Тварина росомаха: як виглядає і поводиться в дикій природі, відносини звіра з людиною

Росомаха поєднує в своїй поведінці дві основні якості – обережність і зухвалість. Вона не боїться людини, але намагається не зустрічатися з ним. Для мисливців це рідкісна видобуток. Скритність допомагає росомасі уникнути небезпеки, а моторність і спритність роблять з неї серйозного суперника. Серед народів Півночі росомаха користується репутацією недоброго, таємничої істоти. Саами називають її «твариною диявола» через червоний відблиску в очах.

Жителі Чукотки прозвали росомаху йєті, оскільки передбачити її появу і зникнення неможливо. Норвежці придумали для звіра незвичайне прізвисько «гірський кит». Воно характеризує великі розміри особин і основне місце їх проживання.

Як виглядає росомаха

Відповідно до наукової класифікації, росомаха виділена в окремий рід, що відноситься до сімейства куницевих. Зоологічно вона близька до таких тварин, як куниця, борсук, соболь, видра. Однак в кілька разів перевершує їх за розмірами. Здалеку силует росомахи нагадує ведмежий. Тому у жителів Скандинавського півострова склалося повір’я, що росомаха – це ведмежа, який не зміг підрости.

Насправді величина дорослої особини порівнянна з розмірами собаки, близько 1 метра в довжину. Хвіст 20 см. Середня вага 10-14 кг. Великі самці можуть набирати 20-35 кг. Тварини обох статей не мають помітних відмінностей.

Голова кругла на масивній короткій шиї. Вуха маленькі, позбавлені шерсті. У росомахи добре розвинені органи чуття. Прекрасне зір і слух. Міцні сильні щелепи, що дозволяють дробити кістки жертв.

На перший погляд росомаха здається незграбною і неповороткою. Тіло приосадкувате, щільне. Хутро довгий, густий, жорсткий на дотик. Він володіє чудовим водовідштовхувальним властивістю. Забарвлення шерсті переважно темна. Голова і шия бурі, на лобі і тулуб світлі смуги. Мордочка чорна. Протягом року тварина двічі линяє, змінюючи зимову більш густу шубу, на коротку і рідкісну річну.

Лапи товсті з широкими ступнями, гачкуватими гострими кігтями. Задні кінцівки довші за передні, що виробляє у звіра особливу ходу. Пересувається нешвидко, але неймовірно вперто. За день вона може подолати відстань 85 км.

Перефразовуючи відому приказку, можна сказати, що «росомаху лапи годують». Будова кінцівок дає тварині кілька важливих переваг:

  • широка ступня ідеально підходить для переміщення по пухкому снігу, не дозволяє звірові провалитися;
  • кігті допомагають спритно підніматися на дерево і влаштовувати засідку серед гілок.

де зустрічається

Росомаха – рідкісний звір. Ареал її проживання зосереджений в помірному поясі: центральна і північна частини Євразії та Північної Америки.

Вона розселяється в глухих тайгових районах, тундрі і лісотундрі, широколистяних лісах. Може мешкати серед скель в гірській місцевості.

У разі необхідності перебирається на проживання в торфовища і заболочені території. Зустрічається на островах Арктиці, але погано переносить сильні морози.

Росомаха – природжений кочівник. Вона постійно перебуває в русі. Як правило, одна тварина контролює територію в 100-200 кілометрів квадратних. Здійснює обхід, переходячи з місця на місце.

звички

Росомахи відомі своєю витримкою і невтомністю. Ці якості допомагають їм в полюванні. Хижак довгий час здатний переслідувати видобуток, поки вона не вибьyoтся з сил. Живуть і полюють росомахи в поодинці. Дуже рідко влаштовують спільне полювання за великою дичиною. В цьому випадку, дві-три росомахи діють продумано і злагоджено. Коли одна переслідує звіра, інші чекають його в певному місці і несподівано нападають. Захоплену зненацька дичину спільно поїдають.

У їжі невибагливі, задовольняються будь-яким видобутком. Можуть обходитися без їжі більше 7 днів. Однак прославилися своєю ненаситністю. Тому отримали латинську назву «ненажера». Енергетичні запаси накопичуються в тілі у вигляді жирового прошарку.

