Статева зрілість самок наступає з 2 років, а самців – з 3 років. Далі вагітна самка залишає зграю і шукає лігво, щоб залишити потомство. Іноді самка викопує його, а іноді повертається в старе і вже знайоме. Вагітність триває 60-63 діб. Як правило, на світ з’являються 4-5 дитинчат, вагою 400 грамів, сліпих, глухих і безпомічних. Весь цей час самець приносить самці і дитинчат їжу, піклується про них. Тільки через місяць малюки починають виходити з печери, а влітку можуть стати повноправними членами зграї.

До речі, ці тварини – прекрасні батьки. Крім того, про вовченят піклується вся зграя, якщо мало їжі, все її члени діляться з дитинчатами.

Іноді зграя мігрує туди, де умови кращі. Зазвичай вона йде за вівцебиками або північними оленями. Найчастіше міграція відбувається на південь, де трохи тепліше і сприятливішими клімат.

Спілкуються в зграї за допомогою гавкоту, рику, виття, повизгивания, а ще використовуючи руху. До речі, щоб показати свою повагу ватажкові і покора, інші полярні вовки лягають на спину або притискаються до землі.

приймач ватажка

Найчастіше, ще до загибелі ватажка, зграя знає його приймача. Це найдостойніший його син. Він відрізняється від інших особливою силою, витривалістю, хоробрістю і розумом. Його вибирає або сам ватажок, або члени зграї. Ватажок тренує і навчає приймача, вчить його захищати зграю і вирішувати важливі проблеми зграї. Інші сини собака мають право на догляд з родини і формування свого.

Північні вовки – дуже сильні, граціозні і красиві тварини. Вони дуже витривалі, адже їхня поведінка і спосіб життя пристосовані до важких умов проживання. Крім того, це дивно розумні і організовані тварини.

Ссылка на основную публикацию