У чому полягає незвичайність страуса ему, що любить їсти птах, як живе

Зовсім недавно страуса ему називали австралійським страусом. Але з отриманням нової інформації орнітологи перестали це робити. Вчені довели, що ему – зовсім не страуси, а ближче по спорідненості до казуаровим.

Нелітаючі довгоногі птахи – єдині на планеті представники роду ему.

Зовнішній вигляд

Великі за розміром птахи, які на вигляд дуже схожі на страусів:

  • довжина тіла досягає 1,5-1,8 м;
  • маса дорослої особини становить приблизно 40-50 кг;
  • на відміну від стресів, птах ему має більш пухкі пір’я (оперення нагадує шерсть). Пір’я, як правило, буро-чорного кольору, шия і голова – чорні;
  • у ему немає характерних для африканського страуса ознак, як двопалі лапи і сечовий міхур;
  • тулуб щільніше;
  • голова маленька;
  • шия довга;
  • зуби відсутні;
  • дзьоб рожевий з загнутим кінцем;
  • очі круглої форми;
  • крила до 25 см в довжину, мають на кінчиках нарости, що нагадують кігті;
  • самки набагато більші за самців, відтінок оперення у представників обох статей однаковий;
  • літати не вміють.

Території проживання, харчування

Ему – виключно австралійський птах. Крім самого зеленого континенту живе також на о. Тасманія. Не любить густонаселені галасливі райони, регіони з сухим кліматом, ліс.

Диких птахів нерідко можна зустріти просто на дорозі. Фермери бачать їх періодично на полях, що їм не подобається, адже пернаті завдають шкоди посівам.

Вирубка австралійських лісів розширила ареал розселення, надавши сприятливі умови для проживання і продовження роду.

У раціон страусів ему входять:

  • рослини;
  • комахи;
  • ящірки;
  • дрібні тварини.

Люблять страуси і рослинну їжу:

  • насіння;
  • коріння;
  • фрукти;
  • нирки.

Однак, навіть голодуючи, не їдять сухі гілки і траву. Вживають зернові, за що їх і знищували перші переселенці з Європи. Щоб подрібнити в шлунку їжу, ковтають пісок і камінчики. Пташенят годують гризунами, комахами, ящірками.

Постійне питво цим птахам не потрібно, так як організм їх витрачає вологу дуже дбайливо. Коли випадає можливість, напиваються вдосталь і купаються із задоволенням.

розмноження

Цікаво, що яйця висиджує самець страуса ему, а не самка. Це одне з явних відмінностей від інших пернатих. Майбутня мати абсолютно байдуже до власної ж кладці. Поки самець висиджує яйця, самка може почати спаровуватися з іншими страусом.

  • У виводку 7-8 яєць вагою в 700-900 м
  • Шкаралупа має колір від зеленувато-синього до темно-синього.
  • Висиджування яєць триває 55-60 днів.
  • Пташенята вилуплюються з смугастим пухом.
  • Повністю дорослими пташенята стають до двох років.

У дикій природі тривалість життя страусів ему становить 10-20 років.

вороги

Природних ворогів птах майже не має, хоча на молодих представників полюють:

  • лисиці;
  • варани;
  • собаки дінго;
  • дикі кабани.

Раніше ему відловлювали і люди, так як цінувалися м’ясо і жир австралійського страуса. Зараз увазі не загрожує вимирання.

Спосіб життя

  • Птах любить сухі відкриті місцевості. Їх залучають чагарники і трав’яні савани. Іноді ці «австралійські страуси» пасуться на околицях пустель, до центру не ходять.
  • Ведуть осілий спосіб життя. У цих птахів досить їжі цілий рік, тому немає потреби мігрувати кудись. Але іноді можна спостерігати часткові сезонні переселення, хоча відноситься це лише до популяції страуса ему, що мешкає на заході континенту.
  • Великих стад страуси ему не утворюють, частіше збираються групами в 3-5 особин.
  • Дорослі ему швидко бігають – здатні розвинути швидкість до 50 км / год!
  • Страуси ему цілком привітні і нешкідливі, якщо їх не турбувати.

Збиватися в зграї страусів ему не властиво. Пересуваються вони поодинці, а в групи збираються, коли кочують або шукають їжу.

Один з одним пернаті спілкуються за допомогою уривчастих гучних звуків, одночасно нагадують похрюкивание і стукіт по барабану. Засипають ему на заході. Сідають на лапи і сплять близько семи годин. Пробуджуються кожні пару годин. Чудовий слух і зір попереджають про небезпеку заздалегідь.

Відрізнити самця від самки можна по поведінці. Протягом шлюбного сезону самець закликає подругу спаровуватися, видаючи характерні звуки.

Розведення страусів

Фермери містять страусів через їх жиру, який використовується в медицині і косметології. Жир ему – це природний зволожувач, загоює і омолоджуючий шкіру.

У медицині жир використовується також для наступних цілей:

  • запобігання пролежнів;
  • загоєння післяопераційних рубців;
  • при захворюванні суглобів;
  • при варикозному розширенні вен;
  • захист шкіри від обмороження та впливу УФ променів.
  • зміцнення нігтів.

У спортивній медицині продукт використовується при розтяжках.

У косметології входить до складу сироваток, кремів, спреїв. Допомагає запобігти утворенню нових зморшок, позбавитися від акне і екземи, загоїти рубці, скоротити прояви целюліту.

Ему розводять в фермерських господарствах США, КНР, Канади, Перу і в інших країнах. Крім жиру, птахів цінують за їх дієтичне м’ясо, а зі шкіри пернатих роблять галантерейні вироби.

У хід йдуть також вії, пір’я, кігті і яйця. З побілілих яєць виходять гарні сувеніри, а з полірованих кігтів – незвичайна біжутерія.

Цікаві факти

  • Яйце ему ледь поміщається на долоні.
  • Зростання досягає 170 см, а вага – 55 кг.
  • Не можуть літати через відсутність кіля і недорозвиненості крил.
  • Розвивають високу швидкість під час бігу.
  • Розмір кроку досягає 3 м.
  • Очі і мозок однакового розміру.
  • Через відсутність зубів птах просто ковтає камені, скло та інші предмети, що допомагають процесу травлення.
  • В небезпеки пернатий не приховує голову в пісок, а тікає.
  • Адаптується до температур від -5 до +45 ° C.
  • Ніби плаває в піску.

Трохи історії

Європейські дослідники описували страуса ему ще в кінці XVI ст. На арабському і португальською мовами назва його означає «великий птах». Перший опис виду ми можемо зустріти у праці орнітолога Джона Латам «Подорож в Ботани-Бей», виданому в 1789 р У ті часи було шість видів страусів, але переселенці з Європи знищували птахів через конкуренцію в кормі з коровами і вівцями. Залишився лише один вид, що нараховує три підвиди залежно від місця проживання. Розрізняються птиці відтінком в оперенні.

Ссылка на основную публикацию