Блог порад на всі випадки життя

Довела до сліз. Стало відомо про дівчинку, яка під час перформансу на параді розчулила всіх

Птах омелюхи чубчик голова перелітний чи ні звичайний харчування перелітний

Безліч пернатих – це постійні мешканці міст. Тільки зазвичай людина не в змозі визначити по оперення, а тим більше, по голосу, що це за вид, хіба тільки звичних оку голубів, ворон, галок і горобців.

Що може сказати сучасний міський людина про природу свого рідного краю, якщо бачить цю природу тільки по вихідним в міському парку?

Чи зможе він назвати, які дерева ростуть у своїй кліматичній зоні, або висаджені стрункими рядами канадські ялини, широколисті каштани, вічнозелені туї, а також ялівець – це природна флора середньої смуги Росії? Про тваринний світ ми знаємо ще менше, адже в місті не бігають рисі, ведмеді, зайці і навіть ховрахи, та їх і в звичному для них місці проживання потрібно постаратися, щоб побачити. Інша справа птиці, адже вони летять куди хочуть: на зимівлю і з зимівлі, прилітають з лісу взимку в місто через брак паші, плавають у відповідних водоймах, гніздяться на високих деревах.

З настанням холодної пори року навіть в міських парках можна часто зустріти птахів з чубчиками на голові. Є кілька різновидів чубатих птахів:

  • удод;
  • вівсянка-ремез;
  • сойка;
  • чайка;
  • омелюхи.

Серед звичних горобців, галок та інших пернатих зграй виділяються омелюхи. Вони мають оперення з шовковистим блиском і чубчик на голові. Відносяться до загону горобцеподібних.зазвичай вони тримаються зграями і гніздяться колоніями.

Звичайний омелюхи, опис

Розмір птиці досягає 20 см.Опереніе має сіро-рожеве забарвлення. На шиї – чорна пляма, біля очей – чорні стріли, хвіст чорного кольору. Дзьоб короткий з маленьким зубчиком.

Раніше цю пернату особу вважали красунею, але не здатної до співу. Назва прийшла з староруської мови і означало «свистіти, кричати». Друга версія тлумачення назви, ймовірно, походить від звуків, схожих на звучання сопілки. У шлюбний період рясту видають дзвінкі трелі і звуки “свірірі-свірірі”.

Всього це сімейство складається з 8 видів і 3 підродин. Незважаючи невелике різноманітність видів, омелюхи є маловивченими, багато в їх поведінці залишається загадкою. Всі різновиди мають схожість і відрізняються один від одного незначними ознаками, осібно стоїть чорний омелюхи та його сіра самочка. Інші види майже не мають великих відмінностей між самкою і самцем.

Чорний омелюхи – володар довгого хвоста, на відміну від кольорових родичів, і червоних очей. Ареал її проживання обмежений лісами Мексики і південного заходу США.

Місця проживання

В основному птахи мешкають в хвойні і змішаних лісах півночі регіонів Євроазіатського і Североамееріканского континентів. У Росії птах омелюхи зустрічається в тайзі і лісотундрі. Це кочове сімейство не є перелітним, але частенько в пошуках їжі птахи залишають свої звичні місця проживання і рухаються південніше.

Там, де їжа багата і різноманітна, птиці знаходить своє тимчасове місце проживання, потім вони починають рух далі. У нашій країні вони можуть долетіти до Кавказу і Криму.

З настанням весни і потеплінням зграї пернатих прагнуть назад на північ. Більше інформації про ці дивних птахів орнітологи черпають саме під час таких перельотів, так як в тих місцях, де пташки гніздуються, вони ведуть потайний і малорухливий спосіб.

Під час перельотів омелюхи стає рухомий. Більшу частину дня вони зайняті пошуками їжі, для цього збиваються в невеликі зграї, що мають чисельність до 30 особин. У польоті птаха красиві. Вони парять по вигнутих ліній.

загадки поведінки

У зимовий час в місті омелюхи іноді підпускають до себе людей досить близько. Дуже привертає увагу щебетання, спів і свист. Вони не відмовляються від ласощів, які людина розміщує в годівницях, які влаштовуються в лісопаркових зонах, садах і навіть у дворах.

У природі за омелюхи полюють хижаки:

  • білки;
  • куниці;
  • сови;
  • яструби.

Для них здобиччю вважаються яйця, пташенята іноді і дорослі особини.

