Птах тетерев: характер, особливості вокалізації, місця проживання

Тетерів відноситься до сімейства Фазанові і є досить поширеною птицею. Найчастіше цих представників пернатих можна побачити поруч з лісової опушкою або ж в долині досить великої річки, де вони мешкають. Найбільша кількість тетеревів спостерігається в Росії, також можна їх зустріти в зоні Євразії, де розташовуються степу.

зовнішні характеристики

Тетерева дуже красиві і досить масивні. Голова в співвідношенні з їх тулубом зовсім невелика, а дзьоб зовсім короткий. Габарити птахів виглядають наступним чином:

  • Вага самців варіюється від кілограма до півтора.
  • Довжина їх тіла може досягати шістдесяти сантиметрів.
  • Маса самок тетерева коливається від семи сотень грам до кілограма.
  • Довжина рідко перевищує сорок п’ять сантиметрів.

У тетеревів спостерігається яскраво виражений статевий диморфізм. Це означає те, що анатомічна будова птахів жіночого і чоловічого роду є різним, не рахуючи відмінностей в будові статевих органів.

Мають такими зовнішніми характеристиками:

  • Забарвлення самців досить яскравий. Основним кольором пір’я, які, потрібно відзначити, дуже красиво блищать на світлі, є чорний. На голові, шиї, зобі, а також попереку присутній зелений, а місцями фіолетовий відлив. Задня частина черева відрізняється кольором від передньої: вона не така переливчаста, а більш бура. Пір’я на хвості мають білі вершини і розташовуються в незвичайній формі, яка більше схожа нема на віяло, а на ліру. Подхвостние біле пір’я контрастно виділяються на чорному хвості.
  • Самки не володіють таким виразним забарвленням, як самці, проте, теж є досить привабливими. Їх тулуб має строкату забарвлення. Їх пір’я, основний колір яких рудий з домішкою коричневого, мають сірі, темно-коричневі, темно-жовті та бурі забарвлення. Зовнішність самки тетерева дуже схожий на зовнішній вигляд самки глухаря, однак, їх можливо розрізнити завдяки характерною для тетерева виїмки на хвості, а також білими вкрапленням на пір’ї крил.
  • Слід зазначити, що недозрілі і ще зовсім молоді птахи як самці, так і самки, анітрохи не відрізняються один від одного. У обох статей однакові строкаті пір’я з білими смугами і мітками на них.

Особливістю тетеревів є їх звучний голос, який у самок і самців має певні відмінності. Звуки, які видають самки тетерева схожі з курячим кудкудаканням і є більш різкими і швидкими, ніж у самців. Бурмотіння самців тривало, а в разі наближення загрози, дзвінкі крики перетворюються в глухі і насторожені.

характер

Тетерева воліють проводити свій час на землі, проте, в особливо холодну погоду птахам доводиться жити на деревах. Там же вони дістають собі їжу. Манера зльоту і переміщення дуже схожа на пересування курки. Тетерева дуже добре бігають, а ось кроки у них трохи коротше домашньої птиці, які звикли пересуватися більш розмашисто.

Цікаво, що навіть незважаючи на свій досить велику вагу, птахи абсолютно спокійно і без труднощів пересуваються по гілках дерев, які можуть бути дуже тонкими. Також габарити тетерева анітрохи не заважають його плавному польоту, який може бути не тільки швидким, але і довгим. У разі необхідності вони пролітають кілька десятків кілометрів, роблячи це без будь-яких зупинок.

Спіймати тетерева не так вже й легко: птахи мають чуйним слухом і гострим зором, і в разі небезпеки негайно відлітають на безпечну відстань або ж злітають на високе дерево.

Свою активність птиці виявляють або рано вранці, під час сходу сонця, або ввечері. У разі якщо температура опускається дуже низько, птиці шукають укриття під снігом, де вони можуть зігрітися. Для того щоб не витрачати даремно тепло, тетерева в сильні морози годуються лише один раз на добу.

Спосіб життя

Тетерева не звикли перебувати на самоті, тому тримаються відносно невеликими групками, однак, дослідниками були знайдені і такі зграї, в яких налічувалося понад дві сотні особин. Найчастіше ці групи складаються з самок і самців в однаковому співвідношенні, але бувають і випадки, коли в зграї спостерігаються виключно чоловічі особини, або ж жіночі. Але останнім відбувається вкрай рідко.

Улюблене дерево тетерева – береза, адже саме її нирки входять в щоденний раціон птиці. На них вони і проводять більшу частину свого дня, а після настання темряви і помітного похолодання, птиці ховаються під сніг, де утворюють спеціальні тунелі для комфортного проживання. В особливо вогкі дні птахи здатні безвилазно знаходитися в них протягом двадцяти трьох годин і вибиратися тільки для дуже швидкого прийому їжі.

