Птах снігур: опис зовнішності, де він живе і чим харчується

У зимовий період на гілках дерев часто можна зустріти гарних маленьких пташок з червоним оперенням на грудях. Відомі вони як снігурі, які на відміну від багатьох інших птахів ведуть активний спосіб життя саме в холодну пору року. Як вони виглядають? Чим харчуються і де живуть? Відлітають вони кудись на літо? Подробиці будуть дані нижче.

опис снігурів

Часто можна спостерігати, як дзвінка зграйка снігурів перелітає з гілки на гілку. Так ось, снігур відноситься саме до співочим пташкам роду снігурів, сімейство в’юркових.

Снігурі дуже помітні і привабливі, не дарма їх фото активно використовуються для створення новорічних листівок, календарів та іншої продукції на зимову тематику.

Розміри цих пташок досить невеликі, вони лише трохи більше звичайних виробів. Статура цього зимового пернатого щільне, міцне, але, незважаючи на це, вага у нього невеликий – близько 35 гр. Довжина тільця становить приблизно 18 см, а розмах крил дорівнює 30 см.

Для всіх снігурів характерний диморфізм, тобто відмінності за статевою ознакою. Відрізнити самку від самця тут дуже просто:

  • оперенье на грудях самі блідіше, ніж у самця, воно забарвлене в сірий колір з легким рожевим відтінком;
  • у самців грудка завжди яскраво-червона (так званий відтінок карміну).

Забарвлення решти оперення і у самців, і у самок ідентична. На голівці птиці є так звана чорна шапочка, яка спускається вниз і утворює такий же чорний підборіддя чітко під дзьобом.

Спинка снігурів пофарбована в сірий колір з невеликим блакитним відтінком. Крила цих птахів мають всього два кольори – це чорний і білий, але в той же час вони дуже яскраві, так як ці кольори чергуються між собою смужками.

Хвіст птиці коротенький, округлий на кінці, завжди пофарбований в чорний колір. Пір’я під хвостом, навпаки, білі.

Щічки, боки і шийка птиці має сірий відтінок, його інтенсивність різниться в залежності від того, до якого підвиду належить снігур. Як правило, оперення у пташенят завжди блідіше, ніж у дорослих особин.

Дзьоб у Снігура маленький, широкий і дуже міцний, чорний. Лапки птиці пофарбовані в чорний колір, вони чіпкі, сильні, мають по три пальці на кожній, на яких, в свою чергу, є гострі кігтики.

За такого опису нескладно буде розпізнати снігурів серед інших птахів, а також розгледіти, хто серед них самочка, а хто самець.

спів снігурів

Снігурів легко дізнатися по особливому співу, адже вони видають звуки, які важко сплутати зі звуками інших пернатих. Пісня Снігура нагадує дзвінкий практично металевий свист (іноді він нагадує скрип).

Особливо дзвінко співають ці пташки в шлюбний період, і що найцікавіше тут, співають не тільки самці, але і самі.

Спосіб життя і характер снігурів

Як вже було сказано, снігур – це зимова пташка, а значить і селиться вона у відповідній місцевості – це змішані і хвойні ліси. Ареал проживання цих пернатих дуже широкий, їх можна зустріти в тайгових масив Європи і Азії від Атлантики до тихоокеанських берегів. До речі, на території Росії їх можна зустріти ще й у лісостепах.

Іноді пташок можна побачити і в міських парках, але це швидше виняток, ніж норма. Часто ці пташки прилітають в житлові квартали, щоб відшукати їжу. З цієї ж причини вони часто пригощаються з годівниць на вікнах будинків.

Снігур – це осілий представник пернатого сімейства, але, як відомо, на очі він показується тільки взимку. Влітку їх не зустрінеш, тому багато хто вважає, що снігурі відлітають зимувати в інші краї. Ця думка помилкова, оскільки ці пташки просто-напросто відлітають вглиб лісів і облаштовують там свої гнізда.

Чим харчується снігур

Так як це зимові пташки, то не дивно, що їх улюбленими ласощами є червона горобина. До речі, саме на горобинових гілках снігурі найчастіше зображені на різних фотознімках і картинах. Коли ціла зграйка цих пернатих сідає на гілку горобини, то можна спостерігати, як благородно поводяться самці: вони пропускають вперед самочок і дозволяють їм вибрати найбільші і соковиті ягідки.

До речі, якщо уважніше придивитися, то можна побачити, що м’якоть ягід горобини вони не їдять, а лише вибирають з них насіння.

Крім горобини ці пернаті також вживають в їжу вільху, бузину, клен, граб, ясен, причому знову-таки вибирають вони саме насіння цих дерев.

Влітку ці птахи вилітають на поля і там знаходять насіння кінського щавлю, будяків, лободи та інших польових трав.

Зовсім іноді вони не гребують і комахами. До речі, прудкі і верткі за своєю природою, снігурі стають абсолютно неповороткими під час годівлі, що може бути небезпечним, якщо вони прилітають в межі населеного пункту поласувати з годівниці: часто ці пташки потрапляють в лапи домашніх кішок, які можуть скористатися незграбністю своєї здобичі.

Про розмноження снігурів

У шлюбний період снігурі мелодійно співають, причому роблять це саме самці, щоб підкорити самок, а ті, в свою чергу, відповідають їм більш тихим насвістиваніе. До березня вже утворюються пари. Цікаво те, що в родині снігурів головну роль грає саме самочка.

Гнізда ці птахи облаштовують переважно на хвойних деревах, на висоті не менше 1,5-2 м і подалі від стовбура. Самі гнізда плетуться грунтовно: пташки за допомогою своїх лапок і дзьоба майстерно сплітають між собою тонкі гілочки і суху траву. На дно такого гнізда встеляється лишайник, сухе листя дерев і навіть шерсть тварин.

У травні самочка відкладає блакитні яйця в коричневу цяточку (приблизно 4-6 штук), потім висиджує їх близько 2-х тижнів. З’явилися на світ пташенята неймовірно ненажерливі і постійно вимагають їжу, тому їх пернаті батьки без перерв літають за ягодами та комахами.

Пташенята ростуть дуже швидко:

  • в двотижневому віці пташенята роблять перші спроби вилізти з гнізда і навіть вчитися літати, але при цьому вони продовжують харчуватися тим, що приносять їм батьки;
  • вже у віці одного місяця молодняк стає повністю самостійною.

У дикій природі снігурі живуть близько 15-и років, але часто вони гинуть раніше. Відбувається це через нестерпні температур, а також через нестачу їжі.

Снігур та людина

Дивно, але така пташка, яка звикла жити в дикій природі, цілком може прекрасно себе почувати і поруч з людиною за умови, якщо будуть дотримані всі необхідні умови утримання. Ці спокійні та врівноважені пернаті не особливо активні в присутності людей, особливо це стосується самочок. Але якщо пригостити їх смачними ласощами, то вони будуть дуже вдячні і з задоволенням візьмуться до трапези.

Якщо виникла ідея завести таку пташку в якості домашнього улюбленця, то варто пам’ятати, що високих температур вона не переносить, тому необхідно забезпечити їй комфортне місце проживання, де буде підтримуватися прохолодне повітря.

Цікаво те, що ці пернаті досить доброзичливі і при акуратному поводженні з ними вони швидко піддаються приручення, а також можуть радувати людини нескладними звуконаслідування і насвістиваніе запам’яталися мелодій.

Ссылка на основную публикацию