Птах чайка: особливості поведінки представників виду, що їдять чайки, де зимують чайки

Птах чайка: особливості поведінки представників виду, що їдять чайки, де зимують чайки

Існує величезна кількість дивовижних видів птахів, які відрізняються унікальними особливостями і характеристиками. У їх числі знаменита птах чайка – одна з найвідоміших морських пернатих з однойменного сімейства і загону ржанкообразних. Древніми предками чайок вважаються кулики, поморники, крячки і водорізом. В даний час орнітологи виділяють більше 60 різновидів виду з рідкісними властивостями і характерною зовнішністю.

Птах чайка: що їдять чайки, де зимують

Значна їх частина складається з пернатих середнього розміру. Найбільший вид включає в себе морську чайку вагою в два кілограми і довжиною тіла до 80 сантиметрів. У свою чергу, найменший представник під назвою мала чайка важить лише 100 грам, а за розмірами не більше голуба.

Як виглядає чайка

Практично всі види чаїв мають однотипної зовнішністю. Оперення цих милих птахів гладке і щільне, з крилами і хвостом середньої довжини. З цієї причини чайки – чудові літуни, які здатні долати величезні відстані над водою без великої втоми. Крім цього, пернаті роблять складні трюки і маневри під час польоту. Наявність тонкого, рівномірно загостреного дзьоба дозволяє ловити будь-яку здобич, навіть якщо вона дуже слизька або в’язка. Деякі особини мають масивний дзьоб з гострим кінчиком на кінці, що теж робить їх неперевершеними здобувачами.

Всі види розташовують перетинчастими лапками, які дозволяють птиці вільно плавати по воді. При цьому качина незграбність, повільність і незбалансована координація рухів, як у випадку з іншими дикими водоплавними птахами, відсутні. Чайка швидко бігає по суші і так само швидко плаває у воді.

Колір оперення варіюється від білого до чорного, при цьому співвідношення одного з двох відтінків різні. Найпоширеніша забарвлення представлена ??світлим тулубом, чорними крилами і темної головою. У рідкісних випадках вдається зустріти однотонну чайку. До таких особам ставляться представники наступних видів:

  • Біла чайка;
  • полярна;
  • сіра;
  • темна.

Дуже рідкісним видом є рожева чайка, яка має в своєму розпорядженні незвичним ніжно-рожевим оперенням, здатним перетворити будь-яку фотографію в справжнє диво. Колір дзьоба і лап найчастіше чорний, червоний або жовтий. Анатомічні відмінності між представниками чоловічої та жіночої статі незначні, але сезонні характеристики виражені дуже яскраво. Наприклад, навесні у чайки починається линька, а зимовий забарвлення без яскравих тонів стає красивішим. Молодняк відрізняється від дорослих особин характерним буро-строкатим оперенням.

Ареал. Де зимують чайки

Чайки зустрічаються практично скрізь. Немає такого континенту або океану, де б ці птахи ні прижилися. Правда, деякі види віддають перевагу виключно тропічним регіонах, деякі – помірного поясу, а також є полярні види. У будь-якому випадку, головною умовою при виборі місця існування є наявність водойми. Але і тут є свої нюанси:

  • одні чайки люблять океанські простори і безкраї узбережжя великих і глибоких морів;
  • інші водяться на річках і озерах;
  • треті живуть в пустельних оазисах;

Види, які водяться біля морської берегової лінії, як правило, ведуть осілий спосіб життя, а живуть на внутрішніх материкових озерах і річках часто здійснюють сезонні міграції.

Як і інші водоплавні види птахів, чайки віддають перевагу стайня спосіб життя. Вони утворюють облігатні або факультативні колонії. Якщо мова йде про перший тип, то в одній колонії може жити більше декількох тисяч особин, які селяться на невеликій відстані один від одного. Факультативні колонії складаються з одного або декількох десятків чайок, а гнізда встановлені на відстані декількох метрів один від одного. З цієї причини чайки відрізняються яскраво вираженою сигнальною системою.

У кожного виду є безліч різноманітних звуків, які використовуються в якості оповіщення про небезпеку, що насувається, появі їжі, готовності до спарювання і так далі. Крики представників виду дуже гучні і пронизливі. Їх можна почути з відстані кількох сотень метрів.

Особи, які живуть на внутрішніх материкових водоймах з помірними кліматичними умовами, відправляються на зимівлю в теплі морські регіони.

Що їдять чайки

Багато людей асоціюють з чайкою спокій і красу, уявляючи собі романтичний образ паряться над морськими хвилями птиці. Але в реальності таке спокійна поведінка зустрічається лише при великій кількості кормової бази. В іншому випадку мила пташка перетворюється в зухвалого, жодного та агресивного мисливця, який вступить в битву за ласий шматок їжі без довгих роздумів. Птахи примудряються забирати чужу їжу і навіть нападати на дрібних пташенят. Якщо перед зграєю виникає небезпека, її учасники швидко збираються разом, щоб дати гідну відсіч хижакові, неважливо це лисиця, ворон чи людина.

