Російська хохуля – опис тварини: як виглядає, де живе, чим харчується

Російська хохуля (Хохуля) – це рідкісне реліктове тварина. Зустріти цього звірка можна лише в невеликій частині Європейської Росії. У басейнах Дону і Волги, а також в деяких притоках Дніпра. Більше ніде цей звір не водиться.

Російську хохуля намагалися в певний період впровадити в інші місця проживання, проте нічого не вийшло. На сьогоднішній день цих звірків в умовах волі можна зустріти тільки в вище перерахованих місцях. Всі інші місця їх проживання створені штучно і живуть вони там в неволі.

Зовнішній вигляд

Російська хохуля опис: ця тварина є комахоїдних, а також є найбільшим представником цього класу. Довжина тіла тварини становить від 18 до 22 см, а довжина хвоста від 17 до 21 см. При таких розмірах звірята найчастіше важать в межах від 380 до 520 грам.

Як виглядає хохуля, мало хто знає через слабке поширення і способу життя цих тварин. У цих звірків міцну статуру, а шия майже непомітна з боку. Голова має конічну форму, на якій розташувався ніс-хобот. Мають рудиментарними очима, а також добре розвиненими століттями.

Вух зовні ці тварини не мають, а слухові отвори, які представлені у вигляді щілин довжиною в 1 см, змикаються при пірнанні під воду. Те ж саме відбувається і з носовими отворами, які закриваються за допомогою носових клапанів. У звірків досить короткі лапи, самі по собі вони п’ятипалі, а задні лапи більше і ширше, ніж передні.

У них добре розвинені кігті, які загнуті ближче до кінця. При цьому між пальцями до самих кігтів присутній і добре розвинена плавальна перетинка. Окрему увагу варто звернути на хутро, який дуже густий і шовковистий, і при цьому дуже міцний.

Забарвлення хутро має неоднаковий. Спина тваринного має темно-сірий відтінок, а живіт світло-сірий відтінок. Хвіст цих тварин досить довгий і сплощений з обох сторін. З кожного боку по краях хвоста є рогівка, а також жорсткі волосинки. В основі хвоста у цих звірів є заліза, яка виробляє мускус, що перешкоджає промокання вовни.

Місця проживання

Де живе вихухоль? Цей реліктовий вид водиться крім деяких місць В Україні також в певних місцях Казахстану, України, Литви та Білорусі.

Реліктовий вид на території Росії оселився в таких місцях:

  1. У басейні Дніпра ці тварини зайняли такі річки, як Іпуть, Вязьма, Остер.
  2. У басейні Дона їх можна зустріти в таких річках, як: Воронеж, Битюг, Хопер.
  3. У верхів’ях Волги ці тварини зустрічаються в таких місцях, як Которосль і Ужа. Також ця тварина було помічено в нижній течії Клязьми, Мокші і Цне.
  4. У челябінської області місця, де мешкає хохуля: низ річки Уй в Курганської області, а також в заплаві Тоболи.

Спосіб життя і звички

Найкращими умовами для проживання цієї тварини стали заплавні водойми і стариці, у яких площа водної поверхні займає не менше одного гектара, глибина становить не менше 5 метрів, а по берегах є невеликі виступи, на яких можна виявити багато водної рослинності. А також бажано наявність заплавного лісу на березі таких водойм.

Тварина хохуля більшу частину часу проводить у своїй нірці. Нори цих звірків завжди мають лише один вихід, проте виявити його проблематично, так як він завжди прихований під товщі води. Однак інша частина нори найчастіше розташовується десь над рівнем води і має тривалість близько 3 метрів по горизонталі. Також ці звірята облаштовують в своїх норах окремі невеликі камери.

Невеликі проблеми звірі відчувають під час весняної повені. В цей час їх нори повністю затоплює і тваринам доводиться залишати їх на час паводку. В цей період часу вони обгрунтовуються або в тимчасових нірках, які вириті в незатопляемих ділянках берега, або на плаваючих деревах або в наносах з гілок. Ближче до дна водойми між двома суміжними норами можна знайти тунель, який прокладений між ними під товщею мулу, до самої підстави з піску.

