Скільки важить лев і яким чином може полювати в різних регіонах проживання

Навіть наймолодші жителі планети Земля напевно чули про легендарних тварин, яких називають «царем звірів». Звичайно ж, це леви, які стали уособленням спритності, сили і благородства. На превеликий жаль, кілька видів цих граціозних тварин вже вимерли, але залишилися дійсно викликають непідробне захоплення.

Будучи корінним мешканцем Африканського континенту, ці особи переконували диким аборигенам повагу і страх, що цілком зрозуміло. Саме корінні африканці назвали левів «дикими кішками».

Як виглядає лев

Легендарне тварина є ссавцем і відноситься до сімейства котячих, роду пантер. Лев дійсно є великою кішкою типу хордових і відноситься до розряду хижаків. Щоб найбільш точно охарактеризувати зовнішній вигляд тварини, слід зазначити наступне:

  1. Довжина тулуба хижака може досягати 2.5 метра при масі більше 250 кілограм. Такі характеристики виводять лева на друге місце після тигра.
  2. Кігті можуть бути в межах 7 сантиметрів і є грізною зброєю.
  3. Голова звіра досить велика з невеликими вухами. Однак слух у хижака просто чудовий.
  4. Особливою «гордістю» лева є зуби. Цей важливий елемент тіла може досягати 8 сантиметрів завдовжки. Всього у лева 30 зубів.
  5. Невеликі, але жорсткі вуса забезпечують кішок прекрасним нюхом, здатним чути запах видобутку на дуже пристойній відстані.

Не можна не відзначити «фішку», що надає хижакові красу і граціозність – гриву. Таким подарунком природи володіють тільки самці, які більше самок в холці і за вагою. Залежно від виду, грива може мати різну форму і ступінь густоти. Є деякі види, де грива є не тільки в області голови та шиї, а й на животі. Дорослий самець може мати гривою, де довжина ворсу сягає понад 30 сантиметрів.

Тут важливо відзначити особливості мови хижака, який дуже жорсткий, що допомагає тварині не тільки відмінно справлятися з грубою їжею, а й стежити за шерстю, а також позбавлятися від всіляких комах. Треба відзначити, що шкіра лева не відрізняється особливою товщиною і величезна кількість комах зграями «нападають» на хижака, представляючи часто велику проблему для «царя звірів».

характеристики видів

На день сьогоднішній, налічується вісім основних видів левів, кожен з яких, має свої особливості, ареал і відмінні звички. Залежно від навколишнього середовища, в якій знаходиться хижак, формуються манери тварини, методи полювання і розмноження. Опис видів можна почати з найбільших тварин:

  1. Азіатський (перський) лев – один з найбільших видів, довжина якого досягає майже трьох метрів, а вага 200 кілограмів. Самки трохи нижче і легше. Основний ареал – Гірський заповідник в Індії, де налічується понад 500 особин.
  2. Берберійські – найбільш великий вид левів, які до кінця XX століття жили на всій території Африки. Така особина могла досягати 300 кілограм і до трьох метрів в довжину. Чистокровні берберійські леви були знищені людиною. На даний момент, в неволі можна побачити змішаних нащадків легендарного виду.
  3. Сенегальський хижак – найчастіше зустрічається в західних областях Африки. Така особина може важити більше 200 кілограм. Льва відрізняє кілька «нестандартна» форма черепа і дуже коротка грива у самців. Тварина, в більшості випадків, має світліше забарвлення.
  4. Североконголезская кішка – мешкає в північно-східних саванах Конго і відрізняється формою гриви у самців, яка «зачесане» кілька назад. За характеристиками хижак не відрізняється від інших видів. Треба сказати, що популяція цих левів різко скорочується.
  5. Масайскіе лева можна зустріти на території східних африканських держав. Треба сказати, що це підвид, що відрізняється досить довгими кінцівками. Вага такого хижака може досягати 230 кілограм, а висота в холці – більше метра.
  6. Трансваальский хижак водиться на півдні Африки і в пустелі Калахарі. Особливістю виду є темна, густа грива і значні розміри: вага – понад 250 кг, а довжина окремих особин може досягати більше 3 метрів.
  7. Капській лев був винищений ще в XIX столітті і відрізнявся темними кінчиками вух. Крім того, грива покривала тіло тварини не тільки в області голови та шиї, а й в районі плечей.
  8. Катангского велика кішка мешкає на території західних африканських держав і є вимираючим видом. Хижака відрізняє пристойна висота в холці – більше 1.2 метра і пристойний вага – понад 250 кг.

