Птах сойка: особливості життя, як виглядає і чим харчується

Сойка – дуже чуйна птах, яка чує все найпершою. Її різкі крики здатні попередити всіх мешканців лісу про наближення великих хижаків або людини.

У лісі птах сойка стає справжнім сторожем і супроводжує різкими криками все пересування потенційно небезпечних об’єктів.

Сойка володіє безперечним талантом наслідувати голоси інших птахів і тварин, а також іншим різноманітних звуків. І дуже часто в глухий лісовій гущавині можна чути нявкання домашнього кошеняти – мабуть, сойка недавно повернулася з людських поселень.

Ареал і характер перебування сойок

Сойки широко поширені на території всієї Європи, Малої Азії, Північної Африки, Кавказу. Можна зустріти цю незвичайну птицю в Сибіру, ??Китаї, Японії, Монголії, в Кореї і на Сахаліні. У Середній Азії цей птах в природних умовах не зустрічається.

  1. Частина популяцій цього птаха відноситься до перелітним, інші ж є осілими. Ця залежність характерна не тільки для північних популяцій, але і для європейських територій.
  2. Протягом усього осінньо-зимового сезону сойки кочують по лісах. Осінній проліт спостерігається в середині вересня і до половини листопада. Весняний проліт буває в березні.
  3. Птахи населяють ліси – листяні, хвойні та змішані. Особлива перевага пташеня сойки віддає дубовим гаях і лісах.
  4. На півдні птах гніздиться і серед високих чагарників. Крім лісів, пташенята сойки можуть жити в старих парках, листяних або хвойних хащах.

Зовнішній вигляд

Сойка – лісовий птах, яка отримала свою назву від давньоруської форми дієслова «сяяти». Таку назву птаха отримала за своє яскраве оперення і живий веселий характер.

  1. Тіло цієї птахи забарвлене в рівний бежевий колір. На грудях пір’я відрізняються більш світлим забарвленням.
  2. Крила прикрашені блакитними, білими і чорними плямами, які ще називають дзеркальцями.
  3. Розмір тіла птиці разом з хвостом не перевищує 40 см. Пташеня сойки народжує досить великим і швидко набирає вагу.
  4. Маса тіла дорослої особини не перевищує 200 грамів.
  5. Лапки у пернатого темно-бурі.
  6. На голові у пташки є симпатичний чубчик з пір’я. Якщо цей чубчик підводиться – це свідчить про те, що птах стривожена.
  7. Відмінною рисою блакитний сойки є яскраве оперення спинки і яскравий синій гребінець на голові.
  8. Дзьоб у цього виду дуже міцний і гострий, невеликого розміру. Він відмінно пристосований для розколювання горіхів, жолудів і дуже твердих фруктів.

Побачити пташеня сойки на власні очі вдається вкрай рідко. Однак, його дуже часто можна почути і розпізнати його присутність поблизу по дуже неприємним різким звукам, які може видавати ця пташка. Вона дуже полохлива і швидко перелітає з місця на місце, так що побачити її яскраві блакитні пір’я можна тільки мигцем серед гілок.

Політ у птиці маневрений і не дуже швидкий, однак, так їй дуже зручно переміщатися на короткі відстані.

Пташеня сойки вкрай рідко опускається до землі. По поверхні землі вона пересувається короткими стрибками. В основному вона вважає за краще переміщатися в верхньому ярусі дерев. Вночі сойка подібно до більшості пернатих спить.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період у цих птахів починається навесні. Самець при виборі пари починає воркувати, видавати багато шуму, розпускати свій чубчик в прагненні сподобатися самочці.

  1. З середини квітня у птахів починається утворення пар і гніздування. Зазвичай це відбувається в місцях, де сойки заселилися вже давно і їх не потурбують інші птахи.
  2. Гніздо пара будує спільними зусиллями. Для цього вони використовують стеблинки трави, тонкі гілочки і клаптики вовни. Гнізда розташовуються у стовбурів дерев на міцних гілках вище рівня півтора метра від землі.
  3. Яйця у сойок плямисті, жовтувато-зелені. За один сезон самка відкладає 4 -7 яєць.
  4. Питання про те, хто висиджує яйця, до сих пір залишається спірним. Одні орнітологи стверджують, що це доля самки, інші вважають, що самка і самець сидять в гнізді по черзі.
  5. Через 15-17 днів в гнізді з’являються пташенята. Дорослі опікують пташенят до самої осені. Вже через 20 днів молоді особини потихеньку починають проявляти самостійність – вилітають з гнізд в спробах розшукати їжу. Молоді особини харчуються гусеницями, яких їм добувають батьки. Згодом підросли пташенята сойки переходять повністю на рослинну їжу.
  6. Через рік пташенята сойки стають статевозрілими.

