Що з себе являє тварина слепиш звичайний і з чим його їдять?

Сліпець звичайний (підродина Spalacinae), один з восьми видів риючих гризунів, що мешкають в східному Середземноморському та Чорноморському регіонах. Серед кількох гризунів, які називаються «Сліпець» (див. Zokor), слепиш звичайний є одним з найбільш цікавих за формою, мають скошене, циліндричне тіло, короткі кінцівки і виступаючі ріжучі зуби. Ноги і кігті дивно малі для такого вузькоспеціалізованого тіла.

опис тварини

Слепиши здаються безокими і глухими як кріт, оскільки функціонують залишки цих частин тіла покриті хутром і тому не видно. Крихітні очі сховані під шкірою, а зовнішні вуха зводяться до невеликих складкам. Сенсорні щетинки, що тягнуться назад від сплющенного, м’якого носа до очей, надають голові коленовідную клиноподібну форму. Подібно очам і вухам, частина залишку хвоста не видно зовні.

Слепиши середнього розміру, від 100 до 570 грамів (3,5 унцій до 1,3 фунта), з довжинами від 13 до 35 см (від 5,1 до 13,8 дюйма). Щільний м’яке хутро може бути блідим до червонувато-коричневого або сірого кольору на верхніх частинах; Нижні частини сіруваті або коричневі. Передня частина голови зазвичай блідіше спини і може мати білі або жовті смуги, які можуть сягати по боках голови або стікати по середині від носа до чола.

Територіально-відособлених і самотній Сліпак звичайний, викопує мережу нір, копаючи своїми різцями, підштовхуючи ослаблену грунт під животом з передньої частини, а потім б’ючи позаду себе задніми лапами. Коли накопичено достатню кількість грунту, він як і кріт повертається, щоб упакувати на стінку туннеляс його жорсткої мордою і використовує свою голову для бульдозерованія зайвого сміття через тунель і на поверхню. Результуючі насипу вказують тунелі на 10-25 см під землею, в яких гризун шукає їжу.

Як і у крота, раціон складається в основному з коренів, бульб і цибулин, але іноді тварина з’являється вночі, щоб годуватися насінням і зеленими частинами рослини. В тунелях вертикальні проходи з’єднують дрібні нори в більш глибокі коридори, де побудовані окремі камери для гніздування, зберігання продуктів харчування і екскрементів.

Під час мокрої осені і зими самки будують великі кургани, що містять камери, де відбувається спарювання, і молоді виховуються. Як і кріт, слепиш вагітність займає близько місяця, а розмір посліду – від одного до п’яти.

Звичайний слепиш – це Дивакувате істота, яке ні кріт, ні пацюк. Сліпець-це гризун, який тісно пов’язаний з дикобразами і морськими свинками. Це незвичайна тварина живе в Східній Африці. Він може бути знайдений в Кенії, Ефіопії і Сомалі. Сліпець живе в посушливих районах і пустелях. Звичайний слепиш живе в південно-східній Європі, Туреччині, на Близькому Сході і в східній частині Північної Африки біля берегів Середземного моря. Деякі види також простягаються на схід до Каспійського моря.

Житла страждають від людей (на даний момент), і їх населення, що раніше вважалося великим і стабільним, в дикій природі зменшується. Поки що слепиши не в списку зникаючих видів тварин. Ці гризуни, вважають за краще піщані або суглинні грунту степів, схилів, ліси, луки, пасовища, сади і культивовані поля в районах, які отримують не менше 10 см річних опадів.

Еволюційна історія слепишей в Середземномор’ї представлена ???? скам’янілостями, що тягнуться від 17 до 19 мільйонів років до епохи раннього міоцену (23,8 мільйона до 16,4 мільйона років тому).

