Справжня велика синиця: чим харчується синиця і як виглядає синиця

Велика синиця вважається поширеною птицею сімейства синиць. Велика синиця сталася із загону горобцеподібних. Як правило, в умовах дикої природи велика синиця мешкає в різних лісах, переважно на відкритій території та вздовж берега річок та інших водойм.

Територія проживання цих птахів поширена:

  • в Європі;
  • в Азії;
  • на Близькому Сході;
  • в деяких частинах Африки.

Справжня синиця відноситься до неперелетним птахам. Мігрують вони вкрай рідко. Переліт може бути обумовлений сурой морозної зими. Як і у багатьох птахів і тварин, вид синиці поділені на підвиди. Але саме велика є найбільшим представником свого виду.

Багато людей не знають, як виглядає синиця. Розпізнати її досить просто. Відмінною рисою великої синиці є те, що її голова і шия абсолютно чорні. Щоки білі. Нижня частина тулуба має жовтий окрас. У теплу пору року, синиця воліє харчуватися виключно невеликими комахами. Взимку раціон значно зростає.

Птах синиця, на відміну від більшості пернатих, дуже добре пристосовується до впливу людини. Їх часто можна зустріти не тільки в населених пунктах, а й у мегаполісах.

Зовнішній вигляд

Птах цього виду вважається дуже активною особиною свого сімейства. На території Європи, найбільша синиця, розмір якої приблизно як у горобця, має відносно довгий хвіст. Середня вага птиці становить 17 грам. Розмах крил приблизно 24 сантиметри. У порівнянні з іншими птахами того сімейства, синиця виділяється своїм яскравим оперенням, зокрема, жовтим черевцем. Верхня частина голови виключно чорного кольору. При яскравому світлі голова синиці блищить металевим відтінком. Пір’я на крилах і хвості мають світло-блакитний відтінок.

За статевою приналежністю особин загону розпізнати вкрай складно. Самки мають більш тьмяний забарвлення свого пір’я. Голова і груди у особин жіночої статі, як правило, сіруватого кольору, а область під хвостом біліше, ніж у самців. Синиці мають різне забарвлення залежно від географічного розташування.

голосові дані

Репертуар голосистих звуків, що видаються синицею, досить великий. Існує більше 40 різних варіантів звуку, які здатні відтворювати своїм голосом ці птахи. Крім того, ці пернаті можуть чергувати звуки в одній пісні, змінюючи при цьому тембр звучання.

У дикій природі аналогічним стрекотіння наділений зяблик. Але, в порівнянні з зябликом, синиця володіє більш дзвінким голосом.

Де поширені синиці?

ареал

Цей вид заселяє всю територію Євразії, а також його можна зустріти в північній частині Африки. Єдиним місцем в Європі, де не зустрінеш синицю, є Ісландія. На території Азії не мешкає в полярних районах Сибіру.

Місце проживання

В період гніздування заселяє ліси самих різних видів, але, намагається вибрати території з листяними деревами. В Європі найчастіше птицю можна зустріти в лісах, засаджених дубами. У темних лісах практично не живе.

Дуже часто її можна зустріти в парках. Це обумовлено тим, що птахи прекрасно пристосувалися до людини. Тим більше люди підгодовують цих птахів, що сприятливо позначається на них в зимовий час, коли роздобути їжу не так вже й легко.

розмноження

Цей вид належить до моногамного типу. Більшість пар існує разом протягом декількох років. Шлюбний період припадає на час починаючи з січня і закінчуючи початком вересня. Вчені з Британії виявили, що останнім часом, птиці цього виду намагаються відкласти яйця раніше, ніж зазвичай. Це явище обумовлене глобальним потеплінням, за рахунок якого набагато раніше з’являються улюблені ласощі – гусениці. Варто відзначити, що кладка яєць безпосередньо залежить від наявності їжі.

Самець доглядає за самкою наступним чином. Він, стрибаючи з гілки на гілку, намагається привернути увагу самки своїм голосом. А також відмінна риса залицяння полягає в годуванні самцями особин жіночої роду.

Гніздяться в основному птиці в дуплах дерев. Якщо такі місця в дефіциті, то в якості житла може бути використана будь-яка нора, в тому числі мишача, а також ущелини будинків або будь-якому іншому порожньому і темному просторі.

За один сезон яйця відкладаються кілька разів. Перша кладка відбувається в квітні, друга протягом усього червня. Максимальна кладка складається з 12 яєць. Мінімум птиці відкладають 5 яєць. Варто зазначити, що кількість яєць другої кладки менше, ніж в першій.

Самки висиджують яйця протягом 14 днів. В цей час сімейство годує самець. З’явилися на світ пташенята, покриті пушком сірого кольору. Годуванням потомства займаються обоє батьків. В середньому батьки добувають близько 7 грам їжі для кожного пташеня. Після шістнадцятиденний віку пташенята здатні літати. Але протягом тижня повністю залежать від своїх батьків.

Пташенята, що з’явилися в результаті другої кладки, тримаються разом з батьками 50 днів. Середня тривалість життя близько 15 років.

живлення

У шлюбний період в основу раціону синиць входять дрібні безхребетні і різноманітні личинки. Птахи виступають свого роду захисниками природи, знищуючи величезну кількість шкідників.

Основна споживана їжа:

  • метелики;
  • гусениці;
  • різні павуки;
  • мурахи;
  • кліщі.

Для своїх пташенят батьки відловлюють виключно гусениць довжиною не більше 1 сантиметра. В осінній та зимовий періоди раціон поповнюється рослинними кормами, до яких відноситься:

  • пшениця;
  • жито;
  • овес;
  • насіння берези, горобини, липи і сосни.

Ніяких припасів птах на зиму не робить, але із задоволенням краде корм у інших птахів.

Не гидують вони поласувати падлом. Їх часто можна зустріти близько трупів великої худоби. З усього сімейства тільки велика синиця, атакуючи свою жертву, видзьобує їй мозок. До однієї з таких жертв відноситься кажан. Незважаючи на приблизно однаковий розмір, птах без особливих складнощів долає свою здобич.

Таким чином, можна зробити висновок, що, незважаючи на всю свою граціозність і красивий голос, цей пернатий є небезпечним хижаком для більшості мешканців фауни.

Ссылка на основную публикацию