Тривалість життя цих пернатих в середньому становить 6 -7 років. У світі зафіксовано найстаріша сойка, яка прожила 16 років.

Цей птах дуже активна. Спроби її приручення можуть стати дуже цікавим і захоплюючим заняттям і перерости з часом в справжню прихильність.

харчування пересмішник

Раціон цих пернатих відрізняється великою різноманітністю і залежить від пори року. Пересмішник вживають як тваринну, так і рослинну їжу, яку добувають на деревах і на поверхні землі.

  1. У теплу пору року пташенята сойки харчуються комахами – черв’яками, павуками та ін. Це приносить лісі колосальну користь в плані боротьби з шкідниками.
  2. Крім комах, птах охоче поласувати мишами, жабами або ящірками.
  3. Чи не погребують ці розбійниці і чужими гніздами, плюндруючи їх і поїдаючи пташенят і яйця.
  4. З рослинної їжі пересмішник воліють насіння, зерна і ягоди. В цілому, рослинні «продукти» складають основну частину раціону цих птах. Дуже люблять вони жолуді, лісові горішки, черемхові і горобинова ягоди.

Ці пернаті не тільки знаходять собі прожиток в лісі, але і роблять багаті запаси на зиму, створюючи численні комори. Пташка риє в землі ямки невеликої глибини і ховає в них шишки і жолуді, горіхи і ягоди. Потім вона лапками зариває норки і присипає їх зверху листям і травами.

Затишні куточки для своїх коморах сойка знаходить в тріщинах кори дерев, між країнами або в щілинах сухого пня. Птахи намагаються зберігати свої запаси там, де водиться якомога менше мишей – в хвойних сухих лісах.

Горіхи і жолуді птах переносить не по одному, а одночасно по 7 штук. Для цього у неї є спеціальний мішок під язиком. На зиму ощадлива птаха може заготовити до 4 кілограмів припасів. Взимку ці комори стануть в нагоді не тільки їй – ними охоче користуються білки та інші дрібні звірятка, зголоднілі за довгу зиму. У свою чергу, сойка може виявити запаси білок і розорити їх.

Ті горіхи або жолуді, які були птахом втрачені, можуть прорости в найвіддаленіших від дубових гаїв місцях. Таким чином, насіння поширюються і збагачують лісове господарство. Цим способом розмножуються не тільки дуби, а й ліщина, черемха, горобина. Відомі випадки, коли птахи крали дрібну картоплю.

особливості поведінки

Найбільшу активність все сойки виявляють в світлий час доби. У нічний час вони сплять подібно до більшості інших птахів. А ось, в денний час птах занурена в турботи.

Помітивши наближення великого хижака або йде людини, сойка тут же сповістить всіх навколо своїм різким криком. Вона буде переміщатися по лісі, супроводжуючи об’єкт, що представляє небезпеку. За це красиву і яскраву птаху прозвали лісовим сторожем. Лякливість і обережність цього птаха приносить безсумнівну користь і їй самій і навколишнього живності.

Життя маленького сойки сповнена різних небезпек, але її здатність ховатися дозволить їй пристосуватися практично до будь-якому середовищі існування.

З появою потомства спосіб життя цього пернатого радикальним чином змінюється. В цей час птах поводиться максимально тихо і непомітно. А по осені, коли молодняк зміцніє і набереться сил, батьки знову стануть активними і життєрадісними. Стайки сойок починають мігрувати з одного лісу в інший.

Цікаві взаємини у сойок складаються з мурахами. Виявивши мурашник, сойка нахохлівается і починає скакати навколо. Комахи виповзають зі свого помешкання і починають посилено обприскувати своєї кислотою нападає перната. Сойка тут же набирає повний дзьоб мурашок і починає їм посилено трясти. Таким чином вона може очищати свої пір’я і звільняти їх від паразитів. Птах навіть може сісти на мурашник і дати мурашкам вільно переміщатися по своєму оперення.

.

Ссылка на основную публикацию