Цікаві факти

  • слепиш може досягати від 3 до 3,5 сантиметрів в довжину і від 1,2 до 2,8 унції ваги.
  • зморщена рожева шкіра голих слепишей покрита всього близько 100 волосками на голові і хвості. Ці волоски функціонують як сенсорний орган, який полегшує орієнтацію в темряві підземелля
  • у слепиша різці ростуть протягом всього життя. Різці можуть самостійно рухатися і діяти, як палички.
  • мають маленькі очі і поганий зір, але у них відмінний нюх, слух і дотик.
  • живуть в мережі складних підземних тунелів, які простягаються від 2 до 3 миль в довжину.
  • Нори мають окремі камери, які використовуються для їжі, догляду, зберігання їжі та ліквідації відходів (туалети).
  • слепиши споживають коріння, бульби і кореневища, які забезпечують поживні речовини і воду.
  • на відміну від крота, ці унікальні жіваотние, утворюють колонії від 20 до 300 особин. Вони живуть в організованому суспільстві з усталеною ієрархією (як мурашки).
  • Кожна колонія має своїх власних королев, працівників і охоронців.
  • Члени колонії можуть пізнавати один одного за запахом. Вони загрузли в фекаліях, що зберігаються в колективному “туалеті” і мають той же запах тіла.
  • слепиши борються проти непроханих гостей і хижаків (наприклад, змії). У разі небезпеки, охоронці формують оборонну стіну, яка зроблена з складених тіл і висталяют свої великі передні зуби. Тварина боїться таких стін. Вони будуть подаватьсігнали тривоги, щоб повідомити іншим членам групи про майбутню небезпеку.
  • королева злучається з декількома самцями і виробляє потомство пару раз на рік. Коли вона помре, самки влаштовують бої за цю престижну посаду.
  • королева може народити велику кількість дітей (до 27). Вона буде доглядати за ними протягом першого місяця їх життя. Після кількох місяців, малолітки отримають свої нові обов’язки, і вони стануть активною частиною колонії.
  • сліпець може прожити більш ніж 20 років в дикій природі. Ці тварини дуже корисні і навіть стійкі до раку.

Крихітне тварина активно працює цілий рік. Він живе в основному під землею або глибоко в печері, яку він риє. Крім використання різців для разгризанія їжі, коренів і бульб, зуби постійно ростуть і потрібно їх шліфувати, щоб вони були гострі і функціональні.

Сліпець звичайний в СНД

Види слепиша в СНД.

  • звичайний сліпець – Spalacinae
  • слепиш буковинський – Spalax graecus

Звичайний сліпець – Spalacinae

У своєму роді звичайний сліпець, як вважають, фактичний заповнює територію, яка складає менше 2000 квадратних кілометрів. Передбачається, що в районі його зникнення в Чечні, причиною є громадянська війна, котороая видворила тварина з середовища обітанія.Он страждає, також, в інших місцях, де на його ареал зазіхають за рахунок надмірного випасу худоби, розорювання, зрошення та збільшення засоленості ґрунту. У Дагестані вважається, що популяція знизиться приблизно до 10000 особин.

Сліпець буковинський – Spalax graecus

Повна наукова назва виду: Spalax graecus Nehring, 1898. Інші назви виду: слепиш грецький. Один з 5 сучасних видів роду, один з чотирьох видів роду в фауні України (Топачевський 1969).

Біологічна характеристика. Типові біотопи – ділянки залишкових цілинних земель, пасовища, сінокоси, схили ярів і узлісся, а також узбіччя польових доріг, полезахисні лісосмуги, присадибні ділянки і поля з посівами культурних рослин. Сліпець – високо спеціалізований землекоп, що живе в довгих (до 200 м) розгалужених норах. Площа індивідуальних ділянок від 90 (у молодих) до 250 кв. м (Янголенко 1961).

Гніздова камера переважно одна, вистелена сухими травами; комори розташовані на глибині до 1,5 м. Харчується корінням в раціоні більше 50 видів рослин; зимові запаси становлять від 0,5 до 12 кг (зазвичай 1-4 кг запасів), за добу споживає корми, прирівнюється до маси тіла слепиши. Статева зрілість настає на третій рік життя. Самка на початку року (січень-березень) приносить 2-3 малюків, і вже в травні молодь переходить до самостійного життя (Янголенко і Філіпчук 1990).

Географічне поширення. Ареальність ендемік. На території України зустрічається тільки на території Буковини в межах двох районів Чернівецької обл. – Сторожинецького та Глибоцького (Янголенко, 1959, 1966). Поширений також на території Румунії (Хамар 1974).

Оцінка стану популяцій. Сучасна чисельність української популяції оцінена в 1,5 тис. Особин Щільність слепишей в місцях їх перебування становить в середньому 0,2-0,4 особини на гектар, рідко 4-10 чол. / Га (ibid.). Фактором уразливості і зменшення загальної чисельності виду виступає інтенсивна господарська діяльність людини, включаючи оранку цілини, застосування пестицидів і мінеральних добрив та ін.

Заходи охорони. Спеціальних заходів охорони для виду не потрібно. Вид занесений до Європейського (1991) червоний список і в додаток II до Бернської конвенції. Вид має охоронну категорію згідно з «Червоною книгою України» (Філіпчук 1994). Охороняється на території заказника державного значення «Цецин», що в Чернівецькій обл. Для збереження виду необхідно надати охоронний статус новим ділянкам, де типові для виду біотопи і виявлені місця проживання даного виду.

Ссылка на основную публикацию