Рідкісні та зникаючі види птахів Червоної книги Російської Федерації

До Червоної книги вносять рідкісні та зникаючі види тварин, птахів і рослин. Цю книгу створили для збереження і передачі майбутнім поколінням інформації про рідкісні види, щоб ці види тварин, птахів зберегти.

Зараз беруть об’єктивну інформацію з книги, яка була випущена в 2001 році.

Туди вписують:

  • назва рідкісних видів;
  • опис;
  • місця, де вони мешкають;
  • фотографії.

Сама Червона книга Росії поділена на 3 розділу, в них вписані:

  • птиці;
  • види тварин;
  • комахи.

У Росії проживає і розмножується тисячі триста тридцять чотири види птахів, а 111 видів птахів вписані в Червону книгу. Безліч з них живе виключно в розплідниках, заповідниках.

За останні п’ятдесят років люди знищили 1/4 всіх відомих видів птахів, а 11% збережених знаходяться на межі вимирання.

У статті описується 10 видів рідкісних і зникаючих видів птахів, опис яких є в Червону книгу.

качка мандаринка

Качок відносять до рідкісного виду. Вони важать від 400 до 700 г. Довжина крил у них 21-24 см. Пташки проживають в Сахалінської і Амурської областях. У Російській Федерації зараз налічують 15 тис. Пар качок. У самців яскраво-помаранчеве оперення. Мешкає популяція на занедбаних гірських озерах і річках, так як качки відмінно плавають і чудово тримаються на воді.

Якщо порівнювати їх з іншими видами качок, то пірнати їм абсолютно не подобається, вони пірнають лише при пораненні. Відпочивають, вважаючи за краще сидіти на скелях і гілках дерев. Їдять насіння, водорості, жолуді. Але якщо цієї їжі мало, то можуть з’їсти молюсків, рибну ікру. Коли качечки відкладають яйця, то пташенята вилуплюються з них через місяць.

У Росії качечки вимирають через те, що єнотовидні собаки, лисиці, єноти знищують їх гнізда. Полювати на цей вид зараз заборонено.

рожевий пелікан

Пелікани селяться поблизу річки Волги, на островах Мартинячий, Єйській косі, Тузлі. Птахи віднесені до виду, який вимирає, вони вписані в Червону книгу. Ці птахи ловлять дзьобом рибу. Довжина тіла самця до 1,85 м, а розмах крил до 3,8 м. Пелікани не поринають, а просто занурюють дзьоб воду і хапають їм рибку.

Число птахів зменшується через застосування пестицидів, які з землі потрапляють в річки і море. А ще скорочується їх ареал, так як люди осушують водойми. Пелікани збираються в зграї і разом полюють на рибу. На гніздування прилітають також зграйкою, а після утворюють пари і розмножуються. За 2-3 дні самка звиває гніздо, а самець добуває траву і передає її в дзьобі самці. Пташенята з’являються з яєць на 26 день. У них виростає оперення на 70 день після народження.

Філін

Це найбільш великі птахи з сімейства совиних. Їх розмах крил до 1,9 м. Вони мають масивне тіло довжиною 60-75 см, пір’я у них в основному рудих кольорів і відтінків охри, очі помаранчеві, а над ними «брови» з довгого пір’я. Вага самки 3-3,2 кг, а самця 2,1-2,7 кг. Це хижаки, сплячі вдень, а вночі полюють на мишей та інших гризунів, на равликів, маленьких пташок. Кожен пугач має певну територію, де полює.

Мисливці використовують пугачів, щоб зловити зайців, куріпок. Правда, самі пугачі можуть бути небезпечні для людей. Літають пугачі дуже швидко, відразу після того, як злетять, вони можуть летіти на повній швидкості. У Росії кількість птахів поступово скорочується.

малий лебідь

Лебеді живуть тільки в Росії. Мають розмах крил до 1,95 м. У них довжина тіла 1,15-1,27 м, важать вони 4-8 кг. У лебедів білосніжні пір’я і чорний дзьоб. Харчуються травою, ягодами, картоплею, іноді ловлять маленьких за розмірами рибок. Коли лебедям виповнюється 3 роки, то вони знаходять собі пару, з якою не розлучаються все своє життя. В’ють гнізда лебеді на сухих маленьких височинах, іноді гнізда, що залишилися від попередньої пари, використовуються іншою парою.

Дитинчата вилуплюються з яєць через місяць і тут же лебеді приводять їх до водоймища. А починають літати пташенята через 45 днів.

В даний час в Російській Федерації намагаються відновити чисельність птахів. Їх також занесли до Червоної книги.

червононогі ібіс

Птах має біле з блідо-рожевим оперення, ноги буро-червоні, навколо очей у птаха червоний відтінок. Дзьоб чорний, а на голові спадаючий на шию хохол. Ібіс селиться в Далекосхідному районі. В Японії оголосили птахів вимерлими. У Росії спостерігали за парою ібісів в 1990 році. Незрозуміло, чи існують птиці в Російській Федерації зараз. Голос нагадує каркання ворони.

