Шпак звичайний: як виглядає, що їсть, куди летить зимувати

Ну хто, як не шпак, може так імітувати всілякі звуки? Деякі очевидці стверджували, що з пролітають повз зграй птахів чули навіть нявкання кішок. І це є лише малою частиною пародійного дару шпака.

Варто більш детально познайомитися з птахом шпаком, дізнатися, що їдять шпаки, а також є ці птахи перелітними чи ні.

Як виглядає шпак?

Цих птахів дуже часто порівнюють з чорним дроздом. Схожість тут простежується в розмірі, в темному оперенні і в забарвленні дзьоба. Однак шпака від дрозда можна легко відрізнити за його короткому хвосту, по тілу в дрібних і світлих цятками і по його вмінню бігати по землі. У весняний період світлий крап більше проглядається у самок, але до настання осені ці плями стираються через линьки.

Дзьоб у звичайних шпаків середньої довжини і досить гострий, злегка зігнутий донизу. Під час шлюбного періоду дзьоб набуває жовтого відтінку, в решту часу – чорний. Поки пташенята шпаків не досягнули статевого дозрівання, їх дзьоб буро-чорного кольору. Пташенят, які не досягли статевого дозрівання, також видає бурий відтінок оперення, закруглені крила і світле горло.

Розмір звичайного шпака, як правило, становить 22 см, а вага – 75 гр. Розмах крил у звичайного шпака дорівнює 39 см. Корпус у особин масивний, спирається на червоно-коричневі лапки. Голова пропорційна, округлої форми. Хвіст у звичайних шпаків вельми короткий, його довжина становить 6 7 см.

Існує кілька географічних підвидів шпаків, які відрізняються між собою відтінками металевих пір’я. Наприклад, пір’я у європейських шпаків відливаю зеленим і фіолетовим відтінком, у інших підвидів спина, груди і задня частина шиї відливають синім і бронзовим відтінком.

ареал

Ці птахи живуть практично скрізь за винятком Центральної і Південної Америки. Завдяки діям людини, шпаки заселили Нову Зеландію, Австралію, Південно-Західну Африку і Північну Америку.

У США птахів теж намагалися укоренити кілька разів. Найбільше результатів принесла спроба, яка була зроблена в 1891 році. Тоді птахів випустили на волю в Центральному парку Нью-Йорка. Велика частина шпаків тоді загинула. Незважаючи на це, що залишилися особини почали поступово «захоплювати» континент, починаючи від Південної Канади і закінчуючи Флоридою.

В Євразії шпаками були окуповані величезні площі від Ісландії до:

  • Північній Іспанії;
  • Югославії;
  • Італії;
  • Південній Франції;
  • Північній Греції;
  • Туреччини;
  • Північно-Західної Індії;
  • Північного Ірану;
  • Північного Іраку;
  • Афганістану;
  • Пакистану.

Якась частина пернатих не покидає своїх обжитих ділянок. До таких відносяться птиці, які проживають на південній і західній частині Європи. Інші ж, які живуть в східній і північній частині Європи, завжди відлітають на зиму у вирій.

Звичайні шпаки є не особливо вимогливими до місця свого проживання, але ніколи не селяться в горах. Найбільше воліють рівнини з солончаками, болота, степи або окультурені ландшафти. Воліють шпаки селитися ближче до полів і недалеко від людей, які забезпечують пернатих кормовою базою.

Як живуть шпаки?

Найважчим є життя у перелітних шпаків, які повертаються на батьківщину в квітні з настанням потепління. Буває, що в цьому місяці випадає сніг, який відганяє птахів південніше. Особи, які не встигають откочевать, просто гинуть.

Першими на батьківщину повертаються самці. Самки прилітають трохи пізніше, коли їхні обранці вже вибрали місця для гніздування. Птахи охоче селяться в шпаківні і дуплах. Тут вони починають відточувати свої вокальні дані і не забувають побитися з сусідами.

Самці витягають голову вгору, широко відкривають дзьоб і тремтять крилами. Не завжди з їх горла можна почути гармонійні звуки: часто пернаті неприємно верещать і вищать. Буває, що шпаки імітують голос якоїсь субтропічній птиці, але частіше за все вони наслідують наступним птахам:

  • іволга;
  • жайворонком;
  • сойкам;
  • дроздам;
  • очеретянки;
  • перепелам;
  • варакушкі;
  • ластівкам;
  • Півня і курям;
  • Качкам і багатьом іншим.

Як вже говорилося раніше, шпаки можуть наслідувати не тільки птахам, але і іншим тваринам і навіть предметів. Вони можуть імітувати собачий гавкіт, котяче нявкання, квакання жаби, скрип воза і стукіт друкарської машинки.

