Що собою являє Європейська норка: ареал звірка, як виглядає тварина, спосіб життя норки

Через цінності свого хутра, норку, як звірка знають у багатьох країнах, і цей звір займає перше місце за цінністю хутра. Такі звірята завжди радували людей своїм характером і поведінкою. Вони дуже грайливі і ласкаві. Приведуть в захват навіть справжнього сноба. Тваринки настільки милі, що їх з деяких часів стали одомашнювати люди.

Як виглядає європейська норка

Як виглядає норка? Це представник куньего сімейства, ссавців хижак. Має гнучку і витягнуту форму тулуба, хвіст не особливо пухнастий і по довжині не перевищує 18 см, в середньому 15-17 см.

Маленькі закруглені вушка прикрашають вузьку мордочку. Через густоти вовни, вушок майже непомітно. У довжину ця тварина може вирости до 50-60 см максимум. Вага цієї тварини досягає від 500-850 грам.

Найцінніше це хутро. Шерстка коротка, але густа, з відмінним підшерстям, який не пропускає холод і вологу. Має відмінний вид хутра як влітку, так і взимку. Забарвлення хутра одноманітний, різновидів не має.

Шкурка має світло-рудий колір шерсті, що переходить в темно-коричневий. Іноді зустрічаються з яскраво вираженим чорним кольором або яскраво-руді особини. Тварина це має відмінну рису, це біла плямочка на підборідді або на грудях.

Ця тварина норка розчулює своїм зовнішнім виглядом. Очки, які схожі на намистинки, надають виразності мордочці. Кінцівки має короткі і покриті шерсткою. На пальцях перетинки для зручності в плавання. Цікаво спостерігати за європейською норкою, коли вона в русі. При бігу вона має звичку підстрибувати.

Спосіб життя Європейської норки

Спосіб життя європейської норки завжди був тісно пов’язаний з струмками і водоймищами. Найпоширеніше місце проживання це захаращеність водні ділянки, на річках і різноманітних водоймах, з берегами, пророслими травою і тванню.

Має велику середовище проживання:

  • озера з хорошими заростями;
  • водойми;
  • болота;
  • ставки.

Харчування європейської норки не виходить за рамки її існування. Їжу добувають в місцях свого проживання. Ласує дрібними тваринами, зустрічаються у водоймах. Основний її обід складається з риби і гризунів.

До гризунів відноситься ондатра, а до рибам відноситься окунь, лин, кумжа і так далі. А також може поповнити свій раціон жабами і раками. Якщо з місцем проживання норки поруч село, то може поласувати на обід свійською птицею.

Для того щоб перезимувати в ситості, ця тварина готує запаси на зиму. Запаси складаються з наступного:

  1. Жаби.
  2. Птах.
  3. Гризуни.
  4. Риба.

Для цього європейські норки виривають невеликі вири, де зберігають знерухомлених своїми укусами жаб. Можна сказати, робить зимові комори.

Пристосування до дикої природи

Найактивніше в похмуре час доби. На цей час припадає її полювання. Але бувають такі випадки, що тварина полює днем. У воді знаходиться дуже мало часу, в порівнянні із сушею. Влітку може пробігти близько одного кілометра уздовж берега в пошуках їжі.

Взимку доводиться збільшувати кілометраж через труднощі в пошуках здобичі. На засніжених поверхнях рідко пересувається, шукає для себе траншеї для прихованого переміщення.

Хоч у воді європейські норки недовго знаходяться, вони прекрасні плавці. Навіть якщо річка з серйозним плином, це тварина своїми рухами долає перешкоду і пливе в потрібному напрямку.

Якщо при плаванні звірок помітить для себе небезпеку, він може пірнути в воду і виплисти через 15-20 метрів, трохи віддихатися і також пірнути. Чому ці тварини так люблять рослинність болотну? Тому що з заростей дуже зручно за всім спостерігати. Має здатність ходити по дну. Лазить тільки якщо це дуже необхідно, наприклад, ховаючись від чогось.

Особливості європейської норки

Будинком для звірка служить власне вирита нора, яка знаходиться поблизу водойми. Але може використовувати старі, покинуті нори для свого житла. Бувають випадки, що норки живуть в дуплах, низько опущених і поруч з водою.

Ці тварини настільки прив’язані до своєї нори, що залишити її можуть тільки через повені або при відсутності їжі. Так вони і отримали свою назву. По виду нора не особливо глибока. Має два виходи, один виходить до води, а другий вихід запасний в разі втечі в зарості. Норки вистилають свою нору листям, пір’ям, травою для зручності і комфорту.

Вперше ці тварини були помічені у Франції, Фінляндії та Іспанії. У наших краях цей звір з’явився значно пізніше. За останні роки їх чисельність стала скорочуватися. На сьогоднішній день мають кілька країн свого проживання:

  • Україна.
  • Росія.
  • Франція.
  • Румунія.
  • Кавказький простір.

У Румунії ці тварини найбільш широко поширена в порівнянні з іншими країнами. Через скорочення своєї популяції європейська норка і кавказька європейська норка занесені в наступні Червоні книги:

  1. Республіка Башкортостан.
  2. Республіка Комі.
  3. Пермский край.
  4. Сахалін.
  5. Свердловськ.
  6. Новгород.
  7. Оренбург.

На території Росії європейська норка охороняється за всіма законами в межах заповідника.

Як би не було шкода цього звірка, він є головною здобиччю для браконьєрів. Цінність хутра не залишає мисливців байдужими. Вважається неймовірним достатком, якщо у жінки шуба або інший виріб з норки.

Ссылка на основную публикацию