Польові хом’яки, ареал проживання і зовнішній вигляд

Польових хом’яків налічується близько 20 видів, поширені за океаном: Південна і Північна Америка. Названо так через місця існування – вважають за краще селитися на трав’янистих ландшафтах з невисокою рослинністю.

опис

За зовнішнім виглядом польові хом’яки сильно нагадують звичайних мишок-полівок і, мабуть, є їхніми найближчими родичами. Основна відмінність полягає в забарвленні – у Хомякова куди більш різноманітна палітра відтінків: руді, бурі, чорні і навіть білі.

Як і у інших представників цього роду черевце у тварин значно світліше верхній частині тулуба. Хвіст тонкий, практично безволосий, покритий лусочками; також має подвійну забарвлення: зазвичай знизу він білий, а зверху колір буде таким же, як і на спині. Вуха великі, округлі і добре помітні на потилиці.

Польові хом’яки бувають різного розміру. Залежно від породи довжина тіла складає від 5 до 15 см, а вага – 6-20 м

Природне середовище існування

Ареал проживання великий. Звірків можна зустріти і в Північній (США, Канада), і в Південній Америці (Мексика, Еквадор, Колумбія).

Більшість видів вважає за краще селитися в густій ??траві поблизу водойм, на болотах, їх можна зустріти і в більш посушливому кліматі, а також в тропічних лісах і в передгірних районах.

Спосіб життя

Гризуни є нічними мешканцями. На відміну від інших диких хом’яків польові НЕ риють підземні тунелі, хоча цілком можуть пристосувати під свої житлові потреби чужі норки, найчастіше бабаків.

Удень відпочивають в гніздах, побудованих з трави або гілок рослин. Будиночки невеликі, мають сферичну форму і розташовуються в кроні кущів або низьких дерев.

Харчуються насінням і зеленою рослинністю. Іноді полюють на комах, щоб заповнити потребу в білкової їжі.

Природні вороги хижі тварини і птиця – лисиці, горностаї, змії і сови.

розмноження

Спаровуватися можуть практично круглий рік, хіба що в суворі зимові місяці процес розмноження переривається.

Вагітність триває 21-25 днів, її тривалість залежить від кількість приплоду. Зазвичай за раз самка приводить від одного до дев’яти малюків. Цуценята народжуються лисими і сліпими, і тільки до двох тижнів зовні стають схожими на дорослих хом’яків. Уже через місяць вони повністю готові до самостійного життя.

Взаємовідносини з людиною

Польові хом’яки не завдають шкоди сільськогосподарським угіддям, так як живуть здебільшого на пасовищах і природних лугових угіддях.

До полях виходять не часто, та й то в період збору врожаю – так що сильно нашкодити не встигають.

Свого часу масова розробка земель під людські потреби привела зменшення чисельності деяких видів польових хом’яків і вони знаходяться на межі зникнення:

  • Р. raviventris -обітают на солончаках близько Сан-Франциско,
  • Р. rodriguezi – основний ареал проживання Коста-Ріка,
  • Р. spectabilis – вид ендемік, тобто мешкає на якійсь обмеженій території, в даному випадку на мексиканському острові Косумель.

Види польових хом’яків і їх поширення:

  1. Reithodontomus brevirostris – Нікарагуа і Коста-Ріці.
  2. R. Burti населяє північно-західну Мексику (Сіналоа і Сонора).
  3. R. Chrysopsis живе в центральній частині Мексики.
  4. R. Creper живе в Коста-Ріці і Панамі.
  5. R. darienensis – східна частина Панами і, можливо, прилеглі райони Колумбії.
  6. R. fulvescens – США (від штату Арізона до штату Міссісіпі) і Нікарагуа.
  7. R. hirsutus населяє невелику площу в західній частині Мексики.
  8. R. humulis живе в східній частині Сполучених Штатів (Оклахома, Флорида і Меріленд).
  9. R. megalotis поширений на південно-західній частині Канади, на заході Сполучених Штатів і півдні Мексики.
  10. R. mexicanus – від Мексики до Еквадору.
  11. R. microdon мешкає в деяких частинах Мексики і Гватемали.
  12. R. Montanus – центральна частина Сполучених Штатів.
  13. R. paradoxus живе в Нікарагуа і Коста-Ріці.
  14. R. raviventris один з небагатьох видів, що пристосувався жити серед боліт і може пити солону воду. Мешкає в Сан-Франциско і вважається під загрозою зникнення.
  15. R. sumichrasti – передгірні райони Центральної Мексики і Панами.
  16. R. tenuirostris населяє південні райони Мексики і Гватемали.
  17. R. zacatecae захід Мексики.
Ссылка на основную публикацию