Ібіси мешкають поблизу заболочених річок, вони ловлять рибку і плазунів. Коли Ібіс виповнюється 2 роки, вони підбирають пару, з якою живуть все життя. Після того як самка відкладає яйця, їх висиджують по черзі обидва батьки. Через 28 днів з яєць вилуплюються дитинчата. Ібіси також занесені в Міжнародну Червону книгу.

вівсянка Янковського

Пташок вважають зникаючим видом у всьому світі. У Росії пташку бачили на півдні Приморського краю поблизу селища Хасан, але, ймовірно, зараз вона зникла в Росії. Причина вимирання – не підходять умови в місцях побудови гнізд, наприклад, спалювання сухої трави. Довжина тіла самців 15,3-16,4 см. Крило у самців 7,2-7,8 ??см, у самок 6,8-7,2 см.

Вівсянки перелітають з місця на місце, збираючись в зграйки і спільно полюючи на комах. Живуть в степу, будують гнізда на гілках дерев і на землі. Гнізда в’ють з трави. Самки відкладають по 4-5 яєць і висиджують їх. Коли з’являються пташенята, то їх вигодовує самець. За один рік може з’явитися два покоління пташенят.

Вівсянки мають такі ж розміри, як і звичайні горобці. Вгорі тіло вівсянки бура, знизу світліше, а на грудях – пляма каштанового відтінку.

степова боривітер

Боривітри селяться на південному заході Росії і на півдні Сибіру. Це хижаки, що ловлять комах, буває, що їдять скорпіонів. Боривітри збиваються в зграї і полюють в степу. Іноді трапляється, що навесні боривітри ловлять дрібних гризунів. Птахи, яким 1-2 роки, підбирають собі пару, розмножуються, а в наступному сезоні у них інші партнери.

Довжина тіла боривітри 29-33 см, а розмах крил 58-75 см, маса самця 90-180 г, а самки 135-210 м Гнізда птахи роблять в глибині скель, на пагорбах. Самка для створення гнізда риє ямку в землі. З яєць вилуплюються дитинчата через 28 днів. Батьки починають годувати пташенят, а через 28 днів дитинчата відлітають з гнізда. Останнім часом кількість пустельг різко зменшилася, так як вони їдять комах, а в сільському господарстві прийнято застосовувати пестициди для ліквідації комах. Вважають, що птахи знаходяться під загрозою зникнення.

авдотка

Це пташка має величезні виразні очі і довгі ноги. Тіло в довжину до 45 см, а розмах крил- 80 см. Літає авдотка дуже рідко, тільки якщо їй загрожує небезпека. Велику частину часу пташка ходить на своїх довгих ногах. Днем авдотка відпочиває, лежачи в тіні, а вночі полює на мишей, равликів, ящірок, жаб. У квітні самка будує на грунті гніздо і відкладає по 2-3 яйця.

Проживає Авдотка в пустелях і степах. Близько Волги і в передгір’ях Алтаю. У верхній частині тіла у неї сірувато-руді пір’ячко, мають буро-чорні смужки, а знизу тіло кремове. Кермові і махові пір’я абсолютно синяво-чорні. Птахи не збиваються в зграю, вважають за краще жити на самоті.

белоплечий орлан

Орланов рідко можна побачити за межами Російської Федерації, лише коли вони прилітають перезимувати. У Росії вони мешкають на півострові Камчатка і березі Охотського моря. Це найбільш великий і важкий з видів підродини орлиних. Орлан може важити 9 кг. Орлана назвали так через те, що у нього білосніжні середні криють крила. Ці хижаки ловлять велику рибу, дуже люблять лосося. Крім цього, орлани можуть виловлювати зайців, песців, тюленів, а також іноді є падаль. Живуть біля узбережжя поблизу моря, а гнізда звивають на вершинах дерев.

Орлани дуже обережні, насилу йдуть на контакт з людиною. Через це погано зрозуміло, як ці хижаки розмножуються.

колпиця

Колпиця має білосніжне оперення і розширюється на кінці дзьоб, схожий на щипці для цукру. У колпиц ноги кілька коротші, ніж у чапель. За кольором ноги і дзьоб у колпиц чорні. Довжина тіла до 1 м, його маса 1,2-2 кг. Розмах крил 1,15-1,35 м.

В даний момент налічується десь 60 пар птахів. Вид вимирає через те, що після вилуплення з яєць за 1 рік помирає 60-70% дитинчат, а ще птахи починають розмножуватися, коли їм виповнюється 6 років і 5 місяців, а живуть вони 10-12 років.

Колпіци мешкали на узбережжях прісних річок і озер, харчуючись рибою, комахами і жабами. Зараз вони в основному є тільки в заповідниках.

висновок

На Далекому Сході мешкає велика кількість рідкісних видів через те, що тут є безліч заповідників. Зараз всі види птахів, занесених до Червоної книги, знаходяться під захистом держави.

Ссылка на основную публикацию