Сніговий барс або ірбіс: де живе, чим харчується, його характер і зовнішні особливості

Ірбіс або сніговий барс – це вимираючий хижак великих розмірів, відноситься до ссавця класу і сімейства котячих. А також це тварина називається сніжним леопардом через зовнішньої схожості з цими представниками. Снігові барси дуже красиві і граціозні. Воліють самотній спосіб життя і рідко живуть групами, вибираючи важкодоступні гірські ущелини в якості свого житла.

Ірбіси – вимираючий і дуже рідкісний вид тварин. Вони занесені до Червоної книги. Через велику популярність серед браконьєрів їх чисельність значно зменшилася і тварини знаходяться на межі зникнення. На всій земній кулі налічується не більше восьми тисяч представників.

Полювання на сніжних барсів категорично заборонена і карається законодавством Російської Федерації.

зміст

  1. Де мешкає сніговий барс або ірбіс?
  2. Історія виникнення снігового леопарда.
  3. Конституція тіла і зовнішні особливості тваринного ирбис.
  4. Чим харчуються і як полюють?
  5. Особливості розмноження снігового барса і догляду за потомством.
  6. Утримання в неволі.
  7. Цікаво знати: 10 цікавих фактів про сніжного барса.

Де мешкає сніговий барс

Ірбіси воліють гірську місцевість і засніжені гірські хребти. Живуть в центральних частинах Азії. Представників сімейства котячих можна зустріти в Гімалаях, Тибеті, Памір, Монголії та ін.

Барси воліють високогірну місцевість (до шести кілометрів).

На території російських просторів снігових барсів можна зустріти в Сибіру, ??гірських хребтах Алтаю, окремих областях Байкалу і скелястих ущелинах кавказьких гір. Відсоток представників мізерно малий – від 2 до 3 від загальної кількості.

У Китаї налічується найбільша кількість снігових барсів – до 5 тис. Особин.

Історія виникнення снігового леопарда

Ірбіс перекладається з тюркської як кіт, що мешкає в снігах.

Жорж Бюффон (видатний французький учений) вперше зобразив цього хижого звіра в 1761 році. Вчений вважав, що Батьківщиною походження тваринного є Персія.

Останки тваринного були знайдені на Алтаї і заході монгольської території. Пізні знахідки були виявлені на території сучасного Пакистану. Це найдавніший хижак, який був поширений більше одного мільйона років тому.

Uncia – рід, до якого належать снігові барси. Вони є першими і останніми представниками цього роду. Це проміжний вид між родом Пантер і дрібних представників сімейства котячих.

Конституція тіла і зовнішні особливості тваринного ирбис

За зовнішності сніговий барс має ряд подібностей з леопардом. Середня вага – 40 кг, довжина тіла – від одного до півтора метрів. Хвіст у Ірбіс дуже довгий і пухнастий. Тварина характеризується сірим забарвленням світлих відтінків і плямистістю.

Тварина має шикарною густою шерстю, завдяки якій Ірбіс не страшні навіть найлютіші морози. Вона дуже довга і м’яка. Саме через високу цінності його хутра тварина і знаходиться на межі вимирання. Люди полювали на барса з метою наживи.

Конституція тіла снігового леопарда:

  • Голова невеликих розмірів пропорційна корпусу, має круглу форму.
  • Очі дуже виразні, круглі, великого розміру.
  • Зуби гострі і міцні. У Ірбіс 30 зубів.
  • Хвіст довгий і пухнастий.
  • Корпус потужний з добре розвиненою мускулатурою і широкою грудною кліткою.
  • Шерстяний покрив дуже густий і м’який.

Снігові барси не вміють гарчати як їхні родичі, а лише злегка “мурличут”.

Чим харчуються і як полюють

Харчування снігових барсів

Це хижак за своєю природою, тому харчується м’ясом інших тварин. Любить полювати вночі або в сутінках, а також на світанку. Об’єкти їх полювання:

  • Представники великої рогатої худоби і копитні тварини. Наприклад, барани, корови, гірські козли. А також олені, козулі, марали, дикі кабани та інші.
  • Тварини дрібних розмірів. Наприклад, піщухи і ховрахи.
  • Птахи. Наприклад: кеклики, фазани, улари і інші.

Ірбіси люблять урізноманітнити свій раціон рослинними продуктами харчування, особливо влітку. Зелені рослини – бажані ласощі для хижих тварин. Сніговий барс може ум’яти 2 кг м’яса за один присід.

особливості полювання

Ірбіси – відмінні мисливці, які не мають конкуренції. Можуть справлятися з тваринами, які в п’ять разів більші і масивніші снігового леопарда. Для них типова нічна одиночна полювання. Вони люблять полювати в якості розваги, а не тільки для прожитку, тому готові вистежувати відповідну жертву годинами. Коли ж ирбис готовий напасти – він робить високий стрибок зверху на об’єкт полювання.

