Тукан – птах з великим дзьобом: зовнішній вигляд, спосіб життя, відмінні риси характеру і поведінки

Вперше побачивши тукана на фото або в життя, можна мимоволі випробувати до нього почуття жалю. Навіщо, в яке покарання, природа наділила її таким величезним, гіпертрофованим дзьобом, що виглядає абсолютно непропорційно по відношенню до корпусу птиці. Однак, все не так страшно, це оманливе враження. Виявляється, що здається широким, масивним і важким дзьоб, зовсім не є таким. Наявність безлічі невидимих ??оку повітряних порожнин робить його легким майже невагомим і в той же час міцним.

До речі, з віком птиці форма дзьоба змінюється. У пташенят нижня частина виступає над верхньою. Справа в тому, що батьки, намагаючись нагодувати своїх діток, підкидають їжу вгору, і така особливість будови дзьоба допомагає пташенятам ловити корм.

Деяка схожість тукана з папугами не повинно вводити в оману. Птах належить до ряду дятлоподібних і налічує понад тридцять видів. І вимовляти вона може тільки одне слово, схоже на свою назву. Так що, можна сказати, птах сама собі придумала ім’я.

Зовнішній вигляд тукана

  • Вага тіла до 300-330 м
  • Довжина – 35-50 см.
  • Дзьоб широкий, великий, довжиною трохи менше довжини тіла, на краях щербини, з ними легше утримувати круглі плоди.
  • Забарвлення в основному чорно-білий, але окремі частини тіла райдужні.
  • Забарвлення дзьоба завжди яскравий. Переважає жовта, червона, оранжева, чорна (іноді зелена, коричнева) палітра кольорів.
  • Статура щільне, шия коротка.
  • Крила середньої довжини, ноги маленькі.

Саме яскравий, різнокольоровий дзьоб робить тукана ошатною, привабливою птахом. Набравши в інтернеті: тукани, фото і відео, кожен може переконатися в тому екзотичної унікальності, як яскравих представників мешканців тропіків.

Місця проживання

Природним місцем проживання для Туканова є Південна і Центральна Америка. Не можна сказати, що тукан – птах рідкісна, це стосується тільки вибраних з усього різноманіття видів. Багаті їжею тропічні ліси є комфортним місцем проживання для туканів, дозволяють підтримувати чисельність популяції на достатньому рівні.

Деякі види Туканова обрали місцем проживання густі ліси (але не хащі, а світлі галявини), інші вважають за краще вологе рідколісся, зустрічаються ці птахи в міських садах і парках. У містах, розташованих в ареалі цих пернатих, їх представників можна зустріти прямо на вулицях, як голуба в середній смузі Росії. Є види туканів, які ведуть кочовий спосіб життя, але їх переміщення недалекі і обмежуються перельотами в гірські райони і назад.

Спосіб життя

Птахи тукани ведуть осілий спосіб життя, вважаючи за краще не змінювати місце проживання. Цей вигляд не дуже любить літати, вважаючи за краще пересуватися короткими стрибками.

Туканів не можна назвати індивідуалістами, ці пернаті воліють триматися разом, розбиваючись по парам лише під час шлюбного періоду. Такий колективізм допомагає виживати особинам, що потрапили в біду, інша зграя не відлітає, а прагне допомогти позбутися від неприємностей своєму товаришеві, піднімаючи такий шум, що кривдник птиці воліє «накивати п’ятами».

Птахи ведуть денний спосіб життя, проявляючи активність в світлий час доби, а вночі відпочиваючи.

Основне місце проживання – гілки дерев. На землю тукани опускаються в моменти крайньої необхідності і роблять це неохоче. Птах літає важко і не може довго перебувати в повітрі.

Раціон у птиці тукана здебільшого вегетаріанський. Туканова охоче ласують горіхами, соковитими солодкими ягодами, тропічними фруктами, плодами пальм. Але іноді можуть дозволити собі харчування тваринною їжею – яйцями інших птахів, зміями, ящірками, комахами.

