Степова птах дрохва: середовище проживання, зовнішній вигляд і розмноження

Степова птах дрохва: середовище проживання, зовнішній вигляд і розмноження

Степ є домом для тварин і птахів різних видів. У тому числі і для птиці великих розмірів – дрохви. Вона має дуже багато різновидів. Про них і про середовище їх проживання буде розказано в статті.

У дрохви є ще й інша назва – дудак. Вона має дуже гарну зовнішність і є однією з найяскравіших особин, що представляють фауну.

Червона книга

Птах дрохва належить:

  • до загону Журавлеподібні;
  • сімейства Дрофине.

Цей птах дуже велика. Через краси і великої ваги вона вважалася у мисливців хорошим трофеєм. Тривалий час на неї масштабно полювали, що мало не призвело до повного зникнення птиці. Але зараз дрохва занесена в Червону книгу Росії і Міжнародного охоронного природного союзу, і полювання на неї заборонена.

Види і підвиди

Види дрохви настільки різноманітні, що населяють території декількох континентів, розрізняючи між собою розміром, забарвленням, кормовими особливостями і звичками.

Одними з найпоширеніших є такі види, як:

  • Велика.
  • Мала.
  • Африканська.
  • Степова або звичайна.

Кожен з цих видів, в свою чергу, ділиться на підвиди.

Велика має чотири підвиди:

  1. Корі або гігантська.
  2. Арабська.
  3. Індійська.
  4. Австралійська.

До причини малої належать п’ять підвидів:

  1. Черногорлая.
  1. Дрофа Руппель.
  2. Бура.
  3. Блакитна.
  4. Сенегальська.

Африканський вид включає в себе чотири підвиди:

  1. Південноафриканська.
  2. Нубийская.
  3. Сомалійська.
  4. Кафрських.

Степові дрохви діляться на два підвиди:

  1. Європейська.
  2. Східносибірська.

Дрофа степова – зовнішній вигляд

Розглянемо більш докладно степових дрохв, які мешкають і на території нашої країни:

  • Це найбільша птах в фауні Росії. Має масивне статура, з широкою грудною кліткою і товстою шиєю, за будовою тіла нагадує індика.
  • Підвиди цієї породи птахів є власницями ошатного, яскравого забарвлення оперення з багатою палітрою відтінків.
  • Розмах довгих, широких і сильних крил дрохви коливається від 190 до 260 см.
  • У цього птаха дуже потужні ноги, які не мають оперення з трьома пальцями, якими вона вдало користується при переляку, розбігаючись близько 30 м, перш ніж стати на крило і полетіти.
  • Дзьоб у дрохви короткий, має сіруватий колір, очі невеликі з райдужкою чорного кольору.

Дрофа степова – відмінності

У дрохви степової є відмінності:

  1. Між підвидами – європейським і східносибірських.
  2. Між самками і самцями.

між підвидами

Тут є невеликі відмінності:

  • в забарвленні оперення;
  • в розмірі особин.

Перший підвид має світліше забарвлення і більший розмір.

Між самками і самцями

  • Самці і самки не мають відмінностей в забарвленні, тільки навесні шию самця огортає нашийник яскраво каштанового або рудого кольору. А також у нього з’являються ниткоподібні пір’я, що ростуть від основи дзьоба. Все це зберігається до кінця літа, а потім зникає.
  • Самці зовні дуже сильно відрізняються від самок своїм розміром. Самці досягають ваги від 7 до 19 кг, самки ж менше самців в два рази. Довжина тіла самців досягає 105 см, а у самки – не більше 80 см.

Середовище проживання

Про середовищі існування дрохви відомо наступне:

  • Ця степова красуня віддає перевагу місцям з багатим густий, але невисокою рослинністю: ковилові степи і луки.
  • Гніздитися воліє на рівнинах, вкрай рідко в гористій місцевості.
  • Дуже добре переносить зниження температури, але вельми чутлива до снігу і затяжний зими.
  • Раніше дрохва селилася лише в незайманих степах і напівпустелях, але зараз ареал помітно розширився, в основному, через різної діяльності людини.
  • Через втрату території проживання, причиною якої служить людина, дрохва вимушено пристосувалася до нових місць проживання – це сільськогосподарські поля, ріллі, пасовища і сінокісні ділянки.

Рослинний корм і питво

У харчуванні цей птах воліє різноманітність як в рослинних кормах, так і в кормах тваринного походження. Найчастіше це залежить від місця, де мешкає птах, пори року, статі і віку особини.

