Все про акула великорота, описана середовище проживання, наведені природні вороги і сучасність виду

Акула великорота – це єдиний представник свого сімейства, вкрай рідкісний вид, про поведінку і середовища проживання якого відомо вкрай мало. Отакецький акула відрізняється вкрай неординарним раціоном харчування, ареалом проживання на глибоководді і величезним науковим потенціалом. Невелике число виявлених особин дали лише малу дещицю тез про особливості життя цієї тварини, отакецький акула залишається маловивченим видом, проте від того не менш цікавим.

Звідки походить така назва?

Отакецький акула, згідно деяким існуючим документальними даними, зовні нагадує суміш кита і представника акулячих. Свою назву сімейство, в якому ця тварина є єдиним представником, отримало за величезну пащу, яка необхідна для заковтування мас води. Така особина є одним з трьох підвидів, які не ведуть активний хижий спосіб життя. Нарівні з тигровій і гігантської акулами це тварина «відсіває» з води дрібних ракоподібних.

Приставка «пелагічний» у вигляді цих особин означає, що вони проживають у видаленні від континентального шельфу на глибині понад 100 метрів. Представники цього сімейства відносяться до океанічних риб і вважають за краще теплі води, наприклад, у Гаваїв і Каліфорнії. Акула великороті зустрічається вкрай рідко і є єдиним представником свого сімейства.

Історія виявлення виду

Перші документальні підтвердження існування акула великорота датовані +1976 роком. Дані украй мізерні, так як в світі налічується майже 100 особин цього сімейства. У розпорядження вчених потрапили лише кілька тварин, будова організмів яких і стало об’єктом для декількох наукових робіт, присвячених цьому підвиду.

Перший представник сімейства був виявлений 15 листопада 1976 року на Гаваях, його довжина сягала 4,46 метра. Спершу тварина взяли за іншого представника акулячих – тигрову акулу, також нерідкі випадки, коли великороті акулу плутали з ластівкою, так як забарвлення цих двох тварин схожа.

Особливості будови організму

Середній розмір акула великорота становить близько 4,5 метра, максимальна довжина – 5,7 метра. Тіло бурого, рідше сірого забарвлення, тканини наповнені водою, як і у випадку з іншими представниками акулячих, скелет складається з м’якого хряща. Цьому представнику також необхідно постійний рух, в іншому випадку особина просто потоне. Зуби не призначені для активного хижацтва, ніс тупий. Характер риби вкрай спокійний, поведінка повільне.

Середовище проживання

Акула великорота відноситься до класу глибоководних риб, її місце існування на глибині до 500 метрів. Втім, максимальна зафіксована глибина проживання цієї риби становить близько 2500 метрів. Забарвлення і значні розміри служать застереженням для можливих хижаків, так як гострих зубів для захисту у цього виду акулячих немає. Для пошуку прожитку особини можуть мігрувати, однак вважають за краще тропічні і субтропічні води.

Особливості розмноження цього виду невідомі, цілком логічно припустити, що цей процес відбувається аналогічно, як і у гігантської акули. На відміну від китів, які пасивно фільтрують воду через вус, отакецький акула виробляє ковтальні руху кожні кілька хвилин. Чи здатна риба полює невідомо, на даний момент основою її раціону визнаний планктон, які складається з дрібних ракоподібних і медуз.

звички

Акула великорота проводить більшу частину життя в русі. Вночі особина цього виду не розчиняється більше ніж на 15 метрів, тоді як днем ??шукає планктон на глибині понад 150 метрів. Міграція всередині вод відбувається в основному через переміщення планктону, для якого також властива зміна дислокації в залежності від сну або неспання хижаків. Вчені припускають, що раніше отакецький акула була придонному, тобто жила в безпосередній близькості від дна, що і стало причиною настільки пізнього виявлення особини людьми.

Природні хижаки і вороги великороті акули

Як уже згадувалося вище, природних хижаків у великороті акули трохи, що в першу чергу обумовлено величезними розмірами особини. Однак деякі види хижаків все ж полюють на цих тварин, а саме:

  • кам’яний окунь;
  • кашалот;
  • інші акулячі.

Хижаки користуються повільністю цієї акули великороті і просто виривають з її тіла шматки м’яса, тому у багатьох тварин на тілі є шрами. На морді у помічених особин були також сліди від зіткнення зі скатами і медузами. Навряд чи мова йде про пряме нападі, швидше за про самооборону, оскільки великороті заковтує величезні маси води в спробах відфільтрувати криль.

Акула великороті: чи небезпечна для людей?

Даний пелагічний вид практично безпечний для людей і може завдати шкоди хіба що дайверам, які з необережності виявляться в безпосередній близькості від пащі цього гіганта. В іншому акула великороті відрізняється вкрай спокійним і добродушним вдачею. У свою чергу, ступінь впливу антропогенних чинників на даний вид акулячих невідома, цілком можливо цей пелагічний вид акулячих вимагає захисту.

Героїня міфів і легенд

Акула великорота цілком могла стати прабатьком численних міфів про морських чудовиськ, про це говорять відразу кілька факторів:

  • страхітлива зовнішність, включаючи величезну пащу;
  • великі розміри;
  • схожість з китовими;
  • проживання на глибині.

Як і у випадку з гігантськими кальмарами, акула великорота могла послужити грунтом для виникнення різних міфів, присвячених величезним океанічним рибам, здатним проковтнути корабель. Цей підвид намагається уникати контактів з людьми.

Примітно, що більшість представників даного сімейства було виявлено вже мертвими. Останній зафіксований випадок контакту з особиною цього підвиду – 2015 рік, виявлені останки високою цінуються музеями, так дозволяють вивчити звички найбільшою глибоководної представниці підвиду. Тим часом, великороті акули стають жертвами не тільки нападів хижаків, але також і промислу, адже їх м’ясо високо цінується відразу в декількох світових кухнях.

Деякі вчені наполягають на тому, що необхідно включити цю особину в перелік видів, які знаходяться на межі повного зникнення і заборонити масштабний промисел акулячих. Однак, виявлених даних недостатньо для того, щоб зробити висновок щодо поточного стану виду і кількості особин. Останнє зафіксоване число представників сімейства большеротих становило 102 особи, що непропорційно мало в порівнянні з іншими представниками виду.

Існує думка, що великороті акули увійдуть в число видів, які зникнуть в найближче десятиліття через антропогенного забруднення вод. Втім, поки що робити висновки про майбутнє цих особин рано.

Ссылка на основную публикацию