Великий строкатий дятел: основні характеристики і особливості поведінки

З кожним роком наука виходить на новий рівень, і багато нерозгадані таємниці стають відкритими для всіх бажаючих. Якщо говорити про світ птахів, то він до сих пір не до кінця вивчений, а левова частка секретів як і раніше прихована від людини. З цієї причини, орнітологи і вчені приділяють велику увагу для вивчення різних видів пернатих, включаючи дятлів.

Сьогодні ці дивовижні тварини зустрічаються практично скрізь, де є ліс і дерева. У природі існує більше 200 видів, у яких свої характерні особливості і унікальні властивості.

Великий строкатий дятел – головний лісової санітар

Найбільшим представником сімейства Дятлових є великий строкатий дятел, який відіграє дуже важливу роль для лісової екосистеми наших регіонів.

Його можна зустріти в європейських країнах і Північній Америці, причому не тільки в густих лісах, а й у міських парках або людських садах. Про ключові особливості поведінки, життєвому циклі і унікальних властивостях поговоримо в нашій сьогоднішній статті.

зовнішність

Великий строкатий дятел виростає до 25-36 сантиметрів в довжину, а розмах його крил досягає 38-44 сантиметрів. Вага дорослої особини перевищує 100 грам, але при наявності гарної кормової бази птиці можуть набирати і до 120-140 грам ваги. Переплутати цього лісового санітара з іншими пернатими неможливо, так як характерне забарвлення оперення і унікальний спосіб видобутку їжі дають про себе знати. Назва “великий строкатий” пов’язано з відносно великими розмірами і яскравим чорної-білим забарвленням. Біля хвоста і подхвостья можуть бути присутніми рожеві або червоні тони.

Самця від самки відрізняє наявність червоної шапочки на потилиці. Вона є практично у всіх молодих особин. Такі частини птиці, як щоки, лоб і черево пофарбовані в білий колір, хоча він може змінюватися в залежності від умов проживання.

При описі зовнішніх характеристик великого строкатого дятла не можна залишити без уваги клинчастий загострений хвіст, який володіє середньою довжиною і підвищеної жорсткістю. З його допомогою птах впевнено тримається на стовбурі дерева і не зісковзує.

Тривалість життя європейських і північноамериканських особин досягає 9 років.

До речі, важливо відзначити, що всі представником сімейства Дятлових відносяться до небагатьох видів птахів, які ніколи не ходять по землі. Весь свій час пернатий санітар проводить або на дереві, або в гнізді.

Навколишнє середовище великого строкатого дятла, особливості харчування

Великий дятел населяє більшу частину земної кулі і зустрічається практично у всіх регіонах з рясними лісовими ресурсами. Він водиться і на Канарських островах, і на Камчатці, і в Японії. У більшості випадків птах віддає перевагу осілого способу життя, хоча іноді вона робить невеликі міграції в сусідні регіони.

Птах не пред’являє високих вимог до середовища проживання, тому їй легко облаштувати житло і в глухій тайзі, і в парку густонаселеного мегаполісу. Все залежить від кормової бази та кліматичних умов.

Що стосується раціону, то основну його частину складають комахи. Навіть школярі і маленькі діти знають, що дятел – головний санітар лісової флори, який знищує величезні колонії різних шкідників, таких як:

  • гусениці;
  • личинки;
  • кліщі;
  • жуки;

Та інших.

При відсутності такого поживного корму птиця не виявляється від можливості поласувати горіхами, ягодами або грибами. При цьому, переважання рослинного або тваринного їжі залежить від сезону і географічних особливостей місцевості. І самки, і самці шукають собі їжу на певних ділянках. Якщо кормова база дуже бідна, пернаті переміщаються в інші ділянки лісу.

У весняно-літньому раціоні присутні різні комахи і їх личинки. Серед них:

  • усачи;
  • короїди;
  • рогачі;
  • довгоносики;
  • златки;
  • сонечка;

Крім цього, в раціоні часто з’являються різні метелики і мурахи. У деяких випадках птах харчується падаллю, а іноді розоряє гнізда інших дрібних співочих птахів.

Відомо, що дятел звичайний володіє дивовижною спритністю, яка підкреслюється 130 ударами дзьоба за хвилину. При такій швидкості жоден дрібний шкідник не зможе залишитися непоміченим.

Що їсть дятел звичайний взимку і восени?

З приходом серйозних похолодань птах віддає перевагу рослинній їжі, в складі якої міститься велика кількість білків. У число улюблених ласощів входять:

  • жолуді;
  • насіння хвойних дерев;
  • горіхи;

Орнітологи виділяють унікальну систему добування насіння з шишок, якою користуються практично всі види дятлів. Однак, представники великого строкатого дятла довели її до справжньої досконалості.

Для початку, птиці потрібно добути соснову, кедрову або будь-яку іншу шишку, і в дзьобі перенести її до заздалегідь підготовленого місця, так званої ковадлі. В якості подібного пристосування пернатий використовує затиск або щілину у верхній частині стовбура.

Потужним ударом дзьоба дятел розбиває шишку на частини і починає діяти за планом, дістаючи дрібне насіння шляхом відклеювання лусочок. У розпорядженні однієї дорослої особини може перебувати до 50 таких наковален, правда, в експлуатації, як правило, знаходиться лише 2-3 одиниці. З цієї причини, не дивуйтеся, якщо ви побачите під одним деревом масу шишок і лусочок.

