Птах орел: як виглядає і чим харчується, скільки живуть орли

Орли – королі царства птахів. З давніх-давен серед всіх пернатих орли вважаються сміливими, сильними і благородними. Сьогодні налічується близько 40 видів у світовій фауні, які діляться на кілька пологів сімейства яструбиних. Найближчі родичі орлів – гарпії, орлани і канюки.

Зовнішній вигляд орлів

Майже всі представники видів відрізняються великим розміром. Довжина деяких особин може досягати 90-95 см, причому самки набагато значніше самців. Вага орла від 3 до 7 кг. Маса представників дрібних видів менше.

Основні характеристики

Зовнішній вигляд орла:

  1. Тіло велике, мускулатура добре розвинена. Ноги сильні і довгі, оперення на них доходить до пальців.
  2. Шия мускулиста і міцна, голова компактна. Очне яблуко не відрізняється активністю, але розвинена шия компенсує цей недолік.
  3. Дзьоб і кігті значні, закінчення яких загнуті. Ці якості роблять орла справжнім хижаком. Все життя кігті і дзьоб ростуть, але птах протягом життєдіяльності їх сточує.
  4. Крила довгі і широкі, їх розмах досягає 2,5 метра. Такий розмах допомагає досить довго парити на високих відстанях від землі (понад 700 метрів).
  5. Хвіст недовгий, вузький. У кожного виду свій, особливий хвіст. Так, у деяких орлів він розпущений, клиновидний, а ось у чубатих і гребінчастих орлів він складається з пучка пір’я.

Зір дуже гостре, завдяки йому він здатний виглядати дрібну здобич на великих відстанях. Наприклад, беркут здатний побачити зайця на відстані до 2 км. Периферичний зір дозволяє оглядати територію в 12 квадратних кілометрів. Слух орлу необхідний для спілкування з іншими особинами, а ось нюх дуже слабо розвинене.

Політ птиці супроводжується потужним і глибоким помахом крил. Навіть при сильних поривах вітру, орел здатний впоратися з повітряними потоками, і пікірувати зі швидкістю до 330 км на годину.

Скільки живуть орли? Середня тривалість життя 30 років, але особини великих видів здатні дожити до 45-50 років.

забарвлення

Забарвлення орлів поділяють на два типи – однотонний і контрастний. Більшість птахів видів пофарбовані в однотонний колір, наприклад, в коричневий, рудий, чорний. Часто однотонний забарвлення розбавляється крапками або плямами на крилах.

Деякі орли мають контрастний забарвлення. Так, у бойових, яструбиних і вінценосних орлів верх і голова темні, а от низ світліший. Крила і черево у них розбавлені смугами і крапками. У деяких птахів на голові присутня пучок з довгого пір’я.

Спосіб життя орла

Незважаючи на міць і силу, орли дуже уразлива ланка в екологічному ланцюжку. У природі ворогів у них мало. Гине орел при сутичці з іншою особиною або з вовком. Набагато небезпечніше для них голод. У пошуках великої здобичі, птиці часто мігрують з помірної смуги на південь. Згодом з флори зникають великі тварини, розчиняється цілина, і звична їжа для них стає важко видобувається.

До того ж скільки гине орлів під лініями електропередач, при облаштуванні житла на стовпі. На сьогодні європейські види на межі вимирання, багато занесені до Червоної книги різних країн.

місця проживання

Ареал поширення птахів дуже різноманітний, а місця проживання залежать від виду. Майже всі представники видів вважають за краще селитися подалі від людини, в гірських або напіввідкритих ландшафтах.

Широко поширені особини з роду справжніх орлів. Вони віддають перевагу субтропічному і помірний клімат. Так, їх можна зустріти:

  • на північному заході від Шотландії до Казахстану;
  • на південному сході від Монголії до Індії.

Вважають за краще селитися в степах, горах і напівпустелях, які межують з безлісними рівнинами. Орли, які проживають в Африці (чубаті, борін, вінценосні), живуть в розріджених лісах і чагарниках саван.

Беркут, що мешкає в Росії (на півдні Примор’я і півночі Кавказу), любить гніздитися в зоні важкодоступних лісів, а ось австралійський беркут чудово відчуває себе в великих Гвінейської лісах. Орел могильник воліє для проживання степи України і Казахстану, ліси Іспанії, Румунії та Чехії. Орлов можна зустріти в Китаї та Ірані, Греції та Німеччини, Угорщини та Словаччини.

живлення

Ці хижаки живуть парами. Щоб знайти їжу, вони кілька годин парять в повітрі, виглядаючи здобич в повітрі і на землі. Коли видобуток знайдена, вони стрімко летять вниз, витягають лапи і хапають жертву гострими кігтями. Далі, хижак приголомшує жертву за допомогою сильних ударів дзьоба.

Дуже часто здобиччю орла стають великі тварини:

  • лисиці і газелі;
  • вовки і козулі;
  • антилопи і мавпи.