харчування омелюхи

Основна їжа омелюхи – ягоди і плоди, а також нирки дерев і комахи. До тварині корму відносяться:

  • мошки;
  • метелики;
  • бабки;
  • комарі.

З настанням холодів птахи починають кочовий спосіб життя не через холодну погоду, а через відсутність корму і голоду. Кочують зграї зупиняються на території, де багато ягід. Це горобина, калина, шипшина, ялівець, барбарис. Підходить брусниця, глід, шовковиця.

Спритні птиці часом висять вниз головою, дістаючи ягоди з дерев, виявляючи чудеса акробатики. Дуже хорошим ласощами вважаються плоди омели, тому омелюхи іноді називають омелюхи.

Було також відмічено, що іноді в їжу потрапляли заграв ягоди, це негативно позначалося на стан птахів: вони ставали схожими на п’яних. В такому стані омелюхи іноді втрачали орієнтування в просторі і навіть не могли літати. Ця біда наздоганяла деяких особин, і вони розбивалися об перешкоди з неминучою загибеллю. Часом люди не розуміли, коли птахи починали битися в вікна і стіни. Таке безумство вважалося поганою ознакою. Це явище є наслідком того, що омелюхи вживали перебродили ягоди або кленовий сік.

Дізнатися, хто влаштовував бенкети на ягідних кущах можна за залишками. Дрозди або снігурі клюють ягоди рівномірно по всій гілці. Омелюх прибирає всі підряд, немов сарана.

Не вся їжа засвоюється організмом, насіння деяких рослин проходять через кишечник виділяються, поширюючись в інших місцях. У цьому полягає користь цих птахів. У період вигодовування дитинчат, омелюхи знищують шкідливих комах. А дорослі птахи, поїдаючи ягоди, допомагають розмножуватися рослинам. Завдяки цьому, рослини можуть переноситися навіть на далекі відстані.

Прибуття чубатих пернатих друзів передбачити неможливо. Їх переселення залежить від погоди і врожаю ягід в даній місцевості. Приліт красивих гучних зграй є несподіванкою і дуже радує особливо дітей.

гніздування

Місця гніздування омелюхи влаштовують, повертаючись в свої рідні місця проживання, після свого кочового способу. Шлюбний період птахи починають перед відльотом. При догляді самець стовбурчить свій чубчик і розпушує хвіст, намагаючись здаватися більшими. Пари, які сформувалися, мандрують разом. Приблизно з травня вони починають будувати гніздо. Зустріти пташок в цей час практично неможливо, рідко кому це вдається зробити, так як пташині сімейки стають обережними і ховаються від людських очей. Це робиться з метою збереження потомства і продовження роду.

Гнізда, як правило, будуються в рідколісся, на берегах невеликих водойм, часто вибираються високі ялини, щоб будиночок можна було облаштувати на висоті близько 10 метрів і заховати його в кроні дерева, міцно прикріплюючи до гілок. Для спорудження гнізда підбираються тонкі гілки, пух, хвоя, шматочки моху, стебла трави. Іноді в таких пташиних будівлях зустрічалася навіть шерсть оленів.

Гнізда мають форму кулі, іноді схоже на велику чашу. Одна самочка може висидіти від чотирьох до шести яєць сіро-фіолетового кольору з цятками. На це йде приблизно два тижні. У цей час самець піклується про свою подругу: приносить харчування.

Після того як пташенята з’явилися на світло, сімейна пара вигодовує своїх діток спільно. Молодих пташок годують личинками і комахами, потім поступово переводять на рослинну їжу.

Для того, щоб пташеня самостійно навчився пересуватися і здобувати собі їжу, потрібно 2-3 тижні. У міру дорослішання дитинчата разом з батьками відправляються кочувати. Статева зрілість у птахів наступає після досягнення одного року. Через рік утворюються нові пари. Орієнтовна тривалість життя омелюхи в природі – від десяти до тринадцяти років.

Чудова оперення завжди приваблювало людей. Любителі-птахолови намагаються приручити цих дивовижних пташок. Вони живуть в неволі, і досить невибагливі. Пернаті звикають до людей, але таке існування робить птахів млявими через малорухливого способу життя. Мешкаючи під замком, вони майже не співають, а лише створюють окремі свисти. Краще тримати омелюхи у вольєрах невеликими зграями. В таких умовах вони більш активні, і привносять більше веселощів і радості.

Ссылка на основную публикацию