Річковий і європейський бобер: місце проживання і розмноження, харчування, цінність хутра

Всі люди мають захопленим думкою щодо бобра, тому що ця дивовижна тварина, яка живе у воді, дуже працьовите. Дуже часто з бобром асоціюється вірність і порядок. Ця тварина є позитивним героєм в байках і казках, в яких розповідається про незмінні цінності в житті. Багато людей плутають поняття бобер і бобер. Бобер – це звір, а бобром називається його шкурка.

Якими особливостями володіє бобер і де він живе

Бобер відноситься до підрозділу гризунів – це річкове ссавець тварина. Він володіє великими габаритами, його вага перевищує 35 кг. Тулуб витягнуте, кремезне, в довжину бобер більше 1.6 м. Його висота становить до 35 см. Бобер володіє короткими кінцівками, які закінчуються п’ятьма пальцями. Між пальчиками розташовуються перетинки. У тварини задні ноги набагато розвиненіші, ніж передні.

Річковий бобер має плоскі, викривлені і дуже потужні кігті. Другий палець має роздвоєним кігтем, який зовні аналогічний гребінці. Цей кіготь застосовується бобром для розчісування своєї шубки. У звірка є щільний підшерсток, його шубка має міцні остьове волосся. Таким чином, тварина володіє захистом від переохолодження. Хутро такої будови захищає бобра у воді, і він практично не намокає.

У холодний період бобра рятує пласт підшкірного жиру, він допомагає зберігати внутрішнє тепло. Забарвлення бобра починаються від попелясто-каштанового до темно-коричневої. Зустрічаються майже чорні бобри. У нього є цінне хутро, тому звіра майже знищили, як вид. Зараз вони знаходяться в Червоній книзі. Хвіст звірка схожий на весло, його розмір 35 см, а ширина 14-15 см. Хвіст покритий щетинками і великими лусочками. Розрізняють два види бобрів:

  1. Європейський, по-іншому його називають «бобер європейський».
  2. Канадський або американський бобер.

Близько хвоста тварини є жировики і пара залоз, які виділяють специфічний запах. Запах називається «бобровий струмінь». Він містить в собі матеріал, який показує на вік і стать бобра, за допомогою струменя бобер визначає зайняту їм територію. Боброва струмінь має індивідуальний запах. Він схожий з відбитками пальців людей. А також ця субстанція використовується в парфумерії.

На голові є невеликі вуха. Незважаючи на їх маленький розмір, тварина володіє гострим слухом. Коли річковий бобер знаходиться під водою, його ніздрі і вуха прикриваються, очі мають третє віко, яке захищає зіниці при зануренні у воду. Мигальна перетинка дає здатність тварині бачити в каламутній воді. Губи тваринного облаштовані таким чином, щоб вода до нього не потрапляла в рот, коли він гризе дерево. Об’єм легенів має великий запас, який дозволяє пропливати боброві до 800 м, при цьому тварини не народжуються на поверхні. Пересування по часу у нього займає 20 хвилин. Бобер відноситься до напівводного звіра, тому такі цифри для нього рекордні.

Де живуть бобри:

  1. Поглиблені прісні водойми населені тваринами. Тваринки люблять річки з тихим плином.
  2. Як правило, тварини населяють лісові водойми, береги водосховища і ставки.
  3. Бобри люблять, коли на березі росте багато рослинності пластичних порід, кущів і трав.
  4. Якщо навколишнє середовище для звірка не підходить, то він трудиться над її зміною. Бобер поводиться, як будівельник.

Раніше бобри жили в Азії і Європі, на Камчатці та Сахаліні. Населення людей по береговій лінії і браконьєрство призвели до зникнення багатьох видів звірів. Зараз проводяться активні роботи по відновленню чисельності річкових бобрів, їх селять у водойми з відповідними для них житловими умовами.

