Поползень звичайний: Зовнішній вигляд, чим харчується, перелітний птах чи ні

Найпоширеніший вид птахів, що відносяться до сімейства ПОВЗИК, це поползень звичайний. Зустрічається він у багатьох країнах Європи, в Японії, Китаї, Кореї та в Росії. У Російській Федерації різні підвиди повзика поширені у всіх куточках країни. Вся територія проживання від берега Атлантичного океану до берега Тихого. Цей вид птахів виділяється своєю швидкістю. А також, може рухатися вертикально, навіть вниз головою.

За характером здебільшого поползень звичайний дуже цікавий. Якщо побачити стрибає легкими невимушеними рухами в різних напрямках птицю, то відразу стане зрозуміло, чому було обрано таке ім’я. Птах ця дуже активна і непосидючість. У той же час, в народі є у повзика звичайного і інше “прізвисько”: ямщик. Хто дав таке ім’я невідоме, але присвоєно воно за рахунок видаваних характерних звуків.

Основні особливості повзика звичайного

У повзика звичайного тіло довжиною від 10 до 16 сантиметрів. У той же час існує підвид поползень гігантський. Цей підвид поширений в Китаї та Таїланді і може бути в довжину до 20 сантиметрів. А за розмахом крил в ширину від 21 до 28 сантиметрів. Вагою поползень звичайний приблизно 25 грам. Голова у цього птаха великого розміру, саме тулуб щільне, хвіст короткий. Є прямий форми дзьоб, пофарбований темно-сірим кольором. Дзьоб середньої довжини і нагадує за формою дзьоб дятла. Використовуючи свій дзьоб, поползень звичайний може розколювати горіхи або тверді насіння. Забарвлення пір’я залежить від місцевості проживання цього птаха.

У повзика, що проживає в північній і західній частині Європи, Кавказі, і в лісах західної частини Азії шия білого кольору. На півночі Європи черевце у нього коричневого кольору, а зверху забарвлення тіла сіро-блакитного відтінку. У лісах на заході Європи і заході Азії черевце у повзика звичайного рудим кольором. У північних широтах проживання у цих птахів, зазвичай, черевце білого кольору, з боків коричнево-рудого, а сам хвіст коричневого кольору з білими плямами. У птиці, що зустрічається на сході Китаю, тулуб знизу закрашено світло-коричневим відтінком.

На Далекому Сході у повзика, на відміну від інших регіонів, білий колір черевця. А забарвлення пір’я на кінчику хвоста виділяється цятками білого кольору. Впізнавана особливість цього птаха це наявність вузької чорної смуги на голові, що проходить через весь дзьоб і до шиї. Лапки з довгими кігтями і пофарбовані сіро-коричневим кольором. Самець від самки відрізняється розмірами тіла. Самці на вигляд трохи більше самки. За іншими ознаками їх не відрізнити один від одного.

місця проживання

Найчастіше вони обирають для проживання хвойні, листяні або змішані ліси, парки, штучні сади. Поселяються в високих старих деревах. Від обжитих місць вже не відлітають. Поползень звичайний не є перелітної птахом. Винятки зустрічаються тільки у деяких підвидів, які проживають в районах північних областей. Вони на сезон холодів, не залишаються зимувати, а перелітають в південні краї своєї території проживання. Але більшість звичайних повзиків проживає і залишаються зимувати тільки на одній території. З цієї причини їх все-таки не вважають перелітними.

Інших птахів в свої місця проживання не підпускають, але і самі не залітають в чужі володіння. Якщо настає холодна пора, іноді прибиваються до зграй інших птахів. У той же час звичайні повзики в зграї не збираються.

Повзики звичайні в дикій природі можуть швидко пересуватися вертикально в будь-якому напрямку по стовбурах дерев. Вони мають таку можливість через наявність довгих і дуже чіпких пазурів. Нерідко дані види птахів селяться неподалік від місць проживання людей. Більшість цих птахів можуть бути легко приручені. Для них виготовляють спеціальні будиночки, в яких вони потім селяться і розмножуються.

