Спосіб життя сірого журавля (grus): цікаві факти, особливості розмноження

Одними з найбільших і найцікавіших перелітних птахів є журавлі (від лат. Grus grus). Сірий журавель – це саме той птах, чия курликання ми чуємо навесні в період їх перельоту в теплі країни, такі як Африка, Індія, Іран, Ірак. Це саме той птах, яку оспівують в піснях і яка є головним персонажем багатьох казок.

З самого цікавого про журавлиний можна виділити наступні моменти:

  • ці птахи знаходять собі пару один раз і на все життя (нижче про це буде сказано докладніше);
  • для маскування вони вимазуються брудом;
  • кімнатна рослина герань названо в честь птиці grus grus.

Є кілька видів цих птахів, але найбільш поширені і численні – звичайні сірі журавлі. Розглянемо їх спосіб життя, особливості розмноження, цікаві факти і багато іншого.

Зовнішній вигляд

Самці і самки майже не відрізняються один від одного своєю зовнішністю. Забарвлення дорослих птахів – сірий. Лише деякі ділянки пір’я пофарбовані в білий і чорний колір. На тім’ячку пір’я відсутні. Відмінною рисою цього виду є наявність червоних шапочок на головах. До слова кажучи, саме по червоним шапочкам цей вид відрізняють від інших видів.

Основні особливості зовнішнього вигляду:

  • Нижня частина шиї, боки, задня частина голови і підборіддя мають буро-чорний колір.
  • На шиї і голові видно біла смуга, що проходить з боків до потиличної частини і по зовнішній стороні шиї.
  • Журавель – великий птах. Висота його часто досягає 115 см, але буває і менше.
  • Розмах крил до двох метрів. Вага самця близько шести кілограмів, самки – трохи менше.
  • Дзьоб великий – близько 30 см.
  • Молодий журавель має сірі пір’я з рудими кінчиками.
  • Лапи птиці пофарбовані в темний колір.
  • Сіре забарвлення цих пернатих дозволяє маскуватися в лісі від численних ворогів.

Розмноження журавлів і розвиток пташенят

Сезон розмноження журавлів починається з квітня по липень. Пара у них, як правило, утворюється ще до перельоту до місця гніздування і зимівлі. Після прибуття на місце, ці горді птахи влаштовують своєрідні журавлині танці, які представляють собою підстрибування, грюкання крилами і важливу скачущую ходу. Танці в шлюбних іграх пернатих мають головну роль, що, власне, впливає на їх розмноження і чисельність.

Місце для гнізда журавлі вибирають у води. Часто гніздяться недалеко від неї в густих заростях. Самець і самка сповіщають один одного про підходяще місце, в якому безпечно буде виводити нове потомство, протяжним голосом. Цим же звуком вони повідомляють своїй парі про небезпеку, що насувається різного роду. Таким чином захищають свою територію.

Птах починає відкладати яйця в травні. Яєць може бути кілька. Від одного, до трьох. І самець, і самка висиджують їх по черзі. Період висиджування триває 31 день. І тільки через цей час на світ з’являється нове потомство.

До пташенятам прив’язані обоє батьків, які однаково добре беруть участь в їх виходжуванні. Перші дні маленькі журавлики не сильно набирають вагу. Потім починається інтенсивне годування і лише через деякий час вони набирають вагу.

Спочатку пташенята важать приблизно 560 грам. На 16-й день життя – 800 гр, а на 26-й – 1350, і поступово досягають ваги дорослих особин.

Відразу після народження пташенята повністю покриті пухом. Пір’я на крилах і на тілі виростають на третьому місяці життя.

Коли маленькі журавлики повністю зміцніють, батьки відводять їх від гнізда в очерети і чагарники. Як тільки пташенята стають здатними до польоту і все частіше починають підніматися в небо, батьки вилітають з ними в пошуках їжі на хлібні поля, луки. На відпочинок птиці після годування повертаються назад в очерети.

На початку липня пташенята починають літати самостійно. До кінця місяця їх батьки повертаються до кочового способу життя. Напередодні осені журавлині збираються в зграї і готуються до польоту в теплі краї. На цьому сімейне життя для пташенят закінчується. Відтепер вони живуть самостійним життям.

Спосіб життя сірих журавлів

Основною особливістю способу життя сірих журавлів є те, що вони шукають свою любов один раз і на все життя. Розпадаються такі пари вкрай рідко. Іноді буває так, що самка або самець гине. Лише в цьому випадку залишилася в живих птах знаходить іншого супутника життя. Ще може утворитися інша пара в результаті невдалих спроб завести потомство.

