Степовий кіт – що це за вид, його відмінні риси

Степовий кіт або степова кішка – це підвид дикої лісової кішки, який з’явився близько 130 тисяч років тому задовго до появи людини. До недавнього часу вважалося, що саме степових кішок близько 10 тисяч років тому одомашнили єгиптяни. Цей вид є предком наших домашніх кішок.

Але недавні дослідження вчених показали, що єгиптяни були не першим народом, який одомашнили кішок. Вчені з’ясували, що перші кішки були одомашнені жителями місцевості, де зараз знаходиться сучасний Ізраїль, Ліван, Сирія, Ірак. Саме в цій місцевості тут мандрівний чоловік вирішив осісти і тут виникло землеробство.

Трохи історії

Цю місцевість називають колискою цивілізації. Перше поховання людини і його кішки датована приблизно 7500 роком до нашої ери. А археологічні знахідки на території Стародавнього Єгипту датуються 2000 роками до нашої ери. Тому вчені зробили висновок, що кішок Стародавнього Єгипту «подарувала» колиска цивілізації.

І не тільки Стародавнього Єгипту, але і всьому світу:

  • їх вивозили контрабандою фінікійці і продавали грекам як прекрасних мисливців на мишей і щурів;
  • в європейських країнах їх купували за величезні суми для дарів високопоставленим особам;
  • на Русі кішок теж цінували дорого.

Зовнішній вигляд

Незважаючи на те що степовій кіт є підвидом дикої лісової кішки, вони мають відмінності. Степовий кіт має менші розміри в порівнянні з дикої лісової кішкою і більш коротку шерсть. Забарвлення шерсті особин цього виду має піщаний або сіруватий відтінок. Хвіст покритий темними смугами і плямами, як і верхня частина тіла, що дозволяє степовому коту залишатися непоміченим. Ці ссавці мають високу, сильне тіло з м’язистим статурою. Середня вага близько п’яти кілограм. Лапи потужні і міцні.

Степові кішки вміють повністю втягувати кігті в подушечки лап, завдяки чому безшумно підкрадаються до здобичі. На невеликій, трохи витягнутої мордочці виділяються великі мигдалеподібні очі. Колір очей в основному янтарно-жовтий.

ареал проживання

Ареал проживання даного виду досить широкий. Незважаючи на отримане назва, степовий кіт воліє піщані передгір’я поблизу боліт і водойм. Живуть в Центральній і Середній Азії, зустрічаються в Закавказзі і Казахстані. Їх можна зустріти в Північній Індії і навіть на Середземному островах. У Росії сліди цього виду можна знайти в Астраханській області. Степові коти часто зустрічаються поблизу людських жител в пошуках мишей і щурів. Цей вид уникає засніжених місць, так як не пристосований добувати їжу і полювати в глибокому снігу. Незважаючи на свою назву, степовий кіт уникає відкритої місцевості і тримається в заростях. Чи не боїться води, при необхідності може навіть переплисти невелике озеро чи річку.

Поведінка

Степовий кіт – хижак. Він харчується мишами, щурами, ховрашками, тушканчики. Не гребує також птахами, комахами і земноводними. Завдяки гострим кігтям кіт прекрасно лазить по деревах, що дозволяє йому ласувати яйцями з пташиних гнізд. Степовий кіт полює в основному вночі і в сутінках. День проводить в норах. Полюють степові коти по-різному:

  • кіт може підкрадатися до видобутку максимально близько і нападати одним точним стрибком;
  • або вартувати свою здобич протягом довгого часу у нор, поки гризун чи не з’явиться на поверхні.

При зіткненні з більш великими хижаками степовій кіт зазвичай ховається в густих кронах дерев або рятується втечею. Якщо ж втекти не вдалося, кішка піднімає «дибки» шерсть і вигинає дугою спину, тим самим намагаючись залякати противника. Під час нападу кішка падає на спину і відбивається гострими кігтями.

Самці цього виду ведуть одиночний спосіб життя. Самці ревно охороняють свою територію від вторгнення. Самки селяться неподалік від самців і при необхідності можуть об’єднуватися з самцем для того, щоб прогнати чужинців.

З січня по березень коти і кішки зустрічаються, щоб залишити потомство. За однією самкою може доглядати кілька самців. Самка завжди вибирає найбільшого і здорового самця. Після спарювання самець не бере ніякої участі в турботі про потомство. Вагітність у степовій кішки триває близько двох місяців. У здорової самки зазвичай народжується три дитини. У молодих самок народжується зазвичай один кошеня, у зрілих кішок буває до шести кошенят. Для виведення потомства самка знаходить кинутий нору лисиці, дикобраза або борсука.

Житло степових котів влаштовано просто – це прямий хід, який закінчується тупиком через 100-150 сантиметрів. Самка розширює тупик і робить підстилку з сухої трави. Кошенята, так само, як і у домашніх кішок, народжуються безпорадними і сліпими. Материнський інстинкт у степовій кішки сильно розвинений, тому потомство вона ніколи не кидає. Перші кілька місяців вони повністю залежать від турботи кішки. Через 10-14 днів після народження у кошенят відкриваються очі і слухові канали.

Самка годує кошенят молоком близько двох місяців, потім поступово починає привчати до м’ясної їжі. Спочатку приносить кошенятам мертву здобич, потім напівживу і, врешті-решт, живу, тим самим поступово вчить потомство полювати. Через три місяці після народження дитинчата починають залишати нору і виходити на полювання разом з самкою. Протягом півроку самка піклується про потомство, потім кошенята починають самостійне життя. Через рік самки вже готові до шлюбного періоду. Самці починають розмножуватися через два роки.

характерні особливості

Як і будь-яка тварина, степовий кіт має свої особливості. Наприклад, шерсть у степових кішок густа і недовга, і, на відміну від лісових кішок, чиє хутро взимку стає довшим, у шерсті степових кішок такого властивості немає. Взимку, коли кішкам не вистачає їжі, вони можуть з’являтися поблизу людських сіл і робити набіги на домашню птицю.

Тривалість життя цих кішок в дикій природі невисока – п’ять-шість років. У зоопарках степові кішки живуть набагато довше – десять-дванадцять років. До людей цей вид належить недовірливо і зустрічей з людиною уникає. Степові коти дуже тихі тварини – навіть в місцях ними густозаселённих, почути їх непросто. Зараз популяція степових котів стрімко скорочується в зв’язку з втратою звичних для них місць проживання. Цих тварин намагаються врятувати від вимирання і зберегти їх популяцію в дикій природі. Даний вид занесений до Червоної книги.

Ссылка на основную публикацию