Дивно, але тетерева завжди насторожі і зненацька їх не застанеш. Завдяки своєму прекрасному слуху, вони помічають будь-які шерехи, будь то переміщення лисиці по снігу або наближення людини. Відчувши небезпеку, птиці негайно пробивають стіни тунелю своїм великим тілом і відразу ж злітають на високе дерево.

де поширені

Як вже було сказано, найбільше особин можна зустріти в лісостепових частинах Європи і Азії. Якщо говорити менш розпливчасто, то ареалами тетеревів є такі території:

  • Альпійські гори;
  • Британські острови;
  • Корейський півострів;
  • Уссурійський край;
  • Китай;
  • Казахстан;
  • Середня Азія;
  • Монголія.

У деяких місцях, тетерева мешкають не в лісах і степах, а на більш гористій місцевості. Пояснюється це постійною зміною кліматичних умов, а також активної сільськогосподарською діяльністю людини. Наприклад, в Альпійських горах птахів можна зустріти не нижче, ніж на висоті півтори тисячі метрів, незважаючи на те, що ще кілька десятків років тому територія, на якій вони мешкали була багатьом більше.

На жаль, чим ширше стає діяльність людей, тим менше птахів залишається на освоєної нами території. Яскравим прикладом є практично повне зникнення їх в Східних Судетах.

Також особин тетерева, в набагато менших кількостях, але все ж можна зустріти в наступних місцевостях:

  • У Бельгії;
  • У Нідерландах;
  • У північній частині Німеччини;
  • У Данії;
  • У Великобританії;
  • Шотландії;
  • Скандинавії.

Улюбленими місцями тетеревів є місця, в яких вдало поєднується як висока рослинність, так і невеликі кущі, а поруч розташовуються території з чистими від дерев площами. У долинах великих річок і поруч з болотами найчастіше спостерігається велика кількість особин. Уникають птиці тетерева густих і темних лісів.

Ці представники пернатих можуть вести два способу життя: як осілий, так і кочовий. З якоїсь причини вченими-натуралістами спостерігається активне переміщення більшої частини популяції в певні роки. Можливо, це пов’язано з тим, що кількість птахів помітно зростає, і вони вже не можуть уживатися на території такими величезними групами. Сезонні подорожі серед тетеревів спостерігаються нечасто, а свої насиджені місця птахи залишають лише в разі особливої ??необхідності.

Чим харчується тетерев

Раціон птахів досить різноманітний, але більша його частина складається з кормів рослинного походження. Певні рослини вживаються тетеревами в певну пору року, коли потрібно заповнення запасів тих чи інших речовин.

Пушніца, береза, модрина, вільха – все це йде в їжу тетеревам навесні, коли у них спостерігається гостра нестача білка. Восени, звичайно ж, настає пора різних ягід: чорниці, чорниці і брусниці. Якщо ж група мешкає поруч з полем, де є плоди зернових культур, то птиці намагаються поласувати там, вважаючи за краще пшеницю іншим зернам.

Взимку, коли знайти практично нічого неможливо, птахам доводиться вживати сережки берези, віддирати м’яку кору дерев, якщо це можливо, є ялинові голки, модрину і ягоди ялівцю.

Пташенятам в їх раціон потрібно включати більше рослинної їжі, ніж дорослим особинам. Проте з віком їх потреби в комах і безхребетних тварин помітно знижуються.

загрози

Тетерева, безумовно, мають ряд якостей, які допомагають їм виживати в непростих умовах, однак, найчастіше стають жертвами різних хижаків, до яких відносяться кабани, лисиці, яструби і куниці.

Перераховані вище представники сімейства псових винюхують птахів, що ховаються під снігом, і миттєво нападають на них, проламуючи тонку стінку тунелю. Також полюють лисиці з соболями на маленьких пташенят. Яструби ж вистежують свою здобич з повітря і блискавично кидаються на неї.

Незважаючи на те що, за даними дослідження, який чиниться вплив хижаками на тетеревів помітно зросла і провокує деякі зміни в життя цих птахів, це не є головною причиною скорочення популяції. У цьому відіграє роль і двох інших факторів, перший з яких являє собою діяльність людини.

Не тільки неконтрольована полювання на тетеревів справляє помітний вплив на їх кількість, але і господарська діяльність людини. Чим більше територій освоюють люди, тим більше проблем виникає у тетеревів, та й взагалі, у всіх інших тварин. Люди вирубують ліси, ставлять стовпи з лініями електропередач, від дотику до яких щорічно гинуть більше, як двадцять п’ять тисяч птахів. Туризм також робить негативний вплив на природу.

Зміни кліматичних умов також сприяють зниженню популяції тетеруків. Зими часом видаються дуже суворими, а іноді тепла погода активно чергується з холодною. Це призводить до утворення невеликої, але все ж сильно впливає на життєдіяльність тетеревів, крижаної кірки на льоду.

Ссылка на основную публикацию