Улюблена їжа – падаль. Володіє спосбностью за кілька кілометрів відчути кров пораненого звіра чи запах розкладаються залишків. Віддає перевагу поїдати тварин, убитих іншими хижаками. Але і сама росомаха прославилася, як щасливий мисливець. Зазвичай ховається на дереві в очікування підходящої видобутку. Стрибає зверху на спину і ламає хребет або перегризає артерію зубами. Більшу частину м’яса відразу з’їдає, а решту приховує про запас. Полює росомаха на різних копитних (олень, косуля, лось), диких птахів, гризунів. Влітку в пошуках яєць розоряє гнізда. Взимку ловить рибу в річці. Не гребує рослинною їжею: корінням рослин, ягодами, горіхами, грибами.

І, перш за все, росомаха виконує санітарну функцію. Підраховано, що з 10 з’їдених нею копитних тварин тільки троє здобуті самостійно. Решта – це забране у інших видобуток або падаль. Оскільки гинуть, в першу чергу, хворі особини, росомаха також наражається на небезпеку зараження. Санітари лісу самі часто помирають від інфекцій.

Активність тваринного проявляється в нічний час. Вдень росомаха рідко виходить на полювання, вважаючи за краще відсиджуватися в притулок. Звір не має постійного лігва, т. К. Весь час знаходиться в русі і надовго не затримується на одному місці. Денну лежання влаштовує в ущелинах скель, на деревах. Взимку робить поглиблення в снігу.

розмноження

Живуть відособлено. Зустрічаються на початку шлюбного періоду, навесні і на початку літа. Самці змагаються за право володіти самкою. Влаштовують смертельні бої. Пара проживає разом близько місяця. Потім самець йде, щоб повернутися ненадовго при появі малюків.

Для росомах властива т. Зв. латентна вагітність. Запліднена яйцеклітина затримується в розвитку на деякий час (від декількох тижнів до декількох місяців). Механізм розвитку ембріонів запускається у всіх самок одночасно.

Тому незважаючи на різні терміни зачаття, малюки народжуються в один і той же період (лютий-березень).

Самка мало піклується про облаштування зручного лігва. Дитинчата можуть з’явитися на світло серед купи каміння або коріння дерева. В одному посліді 2-3 малюка.

Стадії дорослішання:

  1. при народженні зовсім крихітні 70-100 г, сліпі, беззахисні. Мати активно годує їх молоком, і молодняк швидко набирає вагу;
  2. до першого місяця вони досягають вже 400 г і відкривають очі. З молочного харчування переходять на м’ясний раціон. У цей період велику допомогу надає повернувся самець. Він приносить їжу для самки. Мати скармливает малюкам напівпереварене м’ясо;
  3. до трьох місяців вони підростають і важать 3 кг. З настанням тепла самка з потомством починає вести кочовий спосіб життя. Мати навчає молодих росомах навичкам полювання;
  4. до осені дитинчата стають цілком самостійними, але продовжують жити з матір’ю до 2 років. Потім самка проганяє їх, і молодь розходиться в пошуках власної мисливської території. В цей же час вони досягають статевої зрілості.

способи самозахисту

Тварина чітко обмежує свої володіння. Самці позначають прикметні місця гостро пахне секрецією, яка виділяється періанальних залозами. Здатність розбризкувати неприємно пахне рідина, подібно скунс, ще одна з цікавих особливостей росомах.

Звірі намагаються уникати зустрічі зі злісним, дурнопахнущей ворогом. Користуючись цією перевагою, росомаха іноді настільки наглеет, що проганяє набагато більш сильних суперників від їх видобутку.

У росомах майже немає ворогів в дикій природі. Звір поводиться обережно і приховано. У разі небезпеки захищається гострими зубами і кігтями, обливає противника їдким «дезодорантом».

Відносини з людиною

Серед мисливців звір росомаха отримала репутацію пакостлівих хижака. Вона часто поїдає потрапили в капкан звірів. Поблизу від людського житла може нападати на домашніх тварин, красти їжу. Погану поведінку налаштувало проти неї людей. При будь-якому зручному випадку звіра безжалісно вбивали.

Крім того, на росомах полюють заради їх шкур. За зовнішнім виглядом вони поступаються красою іншим представникам куньего сімейства.

Цінність шкурки в її водовідштовхувальних якостях. Хутро теплий і не мерзне в зимову холоднечу. Тому коштує дорожче, ніж шкурка соболя. Багато зоопарки готові заплатити великі суми за живих особин. Росомах рідко можна побачити в неволі. Спійманий молодняк швидко адаптується до нових умов, звикає до людини, стає ручним. Проте перебуваючи в зоопарках, потомство росомахи швидко гине.

В умовах дикої природи тварина може прожити до 10 років, в неволі до 17 років.

Ссылка на основную публикацию