Полювання на дрібну дичину (бабаки, зайці, тхори та інші) для нього легка і проста. Коли хижакові не вдається довго знайти їжу, то він перетворюється на птаха – падальщики.

Коли орел зловив дичину, то намагається якомога швидше з’їсти її на місці. Ділиться частиною здобиччю він в одному випадку – годування своїх пташенят. Після трапези орли багато п’ють і підлягає вичищають своє пір’я.

розмноження

Ці птахи розмножуються один раз на рік. Особи, які живуть в південних районах, яйця відкладають взимку, в північних – навесні. В основному віддають перевагу гніздитися високо на деревах і скелях, рідко на землі. Буває, що орли захоплюють гнізда соколів, яструбів, ворон і добудовують їх під свій розмір. Такі житла пара використовує кілька років поспіль, щороку, підкладаючи нові гілки. Таким чином, з часом гніздо стає схожим на величезну купу гілок.

У кладці буває 2 яйця. Висиджують яйця 35-45 днів (в залежності від виду). Вся турбота про майбутнє потомство лежить на плечах самки. Самець в цей час забезпечує її їжею. Після появи пташенят, самка ще деякий час обігріває їх, а потім поступово вилітає на полювання.

Батьки з цих хижаків дуже ніжні і ласкаві. А ось пташенята, навпаки, кровожерливі. З перших днів життя вступають в сутичку за їжу. Часто сильний пташеня заклёвивает слабшого, а після поїдає його.

Молодняк починає самостійно полювати після першого польоту. Молоді особини кочують до того часу, поки не знайдуть собі пару. До 4-5 років у орлів настає статева зрілість. Вірність своїй другій половинці зберігають до самої смерті.

види орлів

Сімейство яструбиних складається з 70 пологів. У свою чергу, в них входять 14 підродин. Сучасна класифікація виділяє 17 основних видів орлів, які мають відмінності між собою. Ось лише деякі з них:

  1. Беркут – найбільший орел в світі, його вага може доходити до 7 кг. Довжина тіла 76-95 см, розмах крил 2-2,35 метра. Поширені беркути в Мексиці, Африці, Азії, в горах європейських країн, на островах Середземного моря. У Росії птах поширена від Камчатки до Приамур’я.
  2. Яструбине орел має чорно-бурий колір спини і біле черево з поперечними лініями темного відтінку. Вага птиці близько 2,5 кг, довжина тіла 67-77 см, довжина крил 46-56 см. Живе на півдні Європи і в Африці. У європейських країнах представники виду використовуються в якості ловчих птахів.
  3. Кам’яний орел мешкає в степах і саванах південно-західної Африки, в Ірані та Індії. Маса тіла самця становить 2 кг, самок – 1,5-2,5 кг. Довжина тіла 63-73 см, розмах крил 155-175 см. Зовні птах нагадує степового орла. Цей вид вважається зникаючим і занесений до Червоної книги РФ.
  4. Степовий орел. Доросла особина відрізняється темно-бурим кольором пір’я і рудим плямою на голові. Довжина тіла становить 60-80 см, розмах крил 215-225 см. Вага степового орла від 2,8 до 5 кг. Вид нечисленний, мешкає в степах центральної і середньої Азії. Вид занесений до Червоної книги РФ.
  5. Могильник – рідкісний вид, зовні схожий на беркута, але з білими еполетами на плечах. Представники виду дуже голосисті, їх можна почути на відстані до 1 км. Довжина тіла могильника становить 73-85 см, розмах крил 170-215 см, вага хижака 2,7-4,7 кг. Віддає перевагу гніздитися в лісостепових районах Індії, Монголії, Азії. Зустрічається в центральній частині Росії.
  6. Орел карлик – представники виду невеликі до 1,3 кг, довжина тіла не більше 57 см. Розмір і форма тіла нагадує канюков. Розмах крил всього 100-130 см. Віддає перевагу гніздитися в Судані, Єгипті, Лівії, Франції, Греції та Туреччини. У Росії поширений в передмістях Тамбова і Тули, в Забайкаллі і Алтайському краї. Мігрує в північну Африку і Близький Схід.
  7. Сріблястий орел. Птах з розмахом крил 127-160 см і довжиною тіла 57-62 см. Поширена в країнах південної Африки.
  8. Малий підорлик. Вага особини 1,5-1,9 кг, довжина тіла 63-66 см. У Росії гніздиться в Новгородській, Тульської, Ленінградської, Московської області. Але також поширений вид в центрі і на сході Європи. Віддає перевагу мігрувати в південно-східні країни Африки.
  9. Великий підорлик. Вага птиці 1,5-3 кг, довжина тіла 65-74 см. Цей вид темніше і крупніше малого виду. Поширений в країнах східної Європи, в Росії, Китаї, Казахстані, Монголії. Мігрує в Іран, Індію, Африку.

Ссылка на основную публикацию