Співають повзики звичайні на різній частоті. Незважаючи на свій невеликий розмір, вони можуть видавати гучні звуки, охоплюючи широкий діапазон частот. Склад звуків їх співу складається з свисту, що клекоче трелі і різних мелодій. Під час шлюбного періоду спів, зазвичай, нагадує по звуках позивку, правда, більш тривалу. Якщо птах займається пошуком їжі, то видає багаторазові нетривалі посвисти. За ці звуки отримала друге ім’я в народі “ямщик”.

При хвилюванні, відтворює гучні звуки, які схожі на “тьyoч” або “тьyoг”. Ці звуки з частими повтореннями і мають невеликі паузи. Також може звичайний поползень видавати різні трелі на різних частотах, щось схоже на “тіюй-тіюй-тіюй”. Найбільше шумить поползень звичайний, видаються звуками, перед початком періоду розмноження. Цей період у них починається приблизно в кінці зими і навесні закінчується.

Раціон харчування повзика звичайного

Основне меню харчування складається з наступної їжі:

  • комахи;
  • гусениці;
  • личинки;
  • горіхи;
  • насіння.

Як вживання в їжу комах поползень звичайний вибирає метеликів, жуків, мух, клопів, мурах, гусениць, довгоносиків. Використовуючи свій загострений на кінці дзьоб, він витягує їх з різних щілин або невеликих отворів в корі дерева. У деяких деревах звичайні повзики можуть навіть віддерти трохи кори в пошуках їжі. Влітку і восени займається видобутком насіння, жолудів, плодів, горіхів. Весь теплий період року поповнює запаси і ховає їх в ущелинах кори дерев, накриваючи зверху лишайником. Якщо немає поблизу лишайника, то використовує шматки кори. Зимовими періодами також з радістю користується годівницями, які люди підготували для них.

Періоди життя звичайного повзика

Життя цього птаха можна розділити на кілька етапів:

  • Ще не вилупилося пташеня самка висиджує близько 13-15 днів;
  • до 4-5 тижнів може тривати вигодовування пташеняти;
  • у віці близько 1 року настає статева зрілість;
  • життя звичайного повзика становить до 11 років.

Гніздиться птах поползень в весняні місяці приблизно з квітня по червень. Їх можна віднести до моногамного типу, тому що знаходять собі один раз пару і живуть все життя разом, піклуючись один про одного. Як гнізда вибирають вже готове дупло, найчастіше в залишеному гнізді дятла або в природному виїмці в стовбурі дерева. Обраний для проживання гніздо розташовується на висоті не менше 3 і не більше 8 метрів. Вхід в гніздо має отвір діаметром близько 4 сантиметрів.

Якщо необхідно, поползень звичайний зменшує отвір входу в гніздо, використовуючи для цього глину. На дні викладаються листя і невеликі шматочки кори сосни або берези. Якщо таких дерев немає поблизу, то може використовувати шматочки кори фруктових дерев.

В одній кладці яєць в середньому відкладається близько 7 штук. Яйця з матовою шкаралупою і пофарбовані білим кольором. Також на яйцях присутні червоно-коричневі маленькі цятки. В гнізді залишається сидіти тільки самка. Вона може покинути своїх майбутніх пташенят тільки в тому випадку, якщо безпосередньо її життю загрожуватиме небезпека. У разі сильної необхідності вилетіти з гнізда, кладка яєць накривається підстилкою. Сам процес висиджування яєць триває 13-15 днів. Пташенята, що вилупилися вже з народження покриті довгим пухом.

Здобиччю їжі і вигодовуванням пташенят займаються самець і самка разом. Після того як дитинчата з’явилися на світло, вони їх годують до 4-5 тижнів. Через 20 днів після народження, пташенята вже вміють літати. Майже всі підросли пташенята в кінці літа вже встигають вибрати місце свого проживання. Але в той же час остаточний вибір території для гнізда і постійного партнера доводиться вже на наступний сезон розмноження.

Ссылка на основную публикацию