Незважаючи на наявність багатьох фактів і фотографій, поведінка дятла під час видобутку їжі вивчено лише на кілька відсотків. Залишається сподіватися, що в майбутньому наука повідає нам нові унікальні секрети.

Коли у великого строкатого дятла починається шлюбний період. особливості гніздування

Як і деякі інші види птахів, представники сімейства Дятлових залишаються дуже вірними своїм дружинам. Птахи відрізняються моногамністю і дивовижною подружньою вірністю. Вони будуть супроводжувати одну самку до кінця свого життя, оберігаючи її від хижаків і інших небезпек, які підстерігають в лісі на кожному кроці. Остаточна статева зрілість настає у віці одного року. Важливо відзначити, що після успішного парування пара може залишатися разом до наступного сезону. Або ж вони на час розходяться, а потім знову з’єднуються навесні.

Під час шлюбного періоду птиці поводяться дуже цікаво і примітно. Перші характерні особливості поведінки помічаються вже в кінці лютого-початку березня. Самці видають гучні звуки, кричать і проявляють особливу агресію. Самки залишаються менш активними і зберігають спокій. В середині останнього місяця весни пари починають спаровування.

Вибір дерева для облаштування гнізда – завдання самця. У його якості використовуються наступні дерева:

  • вільха;
  • сосна;
  • береза;

Головне, щоб порода була м’якою, але не гнилий.

Особливістю великого строкатого дятла, який водиться в редколіственних лісах, є щорічна укладання гнізда. У разі, якщо пернатий живе в хвойної місцевості, швидше за все, він повернеться в попереднє місце проживання. Дупло птах має на висоті 6-8 метрів, проробляючи в стовбурі отвір на 25-35 сантиметрів з діаметром 10 см.

Будівельними роботами займається самець, а тривають вони не довше двох тижнів. Самця періодично змінює самця і допомагає йому в зведенні конструкції.

Кладка яєць відбувається в середині весни, як правило, у другій половині квітня. У кладці може знаходитися від п’яти до семи яєць з білою шкаралупою. Висиджують яйця, як і самки, так і самці. Самець сидить на них вночі, щоб убезпечити гніздо від хижаків. Інкубаційний період закінчує через 10-12 днів, коли на світ з’являються сліпі, безпорадні створення.

Які небезпеки загрожують дятла?

Можна припустити, що у дятла немає ворогів, так як його потужний дзьоб – дуже ефективна зброя для захисту і нападу. Однак, це не так. Хижі птахи час від часу атакують дятлів і розоряють їхні гнізда. В тому числі:

  1. тетеревятники;
  2. сапсани;

Якщо звернути увагу на земних хижаків, які є небезпекою для дятлів, то до них слід віднести куницю і горностая. Навіть такі невеликі гризуни, як білка і руда вечірниця (один з видів кажанів), можуть завдати шкоди нормальному існуванню птиці. Неодноразово дятлів утискають шпаки, які поселяються в їх дуплах.

Однак, за рахунок певного набору характеристик, які дятли отримали в процесі довгого пристосування до навколишнього середовища, багато хижаки банально не можуть дістатися до гнізд. Основні особливості пристосованості до умов проживання представлені нижче.

  • Наявність чіпких пазурів дозволяє птахові впевнено триматися на стовбурі дерев або на тонких гілках;
  • Наявність жорсткого хвоста з загостреним кінцем забезпечує надійне зчеплення зі стовбуром, тому дятел не ковзає вниз під час видовбування гнізда;
  • Наявність міцного і довгого дзьоба дозволяє ефективно пробивати кору і добувати їжу;
  • Дуже довгий і липкий мову служить для видобутку комах з найбільш недоступних місць;

Чим відрізняється малий і великий строкатий дятел

  • Зовнішніми характеристиками. Представники малого виду мають у своєму розпорядженні поперечної чорною смугою на щоці, яка переривається білою плямою в області потилиці. Проте, у особин відсутня рожеве або червоне подхвостье, але на голові є червона шапочка з чорної облямівкою.
  • Птахів відрізняють за характером що видаються звуків. Перший вид створює дуже короткий дроб, яка може тривати не довше 0,6 секунди і включати в себе від 12 до 13 ударів. Однак розрізнити два різновиди по цій особливості дуже проблематично, тому що в реальності дріб нагадує суцільний звук. Проте, її дзвінкість дуже швидко втрачається і згасає в лісовій глушині. Представники великого строкатого дятла здатні здійснювати до 130 ударів в хвилину. З цієї причини видається звук лунає на сотні метрів. Дріб малих дятлів часто нагадує спів співочих птахів.
  • Розміри малого дятла трохи менше: довжина становить 14-15 сантиметрів;
  • Птахи відрізняються особливостями вибору місця існування. Малий дятел любить жити в листяних і змішаних лісах, біля водоймищ і боліт. Уникає темних хвойніков.

Дятел – дивовижний лісовий житель. Його роль для екосистеми дуже велика, тому немає сенсу ставити питання: «чи корисна ця птиця або навпаки»?

Ссылка на основную публикацию