Сніговий барс душить велика рогата худоба, нападаючи ззаду і ламаючи їм хребет, щоб знерухомити жертву. Залишки їжі ирбис не охороняє і не ховає, так як вважає за краще тільки свіже м’ясо і отримує задоволення від процесу вистежування жертви.

У снігового барса є своя недоторканна територія, на яку він нікого не підпускає, регулярно здійснюючи обходи своїх величезних володінь.

Снігові леопарди погано пересуваються по глибокому сніжному покриву, тому торують стежки і постійно пересуваються по ним.

Реальну загрозу для Ірбіс представляє тільки людина, так як саме через браконьєрів чисельність цих тварин дуже мала і вони знаходяться на межі зникнення. Барси не можуть нападати на людей і ведуть себе досить дружелюбно по відношенню до людини. Цим активно користуються люди, які вбивають снігових леопардів через їх найціннішого і рідкісного хутра.

Особливості розмноження снігового барса і догляду за потомством

Сніговий барс готовий до розмноження у віці 3-4 років і саме в цьому віці досягає статевої зрілості. Шлюбний період починається в лютому і закінчується в середині весни. Привертає особина протилежної статі за допомогою муркоче звуків. Після процесу запліднення самець залишає свою кохану.

Самка підходить до процесу народження дитинчат на світло дуже грунтовно: прискіпливо вибирає затишне й комфортне містечко, де і буде виробляти своє потомство; займається утепленням місця для пологів, вириваючи свою шерсть і підстилаючи для майбутніх дитинчат. Період вагітності триває не більше 3,5 місяців з дня запліднення самцем.

Молода мати сама виховує своїх дитинчат і ставить їх на ноги, добуваючи їжу і захищаючи своє потомство. Виховний процес повністю покладено на материнські плечі, тому самкам доводиться нелегко. Дитинча народжується маленьким (зростання не більше 30 см і вага до 500 грам) і беззахисним, тому вижити йому досить складно. З’являється на світ сліпим, очі відкриваються тільки через тиждень з дня народження.

Самка вигодовує своє потомство молоком тільки кілька місяців. А далі вже починається процес навчання полювати. Самка нападає на жертву, а маленькі барси уважно стежать за її рухами і слухають кожному жесту. Маленькі ірбіси дуже грайливі і схильні до бійок між один одним. До двох років молодий барс стає самостійним і незалежним, тому найчастіше залишає своє сімейство саме в цьому віці і переходить до одиночного способу життя.

Тривалість життя середньостатистичного барса варіюється від 10 до 14 років. У неволі ірбіси можуть прожити набагато довше – до 21 років.

Утримання в неволі

Ці заходи застосовуються для збереження і розмноження тваринного, а також для збільшення їх років життя. Приручаються ірбіси з великими труднощами, адже вони по своїй натурі дуже волелюбні. Однак, представники, які народилися в неволі, більш податливі до процесу дресирування і живлять щиру симпатію до людини.

У зоопарках на території Російської Федерації налічується всього лише 27 представників цих тварин, а в світових зоопарках – не більше 2 тис.

Сніговий барс вимагає вільного і добре освітленого простору, тому висота вольєра, в якому міститься ирбис, може досягати 6 метрів. Потрібно створити максимально природні умови для забезпечення комфортного існування цих хижаків.

Годують барсів один раз в день. Харчування складається з м’ясних продуктів і живих тварин дрібних порід (щурів, мишей, кроликів, курчат). А також збагачують раціон за допомогою вітамінно-мінеральних комплексних добавок.

Цікаво знати: 10 цікавих фактів про сніжного барса

  1. Ірбіс притаманний дуже довгий хвіст, завдяки якому вони балансують під час стрибка на жертву.
  2. Шість метрів – такий гігантський стрибок можуть зробити ці хижі тварини, полюючи дичину. І це ще не межа. Максимальний стрибок досягає 15 метрів.
  3. Ірбіси занесені в Червону книгу.
  4. Снігові леопарди – єдині представники сімейства котячих, які можуть виживати в таких несприятливих кліматичних умовах.
  5. Ірбіс є символом Татарстану і Хакасії. Зображено на гербі цих республік.
  6. Навіть подушечки лап тварини покриває густа і тепла шерсть.
  7. Забарвлення сприяє маскуванню тваринного серед скелястої і гірській місцевості.
  8. Снігові леопарди не виявляють агресії по відношенню до людей і не нападають на них.
  9. Побачити снігового барса вдається лише обраним, він дуже скритний.
  10. Хвіст Ірбіс також допомагає їм зігрітися в люті морози – вони обмотуються їм і зберігають тепло. Самка зігріває своїх дитинчат також за допомогою хвоста.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.