Звичайні шпаки – не особливо доброзичливі птиці. Вони швидко вплутуються в бійку з іншими пернатими, якщо на кону стоїть непогана ділянка для гніздування. Наприклад, одного разу в США шпаки вигнали з насиджених місць червоноголових дятлів. На території Європи ці пернаті постійно б’ються з зеленими дятлами і сизоворонка.

Шпаки дуже комунікабельні особини, тому завжди групуються в зграї і селяться близько розташованих колоніями. Літають теж групами з декількох тисяч птахів, які ширяють синхронно, повертають і заходять на посадку.

Ночують пернаті теж групами, найчастіше на гілках дерев. На зимівниках зграя ночують птахів може досягати кілька мільйонів особин.

міграція шпаків

Чим північніше або на схід живуть шпаки, тим більша ймовірність того, що птахам доведеться іммігрувати. Наприклад, практично всі мешканці Англії та Ірландії відлітають на південь. З Бельгії іммігрує половина шпаків. 1/5 частина птахів, що мешкають в Голландії проводять зиму тут же, решта вирушають зимувати на 500 км південніше – найчастіше в Бельгію і Північну Францію.

Перша партія шпаків, як правило, відправляється на південь на початку осені після завершення осінньої линьки. Самий пік міграції припадає на середину осені, а закінчується до листопада. Швидше за все іммігрують самотні особи. Вони стартують вже на початку липня.

Що стосується Чехії, Німеччини та Словаччини, то тут тільки 8% птахів відлітають на зиму у вирій. У Швейцарії цей показник ще менше і становить всього 2%.

Шпаки, які живуть в Східній Польщі, на півночі Скандинавії, на півночі України і Росії, є перелітними. Зимують вони, як правило, на півдні Європи, в Індії або в північно-західній частині Африки. При перельотах ці пернаті долають відстань у 1-2 тисячі кілометрів.

Назад частину птахів повертається на світанку – в лютому або березні, коли земля ще покрита снігом. В кінці квітня – початку травня прилітають на батьківщину ті, які живуть в північних регіонах.

Тривалість життя

Середня тривалість життя цих пернатих підтверджена документально. Ці дані надані орнітологами Анатолієм Шаповалом і Володимиром Паєвським, які вивчали шпаків в Калінінградській області на одній з біологічних станцій. За цими даними, середня тривалість життя звичайних шпаків становить 12 років.

Чим харчуються шпаки?

Така тривалість життя пояснюється всеїдністю пернатих. Птахи їдять як рослинну (дуже люблять шпак), так і насичену протеїном їжу, яка складається з:

  • Дощових черв’яків;
  • равликів;
  • Личинок комах;
  • коників;
  • гусениць;
  • метеликів;
  • симфо;
  • Павуків.

Зграя шпаків здатна розорити цілі зернові поля і виноградники. Вони завдають чималої шкоди дачникам, поїдаючи ягоди в садах, а також плоди або насіння з фруктових дерев.

розмноження

Шпаки, які зимують на батьківщині, приступають до спаровування з настанням весни, а мігруючі – відразу після прильоту. Тривалість шлюбного періоду залежить від погодних умов і наявності корму.

Гнізда пари роблять в шпаківні або дуплах дерев, а також в фундаменті житла більш великих пернатих. Коли шпак вибрав місце, він привертає самку своїм співом.

Гніздо облаштовують і самець, і самка, розшукуючи стебла, корінці, гілочки, листя, шерсть тварин і пір’я птахів. Шпаки – полігамні особини, вони можуть відразу зачаровувати кілька самок. У кладці, як правило, 4-7 яєць. Інкубаційний період триває майже 2 тижні. У цей час самець може іноді змінити самку, яка невідлучно сидить на яйцях.

Дізнатися, що пташенята з’явилися на світло, можна по шкаралупі під гніздом. Батьки пташенят майже не відпочивають. Вранці і ввечері вони шукають їжу для свого потомства. Заради того, щоб знайти їжу для пташенят, батьки відлучаються по кілька десятків разів за день.

Спочатку раціон складається тільки з м’якого корму. Трохи пізніше в хід йдуть коники, гусениці, жуки або равлики. Через 3 тижні пташенята можуть вже самостійно вилітати з гнізда.

Відносини з людиною

Між шпаком і людиною складаються вельми неоднозначні відносини з кількох причин:

  • Шпаки витісняють місцевих птахів;
  • Великі зграї пернатих заважають роботі і безпеки польотів в аеропортах;
  • Пернаті завдають чималої шкоди сільськогосподарської діяльності;
  • Птахи є переносниками небезпечних захворювань.

Паралельно з цим можна відзначити, що ці пернаті активно знищують шкідників:

  • сарану;
  • гусениць;
  • слимаків;
  • Жуков;
  • мух;
  • оводів;
  • Гедзів.

Адже не дарма людина навчилася майструвати шпаківні. Так він приваблює птахів на свої городи і дачні ділянки.

Ссылка на основную публикацию