Сніжний баран: походження та поширення виду

Сніжний баран відноситься до сімейства полорогих, самці можуть досягати маси в 150 кг, а їх голови вінчають масивні роги. Це міцне тварина, що населяють гірські хребти Західного і Східного Сибіру, ??Сахаліну і Камчатки. Популяція снігового барана не є однорідним, що пояснюється сильним антропогенним впливом. В даний час представники виду перебувають під найменшою загрозою, але їх чисельність і раніше невелика – трохи більше 100 тисяч в усьому світі.

Видові особливості будови і фізіології

Сніжний баран відрізняється від інших представників роду овець важким, міцною статурою. При довжині тіла до 190 см і висоті в холці до 120 см (у самців) маса досягається 150-160 кг. Самки значно дрібніше – жива вага рідко перевищує 70-80 кг. Крім статевого диморфізму, зміни в будові тіла мають сезонну (особливо вага тіла) і територіальну залежності (найбільшими з нині живих є представники камчатського і чукотського підвидів).

Особливості місцеперебування наклали відбиток на будову тіла – коротка шия і подовжена поперек властиві більше гірським козлам, ніж найближчим родичам (домашньої вівці, Архар, муфлон). Змінам (вкорочення) зазнали дистальні відділи кінцівок, в той же час ліктьова і стегнова кістки (пов’язані з ними м’язи і зв’язки) значно довші степових представників.

Снігові барани в літню пору покриті коротким шаром вовни. Осіння линька відбувається без істотних змін – остистий волосся продовжує активне зростання, а в вересні починає збільшуватися підшерсток. Пухової волосся і коріння остьових мають білий колір, тому до зими відбувається зміна забарвлення через обламування верхівок остевого волоса.

Особливості біології розмноження:

  • приуроченість ягненія до теплого сезону;
  • хороша розвиненість молодняку ??до моменту пологів;
  • швидке привчання ягнят до підніжного корму (можлива повна відмова від молока в 1 місяць);
  • швидкі темпи зростання;
  • низька плодючість – в більшості окотів одне дитинча;
  • статева зрілість у 2 роки;
  • тривалість гону 1-1,5 місяці.

походження виду

Все толсторог утворилися в дольодовикову епоху (більше 750 млн. Років тому). Основний ареал проживання зосереджувався в Північній Азії, обмежуючись Уральськими горами на Заході і Байкальський хребтом на півдні, також зустрічаються скам’янілості в Гімалаях. В цей же час відбулася міграція частини сніжних баранів на територію Північної Америки, де в даний час є два близьких види – толсторог і баран Далла.

Територіальна роз’єднаність сприяла утворенню підвидів сніжних баранів, але, не дивлячись на відмінності в фізіології і екстер’єрі, можливе утворення плідних гібридів, що сприяє відновленню популяції.

Найбільший з усіх представників сніжних баранів мешкав на території сучасної центральної Якутії в епоху плейстоцен. Підстави його рогів мають діаметр в поперечнику до 11 см, ширина в потилиці до 12 см, а відстань між очницями до 19 см. Цей підвид доісторичного толсторог, ймовірно, став прабатьком сучасного типу, так як він серйозно перевершував за розмірами інших предків і був найбільш близький за анатомічною будовою до сніжного барана.

Поширення і сучасна чисельність

Ареал снігового барана в нашій країні займає територію від плато Путорна до Чукотки, а на півдні обмежується 48-й паралеллю. На Півночі нерідко спостерігали сніжного барана на березі Льодовитого океану, в 19-м столітті можна було зустріти вид на остовах Тихого океану, але там він був винищений. При широкому покритті території немає однорідності популяції, що пояснюється локалізацією великих груп на схилах гірських хребтів. Розрізненість місць проживання призвела до утворення шести підвидів.

Розширення популяції можливо за рахунок переходу тварин в рівнинні і передгірні ділянки. Таке відбувалося в доісторичні часи, коли більші предки займали великі території. Зараз можна спостерігати невеликі групи Путоранский сніжних баранів в лісах Якутії, віддалених від людини.

На території Росії найбільша популяція сніжного барана зосереджена в Верхоянської гірського ланцюга. Ця гірська система розташована в Північно-Східному Сибіру між басейнами річок Индигирка і Лена. Чисельність гірських тварин тут не однорідна, на їхню популяцію сильно впливає людина – сніжний баран тут важливий промисловий вид.

Виділяється три популяції:

  • північна – 10-11 тисяч голів;
  • центральна – 10,5-11,5;
  • південна – 10,5-11,5.