Буде несправедливим не сказати про білих левів, які є не окремим видом, а наслідком хвороби, що носить назву – лейкізм. У природі таким особинам було б вкрай важко вижити, тому їх можна зустріти тільки в неволі або в національному парку Крюгер.

Серед аборигенів водяться легенди про існування чорного лева. Однак, вченими був зафіксований випадок, коли хижак був пофарбований в темно-коричневий колір. Такі поодинокі випадки є наслідком змішування. Що стосується чорного лева, то факт його існування не доведено і як і раніше залишається лише легендою.

Як полюють леви

Як і слід хижакові, леви обожнюють м’ясо, яке і є основним раціоном тварин. Щоб відповісти на питання, скільки важить лев, потрібно собі уявити, що хижак в стані з’їдати до 10 кг м’яса на добу. Звідси і цілком значні «вагові категорії» видів – від 200 до 300 кг.

Основною здобиччю лева є фактично всі тварини, які не в змозі протистояти потужному хижакові. У різних регіонах великі кішки харчуються і полюють по-різному:

  1. Хижаки на території Азії і Індії більше воліють кабанів і оленів. Однак не гребують навіть такий «дрібницею», як зайці.
  2. Африканські леви «люблять» більш великих особин, таких як антилопи, буйволи, зебри і жирафи.
  3. Великий хижак не гребує хворими або слабкими тваринами, навіть в тому випадку, якщо це гепард або леопард.

У природі важко знайти тварин, які в змозі протистояти великим і спритним хижакам. Навіть великий буйвол не в змозі що-небудь зробити, якщо полює зграя левів. Дати відсіч леву-одиночці може великий крокодил, дорослий буйвол і невелика зграя гієн.

Дуже цікавим є факт, що дорослі самці вкрай рідко полюють, надаючи таку «честь» самкам. Однак в разі потреби, на полювання виходять всі члени сімейства. У більшості випадків, на полюванні можна зустріти самців-одинаків. «Сімейні» леви більше бездіяльно лежать в тінистому місці, чекаючи результатів полювання.

Не менш цікавим є і такий факт, що видобуток поїдають спочатку дорослі самці, потім самки, а залишки дістаються дитинчат. Таке правило діє настільки сильно, що найчастіше самки на полюванні потайки самостійно поїдають невелику здобич, у великій таємниці від самців.

Розмноження і спосіб життя

Життя левів проходить в невеликих «сім’ях» – прайдах, які налічують не більше десяти особин. Як правило, в число зграї входить не більше 5-6 самок, один-два дорослих самця і дитинчата. При цьому два самця можуть мирно переносити один одного в одному прайді тільки в тому випадку, якщо вони є братами. Інших молодих самців виганяють зі зграї, надаючи можливість вступити в інший прайд або створити власний.

У великих хижаків немає певного шлюбного періоду, як у більшості інших тварин. Леви розмножуються круглий рік і відбувається це наступним чином:

  1. Після запеклих боїв між самцями залишається найсильніший, який і злучається з самкою.
  2. У період вагітності, який триває 110 днів, самка не бере участі в полюванні, а перед пологами залишає прайд, йдучи в затишне місце.
  3. Найчастіше, народжується 2-4 сліпих левеняти вагою до 2 кг, які прозрівають лише на 7-10 день.
  4. Годування потомства може тривати більше півроку.
  5. Приблизно з двомісячного віку маленькі кошенята залучаються до полювання і поступово звикають до м’ясної їжі.

Важливо відзначити, що левиця вкрай педантично ставиться до потомства, систематично змінюючи місця, щоб левенята не стали здобиччю хижаків. Основним ворогом молодих левенят є гієни, леопарди і гепарди.

Незважаючи на таке почесне звання, як «цар звірів», нинішня популяція левів різко скорочується і багато видів вже можна зустріти лише в неволі або в спеціалізованих резерватах. Фактично не маючи природних ворогів, чудові великі кішки стають жертвами браконьєрів і ненаситних мисливців, які безжалісно вбивають хижаків тільки заради власного задоволення.

Дуже важливо зберегти таке чудо природи, як лев, який завжди захоплював людини і хвилював його уяву своєю природною силою і красою!

Ссылка на основную публикацию