Головну частину раціону чайок займають:

  1. Дрібні кальмари;
  2. Залишки видобутку великих морських хижаків;
  3. Дрібна риба;

При пошуку їжі птиці довго кружляють над водою, відлітають на великі відстані від берега і вистежують дивну поведінку в верхніх шарах води. Чайки часто водяться біля китів, дельфінів та інших хижих риб, т. К. Вони женуться за косяками дрібної риби і відкривають пернатим відмінне поле для пошуку легкодоступною видобутку, яка піднімається на поверхню, сподіваючись на порятунок. Однак там її чекають голодні чайки.

Птахи здатні частково занурюватися в воду, але здійснювати глибоке занурення вони не вміють. Проте птахи не відмовляються від берегової полювання. Дуже часто в прибережній місцевості вони шукають залишки трупів тюленів і морських котиків, крабів, морських зірок, молюсків та інших представників водної фауни. Не гидують чайки полюванням на яйця і пташенят інших птахів. Степові і полярні види віддають перевагу:

  • комахою;
  • мишам і полівкам;
  • ягодам і деяким рослинам;

Сьогодні кормова база багатьох вид чайок дуже сильно розширилася через близькість зі слідами людської діяльності. Чайки масово переміщаються на околиці пляжів, портів і міських звалищ. Вони навчилися харчуватися харчовими відходами та іншим кормом

розмноження птахів

У всіх видів сезон розмноження відбувається один раз на рік. Птахи виділяються чудовою вірністю одному партнеру, з яким вони проводять все життя. Але в разі загибелі самки, самець шукає нову. Під час шлюбного ритуалу, птахи здійснюють складні рухи тіла, де задіюються кивки головою, розорювання оперення на животі, нявкають крики і т. Д.

Крім цього, перед спарюванням самець підбирає дрібну рибку і підносить її своєю коханою в дзьобі. Це скріплює їх союз.

Сезон гніздування, в залежності від місця існування, починається в квітні-червні. Гнізда чайки розташовують або на піску або в траві, або на вузьких уступах. Полярні чайки вистилають гніздо з трави, сухих водоростей і очерету, який може здатися мізерною підстилкою. Представники морських видів обходяться осколками черепашок, трісочками.

Одна самка кладе 1? 3 строкатих яйця, які вона висиджує протягом 20? 30 днів. Весь цей час, турботливий самець носить їй їжу.

Пташенята з’являються на світ з інтервалом в 1? 2 дні. При цьому на відміну від інших видів птахів, дитинчата чайки народжуються зрячими і добре розвиненими. Їх тіло вкрите пухом, але здатність самостійно пересуватися поки відсутня. У гнізді пташенята можуть відсиджуватися не більш як 2? 6 днів, після закінчення яких вони починають пересуватися по колонії, знайомлячись з іншими особинами. Якщо кормова база бідна, дорослі чайки віддають останній шматок старшому пташеняті, через що молодший гине.

При виявленні небезпек, дитинчата сильно затаюються, а густий пух є чудовою маскуванням на тлі піску і дрібних камінців. Статева зрілість настає у віці 1? 3 років, в той час як середня тривалість досягає 15? 20 років. Представники сріблястою чайки можуть жити ще довше. До речі, найстаршій птахом з сімейства чайок стала срібляста особина, яка досягла віку 49 років.

Які бувають небезпеки у птахів?

Незважаючи на швидке поведінку, здатність швидко літати і відмінну систему оповіщення про наближення хижаків, чайки піддаються багатьом небезпекам, включаючи велику хижого птаха і наземних тварин. Серед найголовніших ворогів чайки:

  • шуліки;
  • соколи;
  • лисиці;
  • песці;
  • ведмеді;

Протягом століть чайки спокійно жили один з одним і не представляли собою загрозу для екосистеми. Але помітне скорочення рибних ресурсів на світовому рівні, яке помічається кілька останніх десятиліть, призвело до того, що багато хто став вважати птицю шкідливою. Хтось каже, що діяльність чайок негативно позначається на рибних запасах, через що їх починають масово вбивати.

Але ж насправді ситуація виглядає трохи інакше. Люди, які ведуть споживацький спосіб життя і бажають взяти від природи все, що тільки можна уявити, банально винищують птахів через жадібність і бажання збагатити себе будь-якими способами.

Насправді, чайки приносять велику користь для узбережжя, т. К. Вони поїдають покидьки тваринного походження і залишки їжі, являючи собою кращих санітарів. Важливо відзначити, що деякі види чайок перебувають на межі зникнення і потребують посилених охоронних заходах. У їх числі, наступні види:

  • реліктова;
  • рожева;
  • червононога;
  • китайська;
  • мартин каспійський;

Якщо не вжити радикальних заходів і не поставитися до захисту цих різновидів з усією відповідальністю, через кілька років вони банально зникнуть з лиця землі. Багато видів чайок і раніше широко поширені в різних регіонах світу, але людська діяльність, екологічні зміни і інші чинники сильно впливають на їх чисельність. З кожним роком вона непомітно скорочується. Тому, щоб уберегти птахів від загибелі, краще не порушувати їх природний життєвий цикл.

Ссылка на основную публикацию