Рідкісні тварини Росії: значення Червоної книги, список тварин

Катастрофою світового масштабу стає повсюдне зникнення рідкісних тварин. На жаль, і наша країна не стала винятком – багатьом звірам, водячи в Росії, загрожує небуття. Проте, ця проблема не пущена на самоплив, і нею займаються спеціальні державні органи, чия функція полягає в збереженні чисельності і збільшенні потомства рідкісних і унікальних видів тварин.

Вступ

Червона книга, її значення

Найменування тварин, популяція яких стає зникаюче малою, наведені в спеціальному довіднику під назвою Червона книга Росії. У ній налічується видів:

  • хребетних тварин – 259;
  • комах – 39;
  • плазунів – 21;
  • ссавців – 65;
  • риб – 123;
  • земноводних – 8.

вимерлі тварини

На жаль, деякі види звірів Росії, такі, як закавказький тигр, дронт, морська корова, большерогий олень, печерний ведмідь, повністю зникли з лиця Землі. Люди не змогли вберегти цих представників фауни, але в їх силах врятувати інших тварин, яким також загрожує небуття.

Список та короткий опис деяких представників Червоної книги Росії

Слід врахувати, що це далеко не повний перелік зникаючих тварин Росії. Крім того, реєстр рідкісних звірів є досить динамічним, деякі види з нього зникають або ж переходять в іншу категорію поширеності.