Голос тукана гучний, пронизливий і чути на великій відстані. У різних видів Туканова голоси відрізняються один від одного: від квакання жаби, до тявканье цуценя. І все ж у більшості з них вони співзвучні з назвою птаха. Добре виходить у тукана також голосно клацати дзьобом.

розмноження

Тукани моногамні птахи. Вибравши своїх партнерів одного разу, вони залишаються вірними один одному. Шлюбний період трапляється раз на рік. У цей час пара прагне зайняти готове гніздо, яким зазвичай служить дупло, адже своїм дзьобом спорудити нове їм буде непросто. Іноді пара поселяється в порожніх термітниках або поглибленнях в грунті. Оскільки не завжди виходить відшукати вільне відповідне житло, то трапляються і конфлікти. Іноді Туканова можуть виселити непроханих гостей з гнізда, яке вони вважають своїм, хоча зазвичай тукани – доброзичливі і спокійні птиці.

Самки відкладають від 1 до 4 яєць з біло-блискучою шкаралупою. Висиджування пташенят триває 2 тижні у дрібних видів, у великих – трохи довше, причому обоє батьків беруть участь у цьому по черзі. Іноді допомога в висиджуванні надають і інші члени колективу, з якихось причин залишилися без своєї кладки. Не залишають вони своїх підопічних і в період вигодовування. Пташенята з’являються на світ зовсім голі й сліпі, позбавлені всілякого оперення, і зовнішній вигляд дзьоба у них відрізняється від форми носа дорослих птахів. Якийсь час (зазвичай 1,5-2 місяці) пташенятам необхідно зміцніти, обзавестися пір’їнками, після чого вони під керівництвом батьків почнуть осягати зовнішній світ.

вороги

У туканами не так багато природних ворогів, але вони є. До них можна віднести деревного удава, великих хижих птахів, деяких представників сімейства котячих. Яскравий зовнішній вигляд маскує їх в різнобарв’я тропічних лісів, допомагають вижити також кмітливість, обережність і взаємовиручка. Раніше місцеве населення полювало на туканів через жирного смачного м’яса, а також пір’я та ділянок яскравої шкіри, використовуваних аборигенами в якості ритуальних прикрас. На щастя, в наш час, подібна полювання явище рідкісне, майже зійшло нанівець. Тривалість життя тукана досягає 50 років.

домашнє утримання

Характер тукана спокійний і поступливий. Птицю легко приручити, їй подобається бути в суспільстві людини. Домашнє утримання птиці вимагає досить багато місця – це повинна бути не просто клітка, а простір завбільшки з невелику кімнату.

Тукани досить рухливі і крикливі, так що людям, які мають намір завести собі такого домашнього вихованця, слід мати на увазі ці обставини, та й коштують вони досить дорого. Оскільки туканами звичний тропічний клімат, значить, слід забезпечити їм теплі і вологі умови існування і звичне харчування. Тропічні гості можуть спокійно жити разом і з іншими представниками пернатих.

Цікаві факти з життя

  1. Чи заважає великий дзьоб спати птиці? Виявляється, зовсім немає. Голова птиці легко повертається на 180 градусів. Під час сну тукан повертає шию і зручно в своєму розпорядженні свій дзьоб на спині між крил.
  2. Незвично великий дзьоб тукана і форма його мови бездоганно відповідають можливості розгризати плоди маракуй і інжиру. Крім того, часто одна з птахів, відриваючи плід з гілки, підкидає його, а інша ловить.
  3. Якщо на тукана хтось напав, то інша зграя приходить на допомогу, змушуючи кривдника ретируватися. Не залишають вони і поранену птицю, забезпечуючи їй харчування і захист від недоброзичливців, поки вона не одужає.

висновок

Тукани – птиці, несхожі на інших представників пернатих не тільки зовні. Вони нагадують дитини і за своїм характером і поведінці. Ці птахи цікаві, безпосередні і наївні, довірливі і дуже товариські.

птах тукан

Ссылка на основную публикацию