Загальне поголів’я за останні 30-50 років не зазнало сильних змін. З одного боку на зниження росту популяції впливає розвинене браконьєрство і слабка робота державних служб з охорони звіра. Крім промислового полювання, баранів активно відстрілює місцеве населення. Скорочення чисельності сприяє близьке сусідство з людиною – через регіон проходить велика автомобільна магістраль.

У той же час, серйозного скорочення (а подекуди спостерігається зростання) не відбувається. Це пов’язано зі зменшенням частки оленеводства (корінні народи частіше переїжджають до міста), що сприяє зростанню ареалу дикого звіра. Починаючи з 90-х, відбулося різке скорочення геолого-розвідувати операцій в регіоні, що так само сприяло відновленню чисельності.

Вплив людини і значення барана для людей

Скорочення чисельності і ареалу проживання багато в чому пов’язано з впливом людини. І головна проблема полягає не в промислі дикого звіра, а в господарській діяльності людей: будівництво доріг, комунікацій, розвідувальні геологічні експедиції, сільське господарство. Найбільш сприйнятливі до впливу людей групи снігового барана, що мешкають в низинних регіонах.

Незаконне полювання накладає відбиток на збереження виду в Якутії і Чукотки. Тут відзначається різке скорочення деяких популяцій унаслідок незаконного відстрілу з вертольотів і снігоходів. Ситуація ускладнюється відсутністю належного контролю з боку держави – нестача персоналу єгерської служби.

Робота по збереженню виду

Відновлення чисельності сніжного барана можливо шляхом створення особливих охоронюваних природних територій – заказників, заповідників, національних парків. Справжня ситуація з парками вимагає суттєвої реорганізації їх діяльності, а також відкриття додаткових охоронних територій на Чукотці, Середньої Азії, Якутії.

Екологічні цілі та завдання:

  • оцінка сучасного стану виду;
  • визначення меж ареалів;
  • відновлення вільноживучих популяцій;
  • створення особливо охоронюваних територій.

Для збереження сніжних баранів на території Північної Азії доцільно проводити штучне розселення представників виду в місця, раніше заселені їм, але, в процесі діяльності людини та з інших причин, покинуті ними. Перспективним є завезення толсторогов на Курильські острови, де в даний час практично не представлено присутність людини. Доцільність проекту обґрунтовується перебуванням виду на даних територіях, а його зникнення зв’язується з відстрілом в 17-19-е століття.

Етапи відновлення чисельності толсторогов:

  • вибір гірських систем Далекого Сходу з визначенням найбільш вигідних вузлів, придатних для проживання виду;
  • визначення «територій-донорів» – регіонів, звідки буде проводитися вилов сніжних баранів для розселення;
  • штучне переміщення тварин в місця нової локалізації. Необхідно створити кілька груп худоби, для компенсації можливих негативних наслідків (браконьєрство);
  • робота з одомашнювання і прискореного відновлення популяції за рахунок гібридизації.

Сніжний баран в господарській діяльності людини

Значення снігового барана:

  • об’єкт промислу;
  • залучення туризму в регіони поширення;
  • гібридизація з сільськогосподарськими видами.

Через зменшення чисельності виду проводиться робота по збереженню та поступового відновлення популяції. Значний вклад внесено вітчизняними вченими, що займаються отриманням, вивченням і збереженням насіння. Так само активно проводяться досліди по виведенню гібридів снігового барана і порід одомашненої вівці.

Для отримання міжвидових гібридів використовується законсервована холодом сперма снігового барана, а в якості материнської особини зазвичай застосовувалися вівці романівської породи. Отримання приплоду супроводжується великими труднощами – значна частина маток абортіруется, ягнята значно поступаються в розвитку домашнім, що пояснюється порівняно меншим терміном вагітності домашніх і снігових овець (140-150 проти 170 днів).

Не менш важливим недоліком є ??порівняно найгірша адаптивність гібридів до людини. Одержуваний молодняк потребує постійному контакті з обслуговуючим персоналом, інакше він росте лякливим і намагається всіляко уникнути людей. Тому основна мета виведення міжвидових гібридів (отримання міцного м’ясного типу для вирощування його в важких природно-кліматичних умовах) поки знаходиться під питанням, оскільки одержуваний худобу важко контролюємо.

Промислове значення снігового баран невелика через різке скорочення його чисельності та внесення виду в список охоронюваних. Але в колишні роки толсторог активно заготовляють для отримання шкури і м’яса.

Ссылка на основную публикацию