У літній період часу ці звірі обгрунтовуються окремо один від одного. Однак в зимовий період трапляється і так, що поруч живе до 12-13 особин. Їх тимчасові нори можуть розташовуватися в 20-30 метрах один від одного. Таку відстань хохуля покриває приблизно за хвилину плавання. Це зручний час перебування звіра під водою. Хоча максимум для цих тварин становить 4 хвилини.

Ці звірі маю багато j, otuj зі звичайними ссавцями, але при цьому мають дуже важливим плюсом – тривале перебування під водою. У той час як хохуля рухається під донної траншеї, вона вдихає повітря, який був набраний в легені, у вигляді невеликих бульбашок.

У зимовий період часу з цим бульбашок можна виявити місце проходження донної траншеї, так як бульбашки з повітрям будуть спливати, і вмерзати в лід. Однак наявність такої пористої основи під льодом буде робити його не дуже міцним. У той же час така аерація буде залучати велику кількість молюсків або п’явок до таких місць.

живлення

Чим харчується хохуля під водою? У раціон харчування входять молюски, п’явки, рачки, личинки. Незважаючи на те, що розміри цих звірків дуже малі, вони їдять дуже і дуже багато. На всій планеті хохуля вважається одним з найбільших видів комахоїдного тварини.

Залучати рачків, личинок і молюсків хохуля може за допомогою того, що при пересуванні під водою виділяються бульбашки з повітрям. До таких місць водна живність стягується набагато активніше, щоб продовжити тут розмноження. У цьому випадку все, що залишається зробити звірку – це припливти і все з’їсти.

розмноження

Статева зрілість звірків настає до 10-11 місяців після народження. З’єднання в пари у цих тварин відбувається під час весняної повені. Коли з нір їх виганяє вода. В цей час цілком можливі бійки між самцями. Період вагітності становить від 45 до 50 днів. Після народження дитинчата повністю голі, сліпі й безпорадні. Кількість дитинчат становить від 1 до 5, а маса кожного близько 3, 3 грами.

Місце для вирощування потомства вибирається на не надто великій глибині, проте в зимовий період там досить холодно, а тому самка вистилає своє гніздо мокрими рослинами, які збирає в цьому ж водоймі. У рік одна самка може дати до двох приплодів.

Примітно те, що якщо самка виявляє якусь небезпеку, або її щось постійно турбує, вона перевезе своє потомство в іншу нору у себе на спині. Самці далеко від свого потомства не плавала. До місяця від народження малюки починаю пробувати спроби харчування дорослої їжею, а повністю дорослішають до 4-5 місяців від роду.

вороги

Переміщення цих звірів по суші сильно утруднено, а тому ворогів у цієї тварини на суші досить багато. До них можна віднести таких тварин, як: лисиці, видри, дикі кішки, тхори і в деяких випадках шуліки.

Залишати водну гладь цим тваринам доводиться під час весняної повені. На цей же період припадає і час їх розмноження.

причини зникнення

Хохуля занесена в Червону книгу. Чисельність цих звірків до 1973 року становив близько 70 тисяч в усьому СРСР. В основному скорочення чисельності цих звірків сталося через те, що їхнє хутро дуже і дуже цінний.

На початку і середині 19-го століття полювання на цих звірків йшла повним ходом, і кожен рік знищувалося приблизно по 100 тисяч звірків. Через такого повсюдного переслідування цих звірів, а також порушення середовища їх проживання (осушення водойм) їх чисельність різко впала.

охорона

В даний час полювання на цих звірів всюди заборонена і вони знаходяться під охороною. Для них були створені такі заповідники, як Хоперский, Воронезький, Луганський, Мордовський, Окскомскій. Також ці звірі проживають в 40 заказниках. Зміст цих звірів у неволі йде добре, проте розмноження помітно гірше, ніж в умовах волі.

Відео

Подивіться цікаве відео про цей унікальний тваринний.

Ссылка на основную публикацию