Доросла степова дрохва дуже охоче віддає перевагу приймати в їжу насіння, пагони, листя і різні рослини, наприклад,

  • осот;
  • горох;
  • гірчицю чорну;
  • конюшина;
  • козлобородник;
  • люцерну;
  • кульбаба;
  • осот;
  • пижмо;
  • турнепс;
  • еспарцет;
  • Нечуйвітер.

Дрофа намагається селитися в безпосередній близькості до водойм, так як через велику вагу потрібно досить часто поповнювати вміст води в організмі. Взимку, коли річки і озера замерзають, ці птахи їдять сніг.

тваринна їжа

Тваринна їжа дрохви відрізняється різноманітністю:

  • У раціон, що складається з тваринної їжі, входять в основному різні види комах і їх личинки, через великого поширення в «меню включаються»: коники, цвіркуни, гусениці, сарана, довгоносики, капустянки і жуки різних видів.
  • Дрофа за своєю суттю всеїдна, при першій-ліпшій можливості ловить і їсть ящірок, жаб, дощових черв’яків. Не гребує дрібними гризунами. А також поїдає яйця інших птахів, які гніздяться на землі.
  • Пташенята дрохви не можуть похвалитися таким розмаїттям раціону, як дорослі особини. Дорослі птахи вигодовують пташенят мурахами виду – Formica і їх личинками. Але і це харчування дозволяє їм отримувати достатню кількість поживних речовин, протеїнів і білка, для повноцінного розвитку.

шлюбні церемонії

  • Самці досягають статевої зрілості у віці близько п’яти років, самки раніше на рік – півтора. Щороку дрохви повертаються на одне і те ж місце гніздування. Це відбувається в середині березня або початку квітня.
  • Шлюбні церемонії проходять на токовище, де з раннього ранку самці починають показувати свою красу перед самками, супроводжуючи все це глухими криками. Потім самець вибирає самку, і відбувається спарювання.
  • Птахи вичікують, коли поверхня землі висохне, щоб після шлюбних ігор можна було відразу приступити до будівництва гнізд.

облаштування гнізда

  • Самці не беруть участі в висиджуванні і вихованні пташенят, всім цим займається самка. Після спарювання самці збираються в групи великих розмірів і йдуть до місць подальшої линьки.
  • Створення та облаштування гнізда цілком лежить на самці. За допомогою сильних лап, вона викопує поглиблення в грунті, укладаючи на дно сухе листя з травою. Пізніше навколо гнізда виростає трава, що служить хорошою маскуванням для майбутніх пташенят.
  • За один сезон робиться одна кладка, в якій два яйця і вкрай рідко – одне. Яйця за своєю формою схожі на журавлині, але трохи округлі, великого розміру, від 7 до 9 см в довжину.
  • Колір яєць може дуже сильно відрізнятися, фонова палітра варіюється від блідо-коричневого до оливкової. Яйця мають плями і цяточки темних відтінків.
  • Протягом трьох – чотирьох тижнів самка висиджує яйця, через цей термін вилуплюються оперені пташенята.
  • Через місяць пташенята важать вже від двох до трьох кілограмів і впевнено стають на крило. Незважаючи на це, пташенята залишаються разом з матір’ю до зими, у виняткових випадках до весни.

Які у дрохви вороги

  • Здавалося б, що виявити в заростях трави дрофу, яка знаходиться в гнізді, практично неможливо через її маскує забарвлення. Але на ділі це не так. Найчастіше гинуть як самі птахи, так і пташенята, і яйця, в той час, коли самка йде з гнізда в пошуках їжі.
  • Є у цих птахів природні вороги, найнебезпечніші для них це орли і орлан-білохвіст, які блискавично атакують з повітря, не залишаючи дрохви жодних шансів на порятунок.
  • Так як дрохва віддає перевагу відкритим простору для свого проживання, вона стає зручною і легкою мішенню і для наземних хижаків. Величезну небезпеку для неї представляють вовки, лисиці, борсуки та рисі.

вимирання дрохви

Причини вимирання дорослих особин, та й всього виду в цілому, пов’язані з людиною і його діяльністю:

  • Це масове полювання на дрофу в XIX і початку XX століть, особливо в країнах Східної Європи. Масштаби загибелі птиці були величезні, в результаті в деяких країнах дрохва була знищена повністю. Відновлення популяції птиці в багатьох країнах практично неможливо.
  • Збільшення сільськогосподарських площ і вдосконалення способів їх обробки, будівництво доріг, іригаційних систем і ліній електропередач призводить до знищення кладок яєць в гніздах, фактично позбавляючи дрофу потомства.
  • Сьогодні активно приймаються різні заходи не тільки для того, щоб зберегти вид, але і для того, щоб спробувати збільшити чисельність цієї прекрасної птиці в Росії і в Європейських країнах.

Ссылка на основную публикацию