Сірий хом’ячок (фото)

Сірий хом’ячок (Cricetulus migratorius) відноситься до роду сірих хом’ячків сімейства Хомякова, загін гризунів.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла тварини коливається від 9 до 13 см. Хвіст майже голий, короткий, до 4 см.
Описи забарвлення сірого хом’ячка різняться в залежності від місця проживання, це пояснюється його маскувальною функцією. Пухнастий хутро зустрічається від світло-до темно-сірого. Низ тіла завжди світлий, палевий. Вуха невеликі, округлі, світла облямівка відсутня. Лапи покриті шерстю до яскраво виражених мозолів. Чорні очі і защічні мішки гризуна відрізняються порівняно великими розмірами.

Місця проживання

Вид частіше селиться в рівнинних і гірських степах, напівпустелях, але іноді вибирає місцем проживання і агроландшафту польового типу. На території Росії в ареал проживання входить південь європейської частини країни, південь Західного Сибіру і Кавказ.

Спосіб життя

Сірий хом’ячок веде нічний спосіб життя, іноді буває активний і вдень. У пошуках їжі йому доводиться багато рухатися, але він рідко відходить від будинку на великі відстані. Зазвичай це 200-300 метрів. Однак досвідченим шляхом з’ясували, що навіть перебуваючи на відстані 700 метрів від житла, сірий хом’як без зусиль знайде дорогу додому.

Нору гризун риє рідко, вважаючи за краще займати кинуті житла кротів, мишей, щурів або ховрахів. Іноді зустрічається в природних притулках (порожнечі в скелях або розсипах каменів). В іншому ж випадку сам робить нору, що йде вниз під кутом на 30-40 см. Крім гніздового відсіку в норі завжди є ще й сховище для корму – комора.
У холодну пору року звір може впадати в неглибоку сплячку (більшою мірою це властиво для хом’яків, що мешкають на півночі або в гірських районах), але часто його помічають на поверхні і при низьких температурах.

Розмножуються хом’ячок з квітня по вересень, в цей період зростає денна активність тварин. Вагітність триває від 15 до 20 днів, і за сезон самка може принести 3 посліду по 5-10 дитинчат в кожному. Молодняк розселяється у віці до 4 тижнів.

На чисельність впливає кількість опадів в період розмноження: вона збільшується в посушливі роки, але все одно залишається порівняно невисокою. Сірий хом’як віддає перевагу усамітнення, великі скупчення особин цього виду утворюються вкрай рідко. Природними ворогами є хижі птахи (лунь, сова) і ссавці (лисиця, тхір, горностай). Також на чисельність може впливати застосування пестицидів і неорганічних добрив.

Звірятко невибагливий в харчуванні – всеїдний. Перевагу віддає зернового корму, незрілим насінню і суцвіттям злаків.

Іноді звір може поїдати ніжні частини зелених рослин, але грубу їжу, подібну дикої траві, не вживає, на відміну від спорідненої йому полівки. Охоче ??сірий хом’ячок їсть жуків, черв’яків, равликів, гусениць, мурах, личинок комах.

Заходи охорони виду

Ареал мешкання тварин дуже широкий, однак популяція тварин нечисленна. Якщо півстоліття тому звір був дуже поширений в степу, то зараз зустрічається вкрай рідко. Точних даних про чисельність немає.

У багатьох областях Росії сірий хом’ячок занесений в регіональну Червону книгу.
Регіони, які привласнили увазі III категорію (рідкісний, нечисленний, маловивчений вид): Липецька, Самарська, Тульська, Рязанська, Челябінська область.

Умови утримання

У неволі порода невибаглива, умови утримання практично не відрізняються від рекомендацій для золотистого хом’яка. Незважаючи на те, що в природі сірий хом’ячок харчується різноманітними насінням і тваринним кормом, в домашніх умовах перевагу краще віддати готової кормової суміші для гризунів. Це забезпечить збалансоване харчування. У просторій клітці має бути встановлено колесо для бігу, поїлка і маленький будиночок. Поступово тварина звикає до свого господаря, починає дізнаватися його обличчя і руки. У рідкісних випадках сірий хом’ячок навіть здатний запам’ятати своє ім’я та приходити на поклик. Цей чарівний великоокий звір може стати домашнім улюбленцем для всієї родини, якщо задовольняти його скромні потреби і приділяти трохи уваги і турботи.

Ссылка на основную публикацию