Птах соловей: спосіб життя, харчування і розмноження, де зимує птах

Соловей вважається птахом з самим гарним співом. В його пісні одночасно можна почути клацання, свист і рокотання, які, зливаючись, утворюють чудову мелодію. Солов’їну пісню важко сплутати з будь-якої іншої. Але зовні птах абсолютно непримітна.

Як живе ця чудова пташка, чим харчується і які особливості в собі таїть, розповість ця стаття.

Солов’ї в природному середовищі існування

Зовнішній вигляд

Соловей відноситься до птахів сімейства дроздові. Коли людина чує пісню цього птаха, він вважає, що соловей виглядає так само прекрасно, як і співає. Насправді ж, птах виглядає досить непоказно і у неї немає яскравого оперення. Соловей має невеликий розмір. Пташка бігає на невеликих, худеньких лапках. На кінці кожного пальця лапки є коготок, що допомагає птахові триматися на гілках. Очі, немов намистинки, чорні і великі.

Забарвлення залежить від виду птиці. Звичайний соловей має в основному однотонне оперення, коричнево-оливково або бурого кольору. Невелика частина горла і черевця пофарбовані в білий колір. Бока і грудка пофарбовані в колір, який трохи темніше основного забарвлення. Хвіст має рудий відтінок, а по формі прямої. Але також зустрічаються особини, що мають заокруглену форму хвоста на кінці. Деякі види в області грудей мають пір’я блакитного, помаранчевого або чорного кольору. Наприклад, соловей – красношейка має червоне горлечко. Птах майже не змінює колір свого оперення протягом всього року.

Самки і самці по своєму зовнішньому вигляду майже не відрізняються один від одного. Відрізнити підлогу можна лише за більш яскравого окрасу самця. Молоді особини мають плямисту або лускату забарвлення, що допомагає недосвідченим птахам зливатися з навколишнім середовищем і ховатися від хижаків. Вага пташки невеликий і становить 25 гр, а в довжину доросла особина виростає до 20 см. Розмах крил 29 см, при довжині всього 9 см.

Види і місце проживання солов’я

Залежно від виду солов’я, його можна зустріти в різних частинах земної кулі.

  • Звичайний соловей живе в країнах Європи і Сибіру в теплу пору року.
  • Соловей-красношейка мешкає в Сибіру і на Далекому Сході.
  • Синій вид живе в районі басейну Обі, а також на узбережжях Охотського і Японського моря.
  • Соловей-Свистун відрізняється більш коротким співом і живе в південній частині Сибіру, ??а також на території від Камчатки до Сахаліну.

Всі види, які проживають в місцях з холодною зимою, відправляються на цей період з Росії в теплі краї. Солов’я можна зустріти в лісах, а також на узліссях з густою, чагарникової рослинністю. Пташок залучають парки, де ростуть верби і бузок, що знаходяться недалеко від водойм. Якщо птаху подобається місце проживання, то можна почути чудову мелодію на відстані 10-15 метрів від її житла.

Спосіб життя

Цих птахів можна розділити на тих, хто веде осілий і перелітний спосіб життя. Представники південних видів селяться в південних регіонах земної кулі і не потребують перельотах. Інші види, що мешкають в більш холодних краях Росії, є перелітними.

Як вже було сказано вище, птахи віддають перевагу в зимовий час відлітати з Росії в країни Східної Африки, повертаючись з настанням весни в рідні краї. Цей період настає з кінця квітня до другої половини травня і може розтягнутися до початку червня. В цей час дерева в Росії стоять вже зелені або тільки починають покриватися листям. А також з’являються комахи, які є джерелом харчування солов’їв. Спочатку прилітають досвідчені самці і сповіщають всіх про те, що прилетіли з допомогою співу. Потім прилітає молодняк.

Молоді особини люблять сусідство у вигляді досвідчених солов’їв і намагаються зайняти територію ближче до людей похилого віку. Досвідчена птах люто захищає свою територію і сама вибирає, хто стане для неї сусідом. Зі старими солов’ями можуть жити лише молоді. Таким чином, утворюється ієрархія, на чолі якої виступає найдосвідченіша особина. Свої гнізда птахи будують на відстані до 30 метрів. У рідкісних випадках гнізда знаходяться один від одного на відстані 5 метрів.

Спів птахів

Якщо гнізда знаходяться поруч, то молодий і старий соловей повинні співати по черзі. У лісі нерідко можна почути хор солов’їв, який налічує понад 40 особин. При цьому свою мелодію вправі починати лише досвідчений співак. Якщо співати починає молодий соловей, то більш досвідчений проганяє його або починає співати голосніше. Якщо сусіди живуть далеко один від одного, то кожному відводиться свого часу для пісні. Молоді особини співають невміло, поступово навчаючись цьому мистецтву у більш досвідчених представників цього птаха.

