Польова миша або миша з смужкою на спині, місця проживання і повадки

Миша з смужкою на спині дуже рідко можна помітити в будівлях або будинках, оскільки ця тварина практично не навідується в житло людини. Звірятко є диким тваринам і старанно уникає будь-яких контактів з людиною, проживаючи в чужих чи власних норах в лісі і на полях. Однак, це не заважає йому розоряти насадження зернових культур, через що боротьба з шкідником носить особливо гострий характер серед фермерів або власників агропромислових комплексів.

Зовнішній вигляд польової миші

Довжина тулуба тваринного коливається в діапазоні від 10 до 13 см. Полівки відрізняє значна довжина задньої ступні, яка нерідко досягає 2 см. Хвіст становить близько 70% від довжини тулуба (від 6 до 9 см).

Мордочка звіра гостра, на голові зверху розташовуються короткі вушка, практично не покриті шерстю. Очі невеликі. Кігті короткі і досить тупі, хутро звірка жорсткий. Чорна смуга, що проходить уздовж всієї спини – відмінна риса полівки. Також у неї відсутня світла пляма на черевці і між передніми лапами на груди, яке є практично у всіх її родичів.

Хутро польового гризуна може сильно грубеть з віком, що призводить до утворення подібності м’яких голок. Таке явище широко поширене серед особин, які проживають в східній частині Азії. Забарвлення істоти може бути різноманітною:

  • рудо-охриста;
  • рудо-бура;
  • рудо-коричнева.

З віком нерідко хутро значно освітлюється, і в ньому присутні повністю сиві волоски.

ареал проживання

Миша з смужкою на спині, яка називається польовий, широко поширена в багатьох регіонах. Зокрема:

  1. Захід Балтійського узбережжя.
  2. Захід Данії.
  3. Північ Фінляндії.
  4. Південний Сибір.
  5. Північно-Східний Китай.
  6. Передкавказзя.
  7. Узбережжя Чорного та Азовського морів.

Ця особина не проживає в Криму, а також дані представники сімейства мишачих повністю відсутні в Забайкаллі і Монголії.

Представники цього виду часто зустрічаються на Березові колки (наприклад, в Сибіру), близько піщаних дюн, в великих гаях. На Україні, наприклад, полівка є постійним жителем міських кладовищ. Звірки не розселяються по пустельних місцях і точно також не піднімаються високо в гори.

Поведінка польової миші

Миша з чорною смугою на спині – один з кращих землекопів. За своїм умінням копати нори вона поступається тільки незокіі. Цим пояснюється те, що тварина копає собі неглибокі, хоча і досить тривалі нори. У них часто налічується до чотирьох виходів, а також по дві-три камери. Часто зустрічаються в норах трав’яні кулясті гнізда.

В їжі полівки абсолютно невибагливі, руда миша з чорною смугою на спині здатна харчуватися:

  • ягодами;
  • грибами;
  • насінням рослин і їх листям;
  • комахами.

Ця тварина робить собі запаси на зиму, однак, інстинкт запасання у нього не так сильно виражений. Представники цього виду завдають сильної шкоди сільському господарству. Вони значною мірою псують бульби картоплі, помідори, кавуни, морква. Також від них сильно страждають зернові культури, які часто гризуться звірками на корені.

Період розмноження у полівки настає близько 5 разів на рік. За один послід самка може принести до 7 дитинчат, які досягнуть статевої зрілості через 3-3,5 місяці після появи на світло.

У холодну пору року польова миша змушена знехтувати своєю звичкою триматися на віддалі від людей, і переселяється в:

  1. Комори.
  2. Току.
  3. Зернові та овочеві склади і т.д.

Наноситься шкоди сільському господарству – не основна причина винищення цих гризунів людиною. Це також пов’язано з тим, що руда миша є переносником безлічі небезпечних для людини захворювань, зокрема, лептоспірозу, туляремії, геморагічного нефрозонефрити та інших.

Ссылка на основную публикацию