  • Мабуть, найвідомішим тваринам, поставленим на грань зникнення, став амурський тигр. Це єдиний представник свого виду, що мешкає в настільки північних широтах. Виживати йому тут дозволяє п’ятисантиметрова жировий прошарок, що захищає тигра в періоди сильних морозів. Сьогодні залишилося приблизно 450 тигрів (в 1979 році їх було 844), які водяться на російському Далекому Сході. У нашій країні видобуток амурського тигра суворо заборонено законом. Нещодавно було прийнято рішення розмістити частину звірів в якутській заповіднику «Плейстоценовий парк». Також ці тварини зустрічаються в Китаї, де за одного вбитого тигра браконьєр сам піддається розстрілу.
  • Однією з найбільш рідкісних в нашій країні стала популяція червоного (гірського) вовка. Ця тварина масою тіла близько 20 кг і довжиною тулуба приблизно 1 м. Звір володіє розкішною рудою шерсткою, яка і стала основною причиною його зникнення. Він часто потрапляє під вогонь мисливців, які плутають червоного вовка з лисицею. Єдиний добре помітний зовнішня ознака, який відрізняє звіра від рудої шахрайки – чорний хвіст. Ці тварини об’єднуються в зграї по 10-12 особин і промишляють полюванням на оленів, леопардів, антилоп, а також більш дрібних звірів на зразок гризунів. Примітно, що вони не викопують для себе нор, а лігва розташовані в ущелинах гір і скель. Існує всього 10 видів червоного вовка, 2 з яких зустрічаються в Росії. Ареал проживання вовка – Далекий Схід, із зарубіжних країн – Монголія і Китай.
  • Ще одним далекосхідним рідкісних тварин є амурський горал, що являє підвидом козла. Чисельність його на сьогоднішній день не перевищує 700 особин. Як правило, звірі живуть в невеликих стайках по 6-8 горалов.
  • Дивом уникнув повного винищення атлантичний морж. До 1950-х років цей звір, що живе в Карському і Баренцевому морях, опинився на межі зникнення через діяльність мисливців. Сьогодні, завдяки зусиллям фахівців, спостерігається стабілізація і навіть невелике зростання чисельності моржів. Точне число тварин вчені назвати важко, оскільки не володіють спеціальною технікою, що дозволяє дістатися до їх лежбищ. Довжина дорослої моржа дорівнює 4 метрам, а жива вага досягає 1,5 тонн.
  • Рідкістю став і красень-беломордий дельфін. Він становить близько 3 метрів в довжину. Дельфіни воліють селитися маленькими групами по 5-7 особин. Звір відразу виділяється чорними плавниками і боковинки. Зустріти дельфіна можна в акваторії Балтійського і Баренцового морів. Причиною зниження їх чисельності стали скиди хімікатів і важких металів в океанські води, а також полювання на них, поставлена ??на потік в Скандинавії і Великобританії. Ці тварини все ще мало вивчені, і деякі звички беломордий залишаються загадками для вчених.
  • Колись ареалом проживання азіатського гепарда були величезні території від Індостану до Ферганської долини. Тепер же вони вимирають, і в світі налічується не більше трьох десятків тварин. 10 з них знаходяться в природному середовищі існування, інші містяться у вольєрах і зоопарках.
  • Одна з найвідоміших різновидів коней – кінь Пржевальського – нині також носить статус рідкісної. Всього лише пара тисяч особин існую сьогодні. На початку 90-х років був проведений експеримент: кілька коней випустили на природу, в українську зону відчуження Чорнобильської АЕС. Там вони не загинули, а, навпаки, стали посилено розмножуватися, збільшивши популяцію приблизно до 100 особин.
  • Ще одне рідкісну тварину з Червоної книги – козел кавказький (він же кавказький гірський козел). Ареалом її проживання є ділянку російсько-грузинського кордону. Кількість звірів впало через відстрілу браконьєрами. Ще однією причиною зникнення козлів стали їх зв’язку з восточнокавказскімі турами, в результаті чого з’являється нездатне до розмноження потомство.
  • На межі повного зникнення опинився і вухатий тюлень, більш відомий як Сівач. Довжина його тіла становить приблизно 3 метри, вага близько тонни. Живуть ці звірі на Камчатці, Курилах, Алясці, Командорських островах.
  • У Приморському краї зустрічається такий рідкісний вид тварин, як амурський, або далекосхідний леопард. На 2013 рік в Росії налічувалося всього 49 його особин. Зустрічається цей звір ще в Китаї, КНДР і Південної Кореї. У Піднебесній вжиті особливі заходи з порятунку леопардів, а вбивство тварини карається смертною карою. Це дуже дієвий прийом, тим більше що під ризик зникнення ці представники тваринного світу потрапили через винищення браконьєрами.
  • Сніговий барс (ірбіс) також поповнив собою Червону книгу Росії. Проживання його в важкодоступних віддалених регіонах Середньої Азії дозволило звірові врятуватися від браконьєрів, але тим не менш, цих тварин залишилося вже дуже мало.
  • До недавнього часу в Центральній Азії і Близькому Сході зустрічалися лише окремі екземпляри кулана, що відноситься до підвиду дикого азіатського осла. Найчастіше їх називають полуослов. Нещодавно один з туркменських заповідників заради порятунку приступив до штучного розведення звірів.
  • У республіці Тува, Алтаї і в Забайкальському краї поки ще можна зустріти Палласова кота, який широко відомий як манул. Цей дикий звір славиться своєю розкішною пухнастою шерстю, на 1 см2 його тіла припадає 9 тис. Волосків. Вчені слабо досліджували кота, оскільки він веде потаємний спосіб життя і практично не йде на контакт з людиною.
  • Красені-Дзера раніше мешкали в околицях півдня Гірського Алтаю, але після заселення цих територій людьми їх популяція помітно знизилася. Дзера досягають 80-90 см у висоту і важать близько 30-40 кг. У них жовтуватий хутро і порожнисті чорні ріжки. Їх характерною особливістю є висока активність і витривалість. Дзера – класичні представники степової і пустельній зон.
  • У суворому кліматі Північного Льодовитого океану живе ще один звір з Червоної книги Росії – нарвав. Він виростає в довжину до 4,5-6 м і важить 0,9-1,5 тонни. На голові тварини розміщується тонкий довгастий бивень, через якого нарвалів ще називають єдинорога. Вони проживають невеликими зграйками, і здатні, як дельфіни, видавати різні звуки для спілкування. Харчуються в основному, молюсками і рибами. М’ясо нарвалів смачне і калорійне, а їх бивні використовуються в ювелірній справі. Все це поставило єдинорогів на грань вимирання, і сьогодні полювання на них карається величезними штрафами в Росії, Канаді та інших країнах проживання нарвалів.
  • Мандаринки – дивовижні маленькі лісові качки, які також відносяться до рідкісних тварин. Самці примітні своїм яскравим забарвленням, самки виглядають простіше. Живуть вони в горах, на берегах різних водойм Далекого Сходу, а на зиму відлітають в Китай і Японію. Їжею для них припадають жолуді, водорості, а також жаби. В результаті знищення лісів і діяльності браконьєрів популяція мандаринок значно знизилася.
  • У списки Червоної книги потрапив ще й даурский їжак. У Росії він зустрічається в Забайкальському краї, за кордоном – в Монголії і північних провінціях Китаю. Веде таємний нічний спосіб життя. Харчується в основному жуками, кониками і сараною, а також невеликими ссавцями на кшталт хом’ячків, жаб, жаб, змій, ягодами і падлом. Їх популяція помітно знизилася в 1960-і, коли їжаки постраждали від отрутохімікатів, що застосовуються проти гризунів-рознощиків чуми. Крім того, на чисельність тварин сильно впливають борсуки, які харчуються даурского їжаками. На сьогоднішній день фахівці оцінюють кількість звірів приблизно в 600 тисяч особин.
  • При знищенні гризунів-носіїв збудників чуми найбільш сильно постраждав маленький монгольський бабак (турбаган). Також він переносить тяготи від дій мисливців. Невеликі популяції зберігаються сьогодні в Забайкальському краї, республіці Тува і окремих районах Китаю і Монголії.

висновок

Це лише короткий список тварин, які через свою рідкість потрапили в Червону книгу Росії. Зберегти цих звірів настільки ж важливо, як і складно. Однак взяти участь в цьому може будь-хто. Від людини потрібно всього лише:

  • дбайливо ставитися до природи;
  • не нищити тварин без потреби;
  • підгодовувати їх по можливості;
  • зберігати місця їх проживання в чистоті і цілісності та ін.

Цими спільними діями люди зможуть не тільки врятувати зникаючих тварин, але і не допустити зниження популяції інших представників фауни.

Ссылка на основную публикацию