Пташка вважається дуже прихованої і часто грає в хованки. Якщо пощастить, під час співу її можна розглядати високо на дереві з широко розкритим дзьобом. Соловей любить співати цілу добу. Особливо чітко мелодію птиці можна почути вночі, через відсутність стороннього шуму. У пісні солов’я існують також певні сигнали. Якщо він об’єднує кілька сигналів в одну пісню, то це буде означати найвищу тривогу.

Вважається, що більш мелодійним співом володіє соловей звичайний, але пісні інших видів не менш зачіпає душу і серце.

Освіта сім’ї та розмноження

Ці птахи живуть парами. Перші дні після перельоту вони відпочивають і звикають до нового місця проживання, а потім відправляються на пошуки своєї другої половинки. Самець починає співати вдень і вночі для залучення самки, лише іноді відриваючись на те, щоб поїсти. Для залучення самки, представник чоловічої статі приймає різні пози, розкриває хвіст, опускає крила, горбиться. У свою чергу, самка на світанку починає присвистував, щоб самець звернув на неї увагу. Як тільки представники протилежної статі вибрали один одного, самка злітає, а самець грає з нею в догонялки, видаючи звуки, схожі на скрип.

Коли пара утворилася, самка починає будувати гніздо, а самець продовжує співати. Таким чином, він сповіщає інших солов’їв про те, що це його територія і самка.

Для будівництва гнізда самка вибирає місця, недалеко від водойм. Гнізда солов’ї будують на кущах заввишки 1 метр, але в більшості випадків на землі або на сухому листі. Ямку птахи не виривають, а лише трохи заглиблюються в лісову підстилку, розгрібаючи листя. Борти гнізда знаходяться на рівні сухого листя, а його діаметр становить 11-13 см і висота близько 10 см. Гніздо виходить грубим. На дно стеляться листя, краю гнізда вистилаються осокою і стеблами трави. Птиці на будівництво гніздечка потрібно близько тижня.

Потім самка відкладає і висиджує яйця, а самець продовжує співати. Кількість яєць зазвичай не перевищує 4-6 штук. Яйця пофарбовані в оливково-коричневий колір. Висиджує яйця майбутня мама приблизно 2 тижні. Припинення пісні самця означає, що пташенята вилупилися, і він більше не бажає привертати до себе уваги. Самець є турботливим батьком, адже він допомагає самці виходжувати пташенят. Він вирушає на пошуки їжі для малюків.

Про пташенят батьки піклуються протягом 2 тижнів, адже малюки ще не можуть літати і забезпечувати себе їжею. Пересуваються пташенята за допомогою ніг, не йдучи далеко від гнізда, і проявляючи особливу обережність. Ближче до кінця серпня крила у малюків стають міцними, і вони відлітають разом зі своїми батьками в теплі краї.

В середньому тривалість життя солов’я становить 3-4 роки. У неволі птахи живуть набагато довше і при хороших умовах утримання можуть прожити до 7 років.

живлення

У раціон солов’я входять:

  • Дрібні комахи, такі як павуки, мурахи, гусениці, жуки.
  • У невеликій кількості зернові культури.
  • М’якоть зрілих ягід і фруктів.

Солов’ї в неволі

Ці чудові птахи можуть існувати і в неприродній для них середовищі. Раніше ловля солов’їв навіть була заборонена законом. Ловлять звичайного солов’я навесні варварським способом. Спійману птицю, пов’язують в області крил і починають привчати жити в неволі. Спочатку, птиця відмовляється співати, але потім трохи, освоївшись і підкріпившись, починає свою пісню.

До клітинам птах звикає швидко, але зробити її повністю ручний не вдається. Щоб утримувати солов’я, необхідно проявити чимало зусиль. Клітка повинна бути просторою. Але для запобігання ожиріння птиці, найкраще її утримувати в вольєрах.

У перші дні після затримання соловей намагається вирватися і б’ється об клітку. Тому для запобігання поранень, клітку в перші дні обтягують тканиною. Полохливі особини співатимуть лише в клітці, прикритої білою тканиною.

Харчування в неволі

Птахи в неволі харчуються:

  • Борошнистими хробаками приблизно по 8 штук на добу.
  • Мурашиними яйцями.
  • Рубаними курячими яйцями.

Потім в раціон обережно вводять: салат, терту моркву, варене м’ясо в подрібненому вигляді. Як тільки соловей звик жити в неволі, його переводять на готовий корм з вітамінами і мінералами.

Хто хоч раз чув пісню солов’я, ті закохуються в неї на все життя. Але не варто замикати цих чудових птахів в клітини. Якщо вже так хочеться насолодитися чудовою мелодією солов’я, то краще виділити день і виїхати в ліс для того, щоб почути спів цієї чудесного птаха.

Ссылка на основную публикацию