Сірий журавель, як уже було сказано вище, після повернення на батьківщину, закликаючи самку шлюбними танцями, починає неординарно витанцьовувати в зграї. До цього потрібно додати, що такі шлюбні танці вони можуть влаштовувати навіть в повній самоті. У цей час вони дуже обережні. Тому поспостерігати за такою дивиною можна тільки здалеку. На гнездовьях птахи не влаштовують стайня скупчення, кожна пара журавлів гніздиться далеко один від одного.

Ці герої багатьох казок будують гнізда з самих різних матеріалів, але частіше з хмизу. Будують дуже швидко і недбало. Кожне таке гніздо являє собою, по суті, купу хмизу, зібраного неподалік. Усередині гнізда розташовується лоток, викладений із сухої трави.

Старі птахи сідають на свої старі, вже давно побудовані і облаштовані гнізда, в яких вони живуть кілька років. Щороку птиці їх оновлюють.

Журавлине гніздо дуже велике. Діаметр досягає одного метра. Їм потрібно велике місце, адже в гніздах меншого розміру такі великі птахи просто не помістяться.

Чим харчуються журавлі

Журавлині харчуються переважно рослинною їжею, а саме: різні ягоди, насіння рослин, сходи хлібів, пагони різних трав, хлібні зерна, особливо пшениця, горох і овес. Іноді журавлі їдять і різних комах, жуків, сарану, змій, мишей та інших дрібних гризунів.

Восени ці птахи годуються на полях. Вони не особливо розбірливі в їжі. В основному їдять хлібні зерна, але основне ласощі для них – це горох. Їжа сірого журавля в різні місяці різна. Влітку він годується жабами, дрібними комахами. У неволі журавлині харчуються хлібом, хлібними зернами і рубаним м’ясом.

Що стосується харчування журавлів, треба також зауважити, для них дуже важлива вода. Навіть важливіше твердої їжі. Вони п’ють дуже багато. Якщо поблизу немає води, птиці за нею літають багато разів на добу.

Якщо журавлині живуть в умовах вольєрного утримання, їх годують, як правило, повноцінним і різноманітним кормом. У розплідниках основним джерелом харчування журавлів є комбікорм для курей. Крім цього, птахи їдять і живий корм, рибу, сир, змішаний з пророщеним зерном, морквою і вітамінними добавками.

Чисельність і поширення

Велика частина журавлів гніздиться в Росії і Скандинавії. Сьогодні налічується близько 250 тисяч цих птахів. Однак чисельність їх неухильно скорочується внаслідок будівництва різних об’єктів, висихання боліт, розширення сільськогосподарських площ і так далі. Крім того, журавлі гинуть від пестицидів, які фермерами використовуються для захисту врожаю. Браконьєри цих пернатих якщо і відстрілюють, то в мізерній кількості. Тому цей факт не впливає на скорочення їх чисельності.

Сірі журавлі занесені в Червону книгу і знаходяться під захистом держав багатьох країн. Їх захищають закони про мігруючих перелітних і плаваючих птахів. Відстрілювати і відловлювати журавлів заборонено законами. Однак, незважаючи на всю захист і незважаючи на те, що журавлі занесені в Червону книгу, чисельність цих птахів з року в рік скорочується.

У Росії представлені два види сірих журавлів – західний і східний. Вони майже нічим не відрізняються один від одного. Кордон поширення і самостійність виду повністю не вивчена. Відомо, що межа, що розділяє ці два підвиди, проходить по Уральському хребту. Західний підвид журавлів живе в європейській Росії, а східний – в азіатській. На зиму журавель з європейської частини країни летить в Африку. А зі східної на північ Індії або в Китай. Невелика частина птахів залишається зимувати за Кавказом.

Цікаві факти

Найцікавішим фактом з життя журавлів – птахів grus grus є те, що вони обмазують своє пір’я мулом або брудом в період висиджування яєць і виходжування пташенят. Це дозволяє їм добре маскуватися і ховатися від численних хижаків.

Ще цікаво, як журавель злітає. Він, як і безліч інших птахів, починають свій зліт з плавного розбігу за вітром, все прискорюючись. Розкриває крила журавель перед самим зльотом.

Сірі журавлі з’явилися дуже давно. Ще за часів динозаврів (приблизно 40-60 млн років тому). І вже тоді ці вони були дуже шановані. Виражається це в тому, що пітекантропи – перші люди малювали цих птахів на скелях. Про це може свідчити факт, що на різних материках вчені і мандрівники зустрічали наскальні малюнки із зображенням журавлів.

Найменший журавель – беладона, найбільший – австралійський і індійський, найважчий – японський. У Вірменії журавель вважається символом країни. Тривалість життя журавлів близько 20 років в дикій природі, в неволі птахи живуть значно довше, близько 80 років, що серед птахів зустрічається вкрай рідко.

Ссылка на основную публикацию