Спосіб життя бобра і його характер

Тваринки відносяться до напівводним тваринам, вони прекрасно відчувають себе в водоймах, вони майстерно поднирівает і плавають. На землі бобер виглядає, як незручне тварина. Спосіб життя бобра:

  1. Активний спосіб життя настає в нічний час. У літню пору бобри працюють протягом 12 годин.
  2. У сильні морози тварини не покидають укриття.
  3. Бобри живуть в хатках. Так називається їхнє житло.

Вхід до закладу тваринного знаходиться під водою. Протяжність норок охоплює прибережну територію. Нори у бобрів нагадують лабіринт. Тварини гарантують собі безпеку за допомогою допоміжних виходів. Бобри в своєму житлі мають житлову камеру, за величиною вона більше метра, її висота 60 см. Камера розташовується над рівнем водойми.

Тварини будують спеціальний навіс над річкою, де розташовується їх норка – це дозволяє захищати укриття від зимових морозів. Бобри дуже далекоглядні, цим вони схожі на професійних проектувальників. Будівництво осель ведеться тваринами на рівних ділянках або в низинах берега. Хатка має форму конуса, її висота сягає 3 м, вона побудована з гілок, глини і мулу.

Житла звірків всередині просторі, їх діаметр до 10 м. На стелі хатки розташовується отвір для проникнення кисню, внизу знаходиться вхід для занурення у водойму. Усередині такого житла взимку зберігається тепло, там не з’являється полій. Тварини, таким чином, мають вихід в річку. Якщо над житлом в морозний день видно пар, то це означає, що всередині живуть бобри. Будівництво хатки:

  1. Щоб підтримувати необхідний рівень води і збереження житла, тварини будують греблі, які складаються з дерев, мулу та хмизу.
  2. Щоб будівництво зміцнити, бобри застосовують камені вагою до 20 кг.
  3. Як каркас застосовується дерево, що впало, воно обростає матеріалами для будівництва.
  4. Каркас в довжину до 40 метрів, висота до 3 м, його ширина становить 7 м.
  5. Така споруда без праці витримує вагу людини.

Час будівництва житла займає 3-4 тижні. У продовженні свого життя бобри стежать за збереженням свого будинку. Якщо в хатці щось ламається, то вони ремонтують поломки. У зведенні житла беруть участь всі члени сім’ї, обов’язки на кожного розподілені рівномірно.

Бобри розправляються за 5 хвилин з деревами діаметром до 9 см. Тварини перегризають біля основи ствол дерева. Якщо дерево товсте, діаметр більше 40 см, то з ним бобер справляється за 12 годин. Далі, повалене дерево бобрами розділяється на частини, його відносять до оселі. Робота бобрів відбувається безперервно і організовано. Бобри дуже охайні тварини. У їхніх помешканнях і каналах не містяться екскременти і залишки їжі.

Їх місця проживання: будиночки, стежки і ділянки для будівництва чисто прибрані і взаємопов’язані. Тварини створюють власний ландшафт, який називається бобровий. Звірі між собою спілкуються за допомогою пахучих міток, незвичайних звуків, які схожі на свист і постукування хвостом. Як бобри виявляють сигнали тривоги:

  1. Якщо тварина хлопнуло по воді хвостом, то це повідомлення тривоги. По ньому тварини ховаються під водою.
  2. Бобри побоюються лисиць і вовків, бурих ведмедів. Найбільший шкоди тваринам завдано людиною.

За своє життя тварина дуже багато трудиться. У вільний час він ретельно розчісує своє хутро, шкурка змащується виділеннями з сальних залоз. Таким чином, хутро тварини захищений від вологості.

харчування бобра

Європейський бобер годується рослинною їжею, яка складається з пагонів дерев, кори, трав’янистих рослин. За день тварина з’їдає їжу, яка становить обсяг 1/5 частини від його ваги. Бобер вживає в їжу деревні корми. З таким кормом допомагають впоратися міцні зуби. Річковий бобер дуже любить березу, вербу і осику. Раціон звірка становлять нирки рослин, жолуді, листя і кора.

Восени бобри заготовлюють їжу на зиму. Місце зберігання провіанту розміщується під навислими берегами. Бобри запаси прикопують. Це дозволяє тваринам в зимовий час під водою знаходити незамерзаючих стовбури дерев берези, осики або верби. Бобри заготовляють великі запаси їжі, на одне боброве сімейство видобувається до 75 куб. м. їжі. У шлунку бобра знаходяться спеціальні бактерії, які допомагають переробляти целюлозу. Тваринки мають дуже сильні різці, вони ростуть протягом всього життя.

Скільки років живуть бобри і як розмножуються

У сімействі бобрів панує самка, за розмірами вона перевершує самця. Розмноження тварин відбувається взимку: з січня по лютий. Самка виношує дітей до травня. Зазвичай з’являються на світ від 1 до 7 діток, кожен важить по 0.6 кг. Бобрята народжуються з відкритими очима і покриті шерстю. Через 2 дні дітки вже можуть плавати під водою під наглядом матері-бобріхі.

Самки оточують своїх дитинчат турботою, протягом 20 днів годують молоком, потім дитинчата починають самостійно харчуватися рослинною їжею. Протягом 2 років молоді особини знаходяться поруч з батьками, а коли настає статева зрілість, молодняк створює свою колонію і своє поселення. У природі тривалість життя бобра обчислюється 13-18 років. Якщо тварина утримується в неволі, то тривалість життя збільшується в 2 рази.

Як впливають бобри на екологічну ситуацію в природі

Бобри надають тільки позитивний вплив, яке полягає в наступному:

  1. Поява бобрів в річках позначається сприятливо на стані водойм і прирічкових зонах. Тут виникають багато видів молюсків і водяних комах. Вони приваблюють водоплавних птахів. На лапи до птахів потрапляють ікринки риби. Таким чином, птахи розносять риб’ячу ікру.
  2. Для риби створюється сприятливе середовище, в якій вона починає швидко розмножуватися.
  3. Всім відома любов бобрів до повалив дерев. Лісові тварини харчуються з цих дерев корою і листям.
  4. З обточених дерев навесні випливає сік, їм харчуються метелики і мурахи. Комахи залучають птахів. Таким чином, чисельність птахів підвищується.

Під захистом бобрів знаходяться хохулі, часто можна зустріти в хатках бобрів ондатру. Створювані бобрами загати допомагають очищати воду річки, вона стає менш каламутною. Загата на себе забирає весь мул.

Боброві забудови іноді роблять негативний вплив на людські споруди. Іноді виходить, що розливи, що влаштовуються бобрами, затоплюють і розмивають вулиці або залізничні колії.

Значення в господарстві

Багато років тому бобрів почали вбивати через їх красивого хутра. Крім хутра, від тварин отримують бобровий струмінь, яка застосовується в медицині і парфумерії. М’ясо бобрів можна їсти, але потрібно враховувати, що вона є носієм сальмонельозу.

Через браконьєрство боброві тварини опинилися на межі вимирання. У двадцятому столітті в цілому налічувалося 1 200 голів бобрів. Щоб захистити цінного тваринного від вимирання, в європейських країнах було вжито заходів з відновлення чисельності бобрів.

На початку становлення Радянського Союзу полювання на бобрів була заборонена, в 1930 році влада почала роботи по відновленню чисельності бобрових тварин. На Російської території знаходиться Воронезький заповідник. Він найбільший і широко відомий.

Заповідником було проведено багато робіт з вивчення та охорони бобрів. Працівниками заповідника було здійснено розселення звірів на всі ріки в Російській Федерації. Результат їхньої роботи показав, що бобри можуть проживати у всіх областях Росії. Зараз налічується понад 130 000 особин бобрів, це дозволяє організувати промисел бобрів в раціональних рамках.

підсумок

Бобри – це цінні тварини з гарним хутром. З хутра виготовляються шапки і шуби. Струмінь бобра застосовується в медицині і парфумерії. Бобри проживають в водоймах, де будують хатки. Бобри моногамні тварини, які створюють сім’ї. У природі життя тваринного триває до 18 років. У сім’ї бобрів домінує самка, зазвичай вона приносить потомство до 6 